2011. május 13., péntek

Színes pattogatott kukorica


Nagy moziba járó voltam egy időben. Hetente kétszer, háromszor mentünk, szinte mindent láttunk... Az egyik moziban a sima, sós pattogatott kukorica mellett volt édes kukorica is, ráadásul, rögtön kétféle is. Színes, ami mindenféle színben pompázott és csokoládés, ami csak csoki színű volt. Ez a "recept" ennek a kukoricának az előállítása miatt készült. 

Lassan közeledik a nyári gyerekzsúrok, a ballagási családi összejövetelek ideje. Ez a színesre festett pattogatott kukorica a gyerekek nagy kedvence lehet. Ízesíthetjük, színezhetjük természetes ételfestékkel, kakaóval, szörpökkel. Ha nem szeretnénk ilyen tömény cukros rágcsálnivalóval kínálni a gyerekeket és a felnőtteket, ízesítés, színezés nélküli kukoricát is tálalhatunk. Ez a recept a Kifőztük 2011/5. számában jelent meg. Az újság letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról. 

Színes pattogatott kukorica

Hozzávalók
  • 5-10 dkg pattogatni való kukorica
  • 1-2 dkg vaj

a színezéshez:
  • 1 rész cukor
  • 1 rész víz
  • ételfesték vagy kakaópor, szörp

Vastag aljú edénybe tesszük és az edényt mozgatva fölolvasztjuk a vajat, így mindenhol vékony zsiradékréteggel vonjuk be az edényt. Beleszórjuk a kukoricát, lefedjük. (Érdemes üvegtetővel ellátott edényben készíteni, mert így folyamatosan látjuk, hol tart a folyamat.) 
Az első pukkanások meghallásáig nagy lángon melegítjük. Amikor a kukoricák pattogni kezdenek, kisebbre vesszük a lángot, és az edényt rázogatva kipattogtatjuk a kukoricát.
Kikészítünk egy tálcát vagy egy széles, lapos tálat. Mély edénybe öntjük a cukrot és a vizet. Nagy lángon pár perc alatt szirupot főzünk belőlük. Amikor átlátszóból aranyszínűre kezd váltani, hozzáadjuk a színezéshez választott hozzávalót. Az edényt levesszük a tűzről, gyors, de óvatos mozdulatokkal átkavarjuk, majd beleöntjük a megfesteni kívánt kipattogott kukoricát, és alaposan megkeverjük, hogy a szirup minél jobban bevonja a kukoricaszemeket. Szűrőkanál segítségével kiszedjük a szirupból a kukoricát, és a kikészített tálcára szedjük. Száradás után (körülbelül 2-3 perc múlva) tálaljuk.

Sósan is készíthetjük. Ha így szeretnék tálalni, melegítsünk föl vajat, szórjunk bele bármilyen fűszert, amit szeretünk (pirospaprikát, rozmaringot, csilit), sózzuk meg, majd forgassuk át benne az ízesítetlen kukoricaszemeket.



4 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon különleges lett, még nem hogy enni, de látni sem láttam színes pattogatott kukoricát. Guszta!

Bianka írta...

Már látványra is szépségesstate

Jutka írta...

Köszi, hogy szóltál, amúgy a receptet a Nosalty-n találtam..lehet oda is limara küldte..kinyomtattam és már nem tudtam honnan is van,nem állt szándékomban magaménak eladni..további szép napot.

szepyke írta...

Éva, köszönöm!:)
Bianka, bizony!:)

Jutka, köszönöm!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...