2010. július 9., péntek

Goldenblog - savanyú a szőlő? Inkább kilóg a lóláb...

Lezárult a Goldenblog 2010-es gasztroblog "versenye".

Valamiért azt gondoltam, hogy ez majd más lesz, mint a tavalyi... Nah, persze.. 

A zsűri a nevezett 161 blogból kiválasztott 50 blogot, ami a "versenyben" indult, közöttük  rengeteg, szinte névtelen blogot találni...

Igen, már az ötvenes lista is több volt, mint érdekes... Miért?
Csak egy példa: hogy lehet, hogy egy gasztro témájú versenyben, 50 blogból 1 db vega blog van? Amikor napjainkban mindenki nagy gondot fordít az egészségre, és egyre többen mondanak le a húsról, egy ilyen témában hogy lehet ennyire semmibe venni ezt az irányt???

Akár mondhatnám azt is, hogy mindegy, hiszen én is "húsevő" vagyok, kit érdekelnek a vegák, nem? Hát, nem... Ezt hívhatnám korlátoltságnak, de minek? Mindegy, hogy hívjuk...

Aztán a következő... Én is jelöltem pár blogot, és jelentkeztem zsűrinek is. Nem is értem, hogy miért választottak be, hiszen tavaly már írtam erről az egészről egy szép kis szösszenetet...
Ez is mindegy, beválasztottak.
Mentem is szavazni, a megadott oldalra, ahol ez fogadott:


Ha valaki nem értené, az ötvenes listában Bereznay Tamás blogja kétszer is szerepelt... Bevallom, nem láttam még a blogját, már azon is meglepődtem, hogy blogot ír, de ezzel kapcsolatban is úgy voltam, mindegy...

Aztán teltek a napok, szepy szavazott, majd meglett az eredmény, ami több mint vicces...

Az, hogy az ötvenbe, olyan blog is bekerült, amit  hónapok óta nem frissítettek, az, hogy olyan blog is bekerült, ami már inkább reklám oldal, mint blog, az semmi....

De a tíz nyertes... döbbenet...

Sajnos, az van, hogy muszáj volt szinte névteleneket megnevezni, győztesnek kikiáltani,  hogy a nagy, és ismert blogok olvasottságát, nézettségét ne veszélyeztesse semmi, és senki...

Mert mi is ez a verseny? Mert ez egy verseny, ugye?

Gasztro témájú bloggerek megmérettetése, a közönség és a nagynevű zsűri előtt...

Nah, de vigyázzunk ám! Mert aki itt nyer, az olyan olvasottságot, nézettséget kap, hogy ihaj, győzze csak fogadni a gratulációkat, a rengeteg kommentet, és közben hizlalja a számlálókat a blogon megfordult látogató, olvasó...

De ez az áradat csak egy-két napig tart, és ha tetszik, ha nem, utána az olvasó visszatér a saját, megszokott blogjaihoz, amit eleve olvas, látogat.

Ha viszont rászokna egy-két újabb blogra, talán már nem járna vissza a régiekhez, így azok lassan, lassan egyre kisebb nézettséget élnének meg...ami viszont reklám szempontjából, hogy is mondjam... gázos.

Sajnálom, de muszáj vagyok leírni, hogy a tizes lista valahogy úgy állt össze, hogy olyan túl nagy nézettségű, túl nagy forgalmú blog ne nagyon kerüljön bele...

Persze, vannak kivételek, mert az a bizonyos lóláb erősen kilógott volna, mint ahogy ki is lóg, így bekerült egy-két nagyforgalmú blog is, csak a látszat kedvéért.

Ez a verseny már csak arra jó, hogy jót röhögjünk rajta, másra nem.

Ez az egész csak arra jó, hogy a hvg kavarjon egy kis zavart a biliben, mert ez nem más... 

És nem, nem savanyú a szőlő. Inkább a lóláb lóg ki, de nagyon...

Félreértés ne essék, a győzteseknek tiszta szívből gratulálok, bár az eredménnyel bőven nem értek egyet. 

De ez már az én bajom, én ilyen kekec vagyok. Pont.

Most megyek, és veszek egy buktát, bár a kakaóscsigát jobban szeretem, de most attól kicsit elment a kedvem...  


27 megjegyzés:

Padparadsa írta...

