2010. július 27., kedd

Kókusztej készítése házilag


Ez a recept a Kifőztük pdf újsgá 5. számában jelent meg. Az újság ingyenesen letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról!

A kókusztej beszerzése nem mindig könnyű feladat. Ha házilag szeretnénk elkészíteni, a szinte mindenhol kapható szárított kókuszreszelékből tehetjük meg a legegyszerűbben. Természetesen a legjobb az lenne, ha friss kókuszdió belsejéből tudnánk készíteni, de ha ilyen nem áll rendelkezésre, a szárított is megteszi.

Kókusztej készítése házilag

Hozzávalók:
  • 30 dkg kókuszreszelék
  • 1 liter forró víz


A vizet felforraljuk. Egy tálba gézlapot vagy ennek hiányában konyharuhát terítünk, és a kókuszreszeléket beleöntjük. A forró vizet ráöntjük a reszelékre, majd elkeverjük, lefedjük, és kihűlésig hagyjuk állni. Ha kihűlt, a gézlapot összefogva „kicsavarjuk”, hogy minden lé távozzon belőle. Ezt azonnal használhatjuk, vagy a hűtőben tárolhatjuk. A tárolásnál a kókusztej tetején összeálló kókuszzsír visszamelegítve ismét folyékonnyá válik. A kókuszreszeléket a gézzel együtt terítsük ki, szárítsuk meg, majd ugyanúgy használhatjuk, ahogy szoktuk.

Az így kapott kókusztej fagylaltok, mártások alapja is lehet.  Készíthetünk vele tejbegrízt, tejberizst, bármit, amiben a kókusztej ízére van szükségünk. Ha kihűtjük, a tetején keletkező réteg a kókuszzsír, amit főzéshez használhatunk. 

5 megjegyzés:

Mary írta...

Nagyon jó ötlet! Egyszer lehet, hogy kipróbálom!

haNa írta...

Napokban láttam kókusztejes receptet, ami nagyon megtetszett, de ráhagytam, mert gondoltam kisvárosban úgy sem tudom beszerezni. Erre itt az égi jel! :))) Most már csak a receptre kellene újból rátalálnom! :)

szepyke írta...

Maryenne, remekül használható!

HaNa, esetleg egy jó kókuszos fagyi? Azt találsz nálam, és Isteni!:)

Beastie írta...

Ez nagyon egyszerű.... irány a barkácsolás és a zsír gyártás :) köszi. 1 liter kókusztejet használtunk el, amikor thai gyümölcs szusit készítettünk, annak elég borsos volt az ára

szepyke írta...

Igen, annak elég borsos tud lenni...:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...