2011. február 18., péntek

Rozmaringos kelkáposzta krumplival


A krumpli és a kelkáposzta összeszokott páros, leginkább a sokak által mellőzött főzelékben. Most szeretnék megmutatni két receptet, amiben együtt szerepelnek, egy kicsit másként. Bármilyen sült húshoz, sült virslihez, fasírthoz kitűnő köret, de magában is tökéletes étel mindkét változat. Ezek a receptek megjelentek a Kifőztük 2011/2. számában. Az újság megtalálható a www.kifoztuk.hu oldalról.

KELKÁPOSZTÁS KRUMPLI KÖRET


Hozzávalók 4-6 főre


·         1 kisebb vöröshagyma
·         fél fej kelkáposzta zsenge levelei
·         1 kg burgonya
·         2-3 dl tejszín
·         2-3 evőkanál finomliszt
·        
·         bors
·         1 babérlevél
·         1-2 ág friss vagy szárított rozmaring
·         2-3 evőkanál olaj

A kelkáposztát megmossuk, kisebb csíkokra vágjuk. A burgonyát és a hagymát meghámozzuk, megmossuk, kis kockára vágjuk.
Az olajat felmelegítjük, rádobjuk a hagymát, üvegesre pároljuk. Beletesszük a burgonyakockákat és a kelkáposztát. Felöntjük annyi vízzel, hogy nagyjából 2 centivel lepje el a zöldségeket. Hozzáadjuk a fűszereket, sózzuk, majd puhára főzzük. Csomómentesre keverjük a tejszínt a liszttel. A zöldségek forró főzővizéből két-három evőkanálnyit hozzáadunk a tejszínes, lisztes habaráshoz, és ezt is csomó-mentesre keverjük, majd visszaöntjük az edénybe.
Újraforraljuk, majd melegen tálaljuk.


KELKÁPOSZTÁS KRUMPLIPÜRÉ

Hozzávalók 4-6 főre

·         fél fej kelkáposzta zsenge levelei
·         1 kg burgonya
·         10 dkg vaj
·         1-2 dl tejszín
·        
·         1-2 ág friss vagy szárított rozmaring levelei

A kelkáposztát, a rozmaringot és a meghámozott burgonyát meg-mossuk, kisebb darabokra vágjuk mindhármat, majd egy mélyebb edénybe tesszük őket.  Felöntjük annyi vízzel, hogy nagyjából 2 centivel lepje el a zöldségeket. Sózzuk, majd puhára főzzük. Ha puhára főtt, leöntjük a főzővizet, hozzáadjuk a vajat és a tejszínt és botmixerrel krémesre turmixoljuk. Ha szükséges, újra-melegítjük, majd tálaljuk.


2 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon guszta a tálalás

szepyke írta...

Köszönöm!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...