Az az elkeserítő, hogy akármerre fordul az ember, hasonló dolgokba ütközik... Tehetségkutatás? Netán támogatás? Vagy a szó legnemesebb értelmébe véve JÁTÉK? Létezik valahol??
Úgy tűnik, csak egymás közt... Szerintem a VKF fordulókat senki sem zárja rossz érzéssel. És az bloggerek egymás közt kiosztott díjai, ajándékai, elismerései, visszajelzései sokkal-sokkal többet érnek ezeknél a "hivatalos megtiszteltetésnél".
Előbbi szomorú, utóbbiért pedig érdemes blogot írni! :)

mandy tarragon írta...

Nekem is volt egy MIVAN?! élményem, amikor megnéztem az eredményt...
De már meg sem lepődöm. Az igénytelenség lett a divat, ez van...
Magam miatt nem irigykedem, nem vagyok én olyan nagy arc, csak nem értem. Az 50 közé nagyon kevés olyan blog jutott be, ami tényleg ér is valamit...
Mondjuk a tavalyi out-of-the-blue malackaraj győzelem után nem tudom mit vártunk :D

L.Krisztina írta...

Reggel szépen felszedegettem az államat :) /csak nekik / :) :) mert úgy szeretik .
Röhögtem egy jót és beláttam a gasztroblog kategóriába a főzős blogok már nem férnek bele , hát kérem ez van . Belátom sokunknak az okoz gondot hol talál remek kakaóscsigát , nem receptet magát a sütikét. És lássuk be most a retró a divat, lakberendezésben, ruhában, és igen a konyhában is !
Eddig azt hittem az a jó blog ahol remek képek , receptek ötletek vannak, belátom tévedtem az nem számít, legalább is én ezt bogoztam ki a szöveges értékelésekből.
És csak itt csak nekik :))))))))) :-)))) mert szeretik !!!!

mandy tarragon írta...

Ó, most hogy mondom Krisztina: :) :D :P ;) :S és végül a twilight fanoknak :[

Bianka írta...

Bár még nem is lett volna aktuális a blog indításának időpontja miatt, de el is megy az ember kedve ilyen megmérettetésekre jelentkeznie. Sajnos, ahogy a nagyvilágban nem a legszebb nő és nem a legjobb hangú énekes fog nyerni. Mondjuk, én fűbe haraphatok a blogommal, de akkor is meglepett, hogy nem konkrét konyhás blogok nyertek. Vagyis itt a kaja és a recept….típusúak. Retró szép és jó, de nem erről volt szó…. Ja és nem savanyú, mert el sem indulhattam :)))

trinity írta...

Könyörgöm, mondja meg valaki, a negró meg a retro nyalóka mit keres a gasztroblog kategóriában??????? NEM ÉRTEM!!!!!!!! A kakaós csigákat sem, de mindegy.
Röhej az egész, na. Úgyhogy fogjuk a hasunkat és vihogjunk az egészen :DDDDD

egycsipet írta...

Bianka, nem akarlak elkeseríteni, de a top10 blogok némelyike kisebb múlttal rendelkezik, mint a tiéd.
A nem-nevezést ne bánd, mivel te főzöl, biztos nem jutottál volna a dobogó közelébe. Esetleg ha mondjuk "science fiction" kategóriában neveznél, lenne esélyed nyerni, ugyanis ahhoz pontosan annyira van köze a blogodnak, mint az itteni dobogósoknak a gasztronómiához. :P

Ms. Poppy írta...

Jómagam nem neveztem, eszembe sem jutott, viszont 3 kedves bloggertársamat is jelöltem, mégpedig olyanokat, akik anno engem is inspiráltak a blogírásra. A végeredmény láttán rájuk való tekintettel szégyenlem, hogy neveztem őket, mert a nyertesek többségének köze sincs a konyhához vagy a főzéshez.
Ilyenkor örülök annak, hogy vannak olyan kezdeményezések, mint a VKF! vagy a Kifőztük, ahol nem a pénz az úr...

Hugi írta...

Sziasztok!
Azért itt egy picit figyeljünk azokra is, akik benne vannak a tízben, és jogosan: Limara, Maimoni... (én csak hozzájuk járok rendszeresen, ezért írom őket, de gondolom Chili és Vanilia is ott van a top tenben...)

