2010. április 11., vasárnap

Málnás habkrém - pohárkrém


Ez egy hihetetlen egyszerű édesség. A gyerekkoromat sok kedves emlék között néhány gasztro élmény is meghatározta. Akkoriban ezt a szót még nem is ismertük, szerintem még a szüleim sem, nemhogy én...
Volt egy csomó dolog, amit bár lehet, hogy ha most kellene megennem visítva rohannék ki a szobából, mégis úgy emlékszem, hogy azok voltak az igazi kedvencek, és érthetetlen a számomra, hogy miért nem lehet már beszerezni eme becses étkeket. Ilyen volt egy habpor is, ami több ízben volt kapható, és gyönyörű színes volt. Abban volt egy ilyesmi málnahabos valami. Jah, és ki ne emlékezne a dobozos Hópehely fagyira, ami csokoládé-vanília ízben volt kapható, és valami álom finom volt. És ha már itt tartunk, muszáj megemlítenem a legkedvesebb valamit, ami nagy szívfájdalom, hogy már nincs, ez a pálcás Leo puncs fagyija. Istenem... Az volt a kánaán..

De térjünk vissza a málnahabra.

Kb egy-másfél éve vettem egy habszifont, mert az egyik fontos állandóan csokihabos gofrit enne... A szifonnal voltak már kalandjaim, (ITT) többször gondoltam azt, hogy feladom. 

De aztán egészen megbarátkoztunk, és kezdem nélkülözhetetlenként emlegetni. Miért az? Mert öt perc alatt remek, üdítő édesség elkészítésére alkalmas, ráadásul nagyon kis mutatós édességet lehet vele készíteni, és nem túl bonyolult az egész, csak figyelni kell, hogy minden a helyén legyen (tömítőgumik...) amikor használjuk.


Málnahab

Hozzávalók egy 4-5 dl-es habszifonnál:
  • 2,5 dl habtejszín
  • 0,5-1 dl málnaszörp (ha házi, akkor átpasszírozás után, magok nélkül!)
  • fél citrom leve
  • esetleg némi alkohol... esetleg, de el is hagyható!
tálaláskor:
  • babapiskóta
  • reszelt étcsokoládé, vagy fehér csokoládé
A tejszínhabot egy pohárban összekeverjük a szörppel. Kóstolgassuk, hogy mennyire szeretnénk, hogy édes legyen, és úgy adagoljuk! Csavarjuk bele a fél citrom levét, hogy egy kicsit savanykás legyen, és ha gyerekek nélkül fogyasztjuk, megmutathatunk neki valamilyen alkoholt is, de csak módjával!
Keverjük jól el egy habverővel, majd öntsük a szifonba. Innentől használjuk a szifont a használati utasításnak megfelelően, azaz kérjünk meg valakit, hogy tekerje bele a patront... (Én félek tőle, mindig látom a képet magam előtt, ahogy felrobban, és lerepül a fejem...)

Készen vagyunk!



Elvileg rögtön fogyasztható, bár tény, hogy ha egy kicsit még a hűtőben tároljuk adagolás előtt, sokkal finomabb lesz! 

Tálaláskor a szörppel locsoljuk meg a pohár falát, csorgassuk végig rajta, majd nyomjuk a habot a pohárba, a habba tegyünk babapiskótát, ami kanálként is szolgálhat, reszeljünk rá étcsokoládét, vagy fehércsokoládét, ami különösen finom a málnához!

Pazar kis cucc, és egy perc alatt tálalható. Remek desszert egy ebéd után, vagy egy könnyű délutáni kertben üldögélés mellé...


Ez a változat sima Piroska Málnaszörpből készült, mert tavaly nem főztem be málnaszörpöt... Nah, de majd idén!
A színe egészen halványrózsaszín, viszont nagyon finom édes, a citromtól savanykás.

10 megjegyzés:

Livi írta...

Istenem de finom lehet!!!! :)
Tök jó ötlet, eszembe nem jutott volna habszifonból ilyet kihozni :)

szepyke írta...

Livi, tényleg az!:)
Ó, és még mennyi minden jön abból a kis izéből...

Bianka írta...

Ez csúcs. Anyum imádta az ilyen desszerteket. És mártogatni, óóóó vasárnapi élvezet ;)

egycsipet írta...

Az én "leglájtosabb" rémálmomban a szifonfej alól kispriccen a hab, beterít mindent, mert a rémülettől még körbe is forgok vele a konyhában, majd lelövi magát a szifonról és beleszáll a konyhaablakba.
A kevésbé lájtos már tiszta Stephen King.
Szóval nálunk is úgy szól a recept, hogy végy egy önfeláldozó férfiembert, egy habszifont... :D

Ja, a hab jó lehet. Van még olyan retrocucc, hogy fagyipor. Áhh, gyerekkoromban imádtam, most 1-2 éve vettem valahol, de egyszerűen nem vitt rá a lélek, hogy ki is próbáljam. :D

Kata írta...

Azonnal reptessél légyszíves ide egyet nekem!!!!!!:)

(Szerinted olyan habszifonban is meg lehet csinálni, ami régi és csak tejszínhabhoz használtuk?)

Ami írta...

Ahh, nemér vasárnap délbe ilyen recepteket közölni... És akinek nincs habszifonja? :) Az mehet hozzád kunyerálni :)))) Úgy hogy gyorspostával légyszi küldj nekem !!! :)))))

Thrini írta...

Imádtam a Leo-t, csak nem puncsosat, hanem a vaniliást.
Én is használtam a habszifont (kb. 20 éves)tegnap, de rosszul csavartam rá és elkezdett jönni a hab a csavaró mellett. Hála istennek egy idő után, abbahagyta, nem sok habveszteséggel járt.
Megpróbálkozom ezzel az ízesített habbal én is, tök jó..

L.Krisztina írta...

Azt hittem csak én emlékszem a hópehelyre istenem ,de imádtam:))
Nagyon fincsi lehet ez a málnahab :) !!!

Csibe írta...

Azta, nagyon finom lehet!
A habszifon nálunk is játszik, igaz nem tudok olyan finom "kinyomós" tejszínhabot csinálni, mint anyum gyerekkoromban :(

szepyke írta...

Bianka, igen, és a végén jól megszívja magát a babapiskóta!:)

Egycsipet, nah, valami ilyesmi szokott az eszembe jutni, és nekem is a durvább változat... De ahogy olvastam a te alap verziódat, hangosan röhögtem a monitor előtt, főleg, hogy még forognál is vele!:))))) (meséltem, hogy ember egyszer kikeverős pudingot akart magának csinálni, majd a habverővel keverte, és amikor befejezte, kiemelte a bekapcsolt gépet az edényből?? Előtted van, a mindenhol rózsaszín pötty???:D)

Kata, máááááááris! És persze, hogy. Ez is olyan!

Ami, simán meg lehet csinálni, csak fel kell verni a habot, és előtte belekeverni a málnaszörpöt. Szerintem egy habfixálóval megoldható! De ha nem, azonnal csinálom neked!:))

Thrini, azon gondolkodtunk, hogy a vaníliás milyen színű volt? A puncsos rózsaszín, a csokis sárga, és a vaníliás?

L.Krisztina, ugye, hogy? Egy dobozzal egyszerre, simán...:)) Valami mennyei volt az a fagyi!:)))

Csibe, olyat senki nem tudna, csak Ő! Csomó ilyen étel van, amit más nem tud úgy...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...