2011. május 23., hétfő

Rizstej készítése házilagA tejfogyasztással kapcsolatban szinte naponta változik a tudomány hozzáállása. A tej egyik nap még erő és egészség, másnap szinte már méregként kezelik. Mindenkinek magának kell eldöntenie a saját hozzáállását, mérlegelve a témával kapcsolatos ismereteit, tudását. Manapság számtalan étkezési irányvonal használja a növényi tejeket, sokan allergia miatt száműzik az étrendjükből az állati eredetű tejet. A sokféle elkészítési módból most kettőt mutatok be, amelyek mind a rizsnél, mind a mandulánál alkalmazhatók. Növényi tejet zabból, szójából, búzából vagy olajos magvakból: dióból, mogyoróból stb. is nyerhetünk. A kókusztej házilag készített változatát már bemutattam ITT, illetve a Kifőztük 2010/5. számában. De elérhető a www.kifoztuk.hu oldalon is. 

Ez a recept a Kifőztük 2011/5. számában jelent meg. Az újság, mint ahogy jelenleg minden eddig megjelent szám, ingyenesen letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról!
Hozzávalók

a főzés nélküli változathoz:
  • 20 dkg rizs
  • 5 dl víz

a főzéssel készült változathoz:
  • 25 dkg rizs
  • 7,5 dl víz


A főzés nélküli változathoz megmossuk a rizst. Szárazon kávédarálóban megőröljük, vagy az 5 dl vízből elveszünk egy keveset, és késes robotban vagy turmixban azzal együtt péppé daráljuk. Mindkét esetben hozzáadjuk a maradék vizet, és egy éjszakán át állni hagyjuk. Már a darálás után fehéres, opálos vizet nyerünk, amely néhány óra múlva még fehérebbé válik.
Másnap mély edény tetejére tett, dupla gézlappal (gyógyszertárban vásárolható 1 x 1 m mull lapként) vagy tiszta konyharuhával bélelt szűrőbe öntjük a vizes rizst. Hagyjuk lecsöpögni, majd a ruhát összefogva a maradék folyadékot is kicsavarjuk belőle.

A főzéssel készült változathoz a rizst átmossuk, majd lábosba öntjük, és a vízzel együtt lassú tűzön főzni kezdjük. A rizs idővel fehérre festi a vizet. Ha már elérte ezt az állapotot, öntsük le róla a rizstejet, és újabb adag (7,5 dl) vízzel kezdjük újra a főzést. Ha megint fehéressé válik a víz, öntsük le, és ismét tiszta vízzel folytassuk a főzést. Ezt nagyjából ötször ismételjük meg, majd ugyanúgy szűrjük le a rizst, mint a főzés nélküli változatnál.

A rizstejet hűtőben tároljuk, de pár napon belül mindenképpen használjuk el! A megmaradt rizses pép jó lesz sűrítésre vagy tejberizs készítéséhez.


Remekül használható fagylalthoz, ezt hamarosan meg is mutatom...:)

2 megjegyzés:

trinity írta...

Várom a fagyis verziót!! Nem is gondoltam, hogy ez így, egyszerűen működik. Jó, hogy feltetted!!

szepyke írta...

:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...