Szóval most ezzel, amit a kommentelők írnak őket is lehúzzuk, holott Szepyke csak azt írja, hogy az első kettőt nem is érti :)

Bocsi, csak nekem ez jött le :)

szepyke írta...

Hugi, nem csak az első kettőt nem értem...

Az ötvenes listát sem, és az első tizet sem...

A tízben persze van, akit értek, bár, nem ott van, ahol lennie kellene, de nem kettő olyan van, akit nem értek... Sajnos, több.

á la carte kulinaria írta...

Ezek után bár ne lennék benne a top 10-ben. Rólam is ez a vélemény? lehet...Wise Lady-nél már leírtam mit gondolok.Illetve a blogomon is feltettem én kiket tennék be és miért.
Nem jó ez így... de ez van. Tényleg nem gasztro az első két blog. Bár az első jópofa, de nem ebben a kategóriában és csak egyszeri megnézésre. DE nem győztesnek való. Gratulálok neki is mert sok szavazatot gyűjtött valahogy, de szerintem előbb utóbb kifogy a témából, a retro cuccoknak is van vége...kakaóscsigát pedig tuti nem eszek egy darabig, sajnos...

Ms. Poppy írta...

Ha esetleg nem volt egyértelmű, én is azokról beszéltem, akik szerintem nem igazán a gasztro témába vágóan kerültek be a top10- be.
Vannak természetesen olyanok is, akik jogosan értek el helyezést, és méltán lehetnek büszkék. Az első helyezett szerintem, sajnos nem ez utóbbi csoportba tartozott.:(

libi írta...

Sok blogban elolvastam a véleményeket. Nagyjából ugyanazt mindenhol. Számomra is fura volt, hogy olyan blogok kerültek a lista élére, amelyeknek köze sincs a főzéshez, sütéshez. Így aztán új tehetségek felfedezése nem történt meg.
Ha ez a cél, akkor lehetne úgy kiírni a szabályokat, hogy aki már egyszer benne volt az első X-ben, az többet indulhasson.
Azért van a helyezettek között olyan is, aki megérdemli. Egyetértek azzal, hogy az általánosan megfogalmazott negatív kritikákat ők nem érdemlik meg.
Különben meg nem kis munka lehet a kakaós csigáról 1000-szer írni! ;-)
A verseny kiírói, lebonyolítói érdemlik az elmarasztalást, nem a blogírók. Szerintem.

libi írta...

.. többet NE indulhasson.

Bocs.

L.Krisztina írta...

Kriszta!
Pont az utolsó 4 érdemelte meg a helyezést. Gratulálok neked !

mandy tarragon írta...

Á la carte: én speciel az első kettőt nem értem.

szepyke írta...

Á la carte, viccelsz??? Hol van az a munka, amit Te csinálsz (képek, beszámoló, videós receptek meg pláne) ahhoz, hogy megveszel egy csigát, csinálsz róla egy képet és írsz két szót...

Én nem értettem az ötvenes listát, mert olyan blogok hiányoztak róla, aminek ott lett volna a helye, sok más olyan blog helyett, ami ott volt... Példa, a blog, ami április óta nem frissült... de benne van az ötvenes listában, és Bereznayt nem is említem, aki hogy lehetett a listában kétszer? Vér ciki!

A tizes listában is van bőven olyan, amit egyszerűen nem értek, hogy mit keres ott... miközben fel tudok sorolni kb másik 20-at aki tényleg "ad" az olvasóknak valamit,mégsincs sehol...

A másik meg... pont úgy van, ahogy írjátok, ezért is írtam, hogy a győztesnek kihozott blogok hamar el fognak kopni és nem viszik el a nézettséget a náááááágy blogoktól. Egyértelműen ez volt a cél. Miért érzem, hogy itt is azt csinálnak, amit akarnak? Hogy a hvg-nek ez mennyire gáz, azt már le sem írom.

Egyébként, leírom, mert muszáj leírnom, hogy az egyik győztes annyira széleskörű ismeretekkel rendelkezik, hogy egy bizonyos gasztroblogger találkozón nem tudta, hogy ki az a Dolce Vita...:))))
Most gondolom már tudja, vagy majd elmondják neki...

Aki gasztroblogot ír, ismeri a többieket, a munkáikat, a recepteket, olyan ez, mint egy nagy család. Nem mentes a családi viszályoktól, vannak gazdagabb, szegényebb rokonok benne, vannak ügyesebbek, kreatívabbak, és kezdetlegesek is. De egy az érdeklődési kör, a főzés, az étel, az ital. Kinek így, kinek úgy. Szubjektív a lista, csak az a baj, hogy nem hiszem, hogy az olvasók listája ez, mert az elsők szerintem be sem kerültek volna még az ötvenbe se. De ha már ott vannak,sőt, az első tíz első pár helyén, a feladat fel van adva, most aztán gatyába kell rázni a blogot, nincs képlopkodás máshonnan, mert árgus szemmel figyeli majd mindenki őket.

Mi meg egyszerűen lépjük át ezt az egészet, mert jelenleg sem csinálunk mást csak forgalmat generálunk nekik, ráadásul feleslegesen.

Puszedli írta...

Ó, szomorú ezt olvasni és nagyot csalódtam én is! :( Viszont úgy gondolom - ezek után meg pláne - hogy nem ez vagy ehhez hasonló "elismerés" a mérvadó, hanem az olvasók visszajelzései.

Az igazat megvallva örülök, hogy nem kerültem be semmilyen listába, én nem ezért csinálom! :)

Szupne írta...

Itt a válasz a szájtépésetekre. Szánalmas, kielégítetlen, öntelt és végtelenségig rosszindulatú nők vagytok.
Tyúkól.

Gastronomica - 2010.07.09. 11:19
http://www.gastronomica.hu
Nagy elismerés érte a tegnap a gastronomica.hu portált! A szerkesztésében álló retrogastro.blog.hu megnyerte a Goldenblog gasztroblog versenyét. Mi áll a siker mögött? Miért tízszer olvasottabb a retrogastro.blog.hu a szintén a gastronomica.hu szerkesztésében álló gastronomica.blog.hu-nál? Hogy lehet, hogy a gastronomica.blog.hu be sem került az első ötven közé, míg a retrogastro megnyerte? Néhány kérdés a sok közül, ami tegnap óta foglalkoztatja az internetes gasztro közösséget. Abszolút válaszom nincs, de saját meglátásaimat megosztom: Külker diplomával és cukrászképesítéssel régóta foglalkozom gasztronómiával, eleinte csak kedvtelésből, ma már persze ez jóval több annál. Tavaly indult szerkesztésemben a gastronomica.hu gasztro portál és a gastronomica blog, majd nem sokkal később egy kevésbé fajsúlyos, de annál népszerűbb blog, a férjemmel közösen szerkesztett retrogastro. Mindkét blog-nak megvan a helye a gasztronómiában, de míg a gastronomica blog-nak sok hasonló igényes blog mellett kell állnia a sarat, addig a retrogastro egy új színfolt az internetes gasztro szubkultúránkban; első naptól jóval nagyobb olvasótábort vonzott, mint a gastronomica, és sikere mai napig töretlen. Az újdonság, a különbözőség a siker egyik titka, és valószínűleg ez járult hozzá az első helyezéshez is. Számomra a retro csokiknak, sajtoknak és egyebeknek hasonlóan fontos helyük van a gasztro kultúrában, mint például a Diós gorgonzolával töltött kagylótésztának, nálam ők probléma nélkül megférnek egy gasztro portfólióban. Nagyon örülök, hogy a Goldenblog gasztro szekciójának első tíz helyezése is hasonló összetételt tükröz: tényleg ilyen széles és gazdag a gasztro szubkultúra (függetlenül a helyezések pontos megoszlásától)! Még egyszer köszönöm a Goldenblog-nak a megmérettetés lehetőségét, és egyben gratulálok minden résztvevőnek és helyezettnek. Lukács Enikő lukacs.eniko@gastronomica.hu



dreamdancer - 2010.07.09. 10:43
http://dreamdancer.hu
Azért annyira szánalmasak-viccesek tudnak lenni a fanyalgások... Miért baj, hogy nem egy "leírom a receptet-megfőzöm-lefotózom"-típusú blog nyert, hanem a kajához más oldalról közelítő? A kategória neve gasztroblog, nem főzősblog baszics.

szepyke írta...

Szupne, szerinted ez mire válasz, te szerecsétlen?

Titáti írta...

