2011. december 15., csütörtök

Fahéjas keksz



Gyors, egyszerű, iiiiiiiszonyat fahéjas, és naaaaaaagyon finom. Karácsonyra kötelező, mert lakásillatosítóként is megállja a helyét. Nagyon egyszerű elkészíteni, nagyon gyorsan készen van... akár az utolsó pillanatban is nekiállhatunk. Ajándékba mindenképpen ajánlom, csinos üvegbe csomagolva, átadásig jól elzárva mások elől... remek ajándék lehet... csak tényleg jól zárjuk el, mert nagyon, nagyon eteti magát...
A tészta összekeverése 5 perc, megsütni6-8 perc, megenni egy pillanat... 
Ez a recept a Kifőztük 2011/12. számában jelent meg, az újság, ahogy eddig mindegyik, letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról. 

Fahéjas keksz

Hozzávalók

a tésztához:
  •  2 nagy tojás
  •  20 dkg barna cukor
  •  20 dkg margarin
  •  1 evőkanál vaníliakivonat
  •  2 teáskanál sütőpor
  • 60 dkg liszt
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 teáskanál őrölt fahéj

a hempergetéshez:
  •  2 evőkanál fahéj
  •  4 evőkanál kristálycukor


Eldolgozzuk a tojást a cukorral, majd hozzákeverjük a margarint, a vaníliakivonatot, a sütőporral vegyített lisztet, a sót és a fahéjat. A hempergetéshez kis tálban összeforgatjuk a kristálycukrot és a fahéjat.

180 fokra melegítjük a sütőt. Sütőpapírral vagy szilikonlappal béleljük a tepsit.

Két kanállal diónyi darabokat veszünk a tésztából. Minél kerekebbre formázzuk és a cukros fahéjban meghempergetjük a darabokat. Egymástól 3-4 cm-re a tepsibe helyezzük és 6-8 perc alatt készre sütjük őket.

A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd jól záródó edényben vagy fémdobozban tároljuk.

Sütési ideje függ a méretétől, ha kisebb, falatnyi golyókat szaggatunk belőle, kisebb kanállal, előbb elkészül és egy falatnyi fahéjas keksz lesz belőle.





Krisztina, mondtam már, hogy imádom ezt a bögrét??? Látszik, hogy imádom? :))) Köszönöm!:)



20 megjegyzés:

Monika írta...

Nagyon-nagyon köszönöm a receptet,mert a legnagyobbikom fahéjasból mindent szeret:)

szepyke írta...

Mammka, én is imádom a fahéjat, ezt imádni fogja a legnagyobbikod!:)

Éva írta...

Guszta és nagyon finom lehet a sok fahéjtól !

egy pici írta...

Nagyon guszták .imádom a fahéjas dolgokat:)

Névtelen írta...

Szepyke, kb. mennyi lesz ebből az adagból? Köszi, Piroska

szepyke írta...

Piroska, attól függ, hogy mekkora gombócokat csinálsz... ha nagyon piciket, akkor sok.. ha nagyokat, akkor kevés... Ha engem kérdezel, én dupla adag tésztával állnék neki, mert ez nagyon finom kis süti lesz, és falatnyi darabokat sütve is gyorsan elfogy... ráadásul, gyorsan sül, szóval, hamar megvan.

Névtelen írta...

Megsütöttem, megettük : ))) Nagyon állat fahéjas és tényleg függőséget okoz!!!! Hmmmmmmmmmmm.....

szepyke írta...

Montam...:))))))))))

Köszönöm, hogy visszajeleztél!:)

Gesztenye receptjei írta...

Szepyke!
Ma megsütöttem, valami fantasztikus, ilyen finom kekszet mostanában nem is ettem:-))KÖszi a receptet.

szepyke írta...

Gesztenye, nagyon örülök, hogy ízlett!:)

Névtelen írta...

Most raktam be a sütőbe, már nagyon várom, hogy elkészüljön. Anyukáméknak készítem meglepetésként. :)

szepyke írta...

Nem fogsz benne csalódni!:) Már nagyon sokan megsütötték és mindenki szerette! :)

judit012 írta...

Szia! Nagyon guszta. Megsütném Szilveszterre. Csak frissen jó vagy másnaposan is? Dupla adag lesz, remélem, így marad az ünnepre is. :)

szepyke írta...

Szia Judit012, frissen és másnaposan, sőt, egy hét múlva is jó. Imádni fogjátok!:)

judit012 írta...

Szia! Most sütöm, de nekem nem lapultak ki a golyók a tepsiben. Az első adagot párom kóstolta, azt mondta, finom. A többi golyót kicsit kilapítottam a tepsiben, és úgy rakom be a sütőbe.
Szerinted mi lehetett a baj?
Az arányokat betartottam, és linzerféle tészta alakult ki belőle.

szepyke írta...

Szia Judit012, nem kell, hogy ellapuljon. Én egy 30 éves Karancsban sütöttem, ami néha csuda dolgokat produkál, például, hogy a hőfokot magasabbra veszi... ha golyók lettek belőