2011. május 26., csütörtök

Túrós-spenótos puliszkapite


Ez a recept a Kifőztük 2011/5. számában jelent meg, az újság, mint ahogy most mindegyik, eddig megjelent szám letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról, természetesen ingyenesen. 

Ha írnom kellene róla, hogy kinek ajánlom az elkészítését, illetve, hogy miért, azt írnám, hogy:
  • elkészíthetjük előre, aztán behűthetjük egy éjszakára és másnap friss zöldségekkel tálalhatjuk...
  • könnyű, de tartalmas vacsora vagy ebéd lehet, ami ráadásul remekül szállítható...
  • spenótkedvelőknek kötelező...
  • az apukám és az öcsém kifejezetten rajongtak érte...:)
  • nagyon jól néz ki... nekem legalábbis nagyon tetszett... 
  • együnk sok spenótot, mert az jó, és ebben a pitében nem úgy találkozunk vele, ahogy szoktunk, hanem "bújtatva", így olyanoknak is beadagolhatjuk, akik egyébként (szerintük) utálják a spenótot... :) 
  • mostanában lehet friss spenótot kapni, ami egyenesen királyság, szóval megint azt kell mondanom, együnk sók spenótot, mert az jó!:)


Túrós-spenótos puliszkapite

Hozzávalók

az aljához:
  • 20 dkg kukoricadara
  • 1 evőkanál só

a forma kikenéséhez:
  • olaj

a töltelékhez:
  • 50 dkg túró
  • 25-30 dkg spenót
  • 10-15 dkg feta jellegű sajt
  • 2 tojás
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bors

a tetejére:
  • szezámmag (elhagyható)


Kimérjük a kukoricadarát, és kis lángon puhára főzzük a sóval elkevert, háromszoros mennyiségű vízben.

Amikor megfőtt, olajjal kikent pitesütőbe vagy tortaformába tesszük. Elsimítjuk a masszát a forma alján, és a forma oldalához is fölhúzzuk. Ez lesz majd a pite pereme. 180 fokos sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.
 Közben a töltelékhez összekeverjük a túrót, a spenótot és a feta sajtot, majd hozzáadjuk a tojásokat. Sózzuk, borsozzuk. A masszához keverjük a pépesített fokhagymát. A kukoricadarás alapra öntjük a masszát, és megszórjuk a tetejét szezámmaggal.

180 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. Melegen nehezen vágható, ezért inkább hidegen fogyasztjuk.

Tálaláskor adhatunk hozzá tejfölt, paradicsomot vagy bármilyen zöldséget, sajtot.


A feta sajt sóssága miatt óvatosan sózzuk, inkább kóstolgassuk, hogy ne sózzuk el! Ha mégis sós lenne, dúsítsuk plusz tejföllel, az levesz a sósságából. 




4 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon bejönne, mert imádom a puliszkát

szepyke írta...

Próbáld ki!:)

Zsuzsanna Valentin-Bodor írta...

Ez valami bitang jó! A húsimádó nővéreméknek sütöttem de elkövettem azt a "hibát", hogy megkóstoltam sütés előtt a tölteléket és köddé vált... Most indulok a helyi Ágas Bogas Centrumba újabb adag alapanyagért. V.B.Zsuzsi

szepyke írta...

Zsuzsi, ennek nagyon örülök!:)
Azóta elkészült a következő is? :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...