Én csak abban bízom, hogy a számomra oly kedves és sokat olvasott blogok és íróik semmilyen módon nem "sérülnek". Én már csak ilyen önző vagyok. :-)
Gratulálok a számomra ismerős s nagyon szeretett bloggereknek (A la carte Kriszti, Maimóni, Limara)!

Én továbbra is ÉTELRECEPTEKET keresek a gasztroblogokon, akármi legyen a trend, vagy ilyen-olyan üzleti megfontolás.
Gyönyörködök a szép fotókban (kiállításra megyek, hogy találkozhassak az alkotókkal), könnyes szemmel olvasok egy-egy megható családi eseményt (aggódom Viki egészségéért, kis Lovacska műtéért), könnyesre nevetem magam néhány történeten (itt Szepy viszi a pálmát), sokat tanulok egy-egy témát körüljáró blogon, vagy egy nagyon precízen leírt recepten (Wise Lady), találok családi programhoz való ötletet (Zizi), vagy esetleg jó zenét. (Maimoni! Éppen Caro Emerald albumát hallgatom. Köszi Neked!)
Olvasom és szeretem az erdélyi "csajok" írásait, szívesen kipróbálom Debigabi, Bianka hozzám közel álló receptjeit. Gyönyörködöm és irigykedem. Limara csodáiban, FlatCat és Alíz kifogyhatatlan ötleteiben...
Ha úgy érzem szükségét, bíztatom Lorit, hogy ne hagyja abba...
És főzök és sütök.....
És a HVG egye meg, amit főzött!

Wise Lady írta...

Megmondom én mi a baj! Nem a téma, az jó. Az a baj, hogy a nyertes blogban az általa lenézett blogokból (a mienkből!) átemelt tartalmak is vannak. És ezt nem szeretjük, de nem ám. Mert azért mi dolgoztunk. És azt se szeretjük, ha eztán ez lesz az etalon.

GasztroRéka írta...

Ez a Magyarország én így szeretlek kategória,mert van amire nem tudok már én sem mást mondani...
Mirelle a 10 a csigás a második,oké... minden fordítva van.
Ha már ezen a blogon vagyok Szepy te nyugodtan bekerülhettél volna az első 10-be,de... A HVG maradjon a gazdaságnál...

trinity írta...

Ajaj...
Tudom, hogy az én blogom nagyoncsak középszerű, nincs is rá manapság időm. Úgyhogy ennélfogva vegyük úgy, hogy kizárólag kívülállóként mondok csupán véleményt.
De ez a Szupné féle blog....
Sajnálom, de sokakkal kell egyetértenem: egyszerűen nem ebben a kategóriában a helye!! Hiába is fáj, mert piszok vacak lehet ezt olvasni, hogy ez szerintem/ szerintünk nem egy nagy "was ist das", hogy összeszedek némi retro élelmiszert és írok róla pár sort..

Ha már itt tartunk:
itt van pl. Flat Cat, aki néhány más gasztrobloggerrel nem egyszerűen megemlítettek 1-1 retro ételt, édességet, hanem a ma kapható alapanyagokból korszerű módon új életre keltették azokat , egész komoly kis szériát létrehozva! Csak körül kell nézni. Na, nekik 100x inkább ott lenne a helye a top tenben.
A'la carte, Maimoni és Limara -ők a 10-ben az üdítő kivételek-nekik nagy gratula!!!

Szupné nyitó sorai kifejezetten szánalmasak. Legjobb védekezés a támadás?? :DDD

Livi írta...

Hát én ezektől a kakaós csigáktól sz×tam be :))))))) Én vagyok a hülye, hogy receptekkel bajlódom, lehet holnaptól veszek minden nap 1-1 vizes zsemlét és azt elemzem :D

Csenge írta...

Sziasztok!
Végigolvastam a hozzászólásokat, meg a bejegyzést is... Most olyan furán érzem magam. Mert én igenis büszke voltam az 50-es listajelölésre, na meg hogy egyáltalán valakinek eszébe jutottam. Ami ugyan először szemet szúrt, hogy Reni sehol se volt. És még persze egy csomóan mások...
Egyáltalán mi alapján válogattak?

Turák Kinga írta...

tavaly neveztem, nem gasztrossal, hétköznapi, utazós, ajánlós, természeti dolgos blogommal. Inkább csak bosszantó volt a dolog, így idén már meg sem néztem... felesleges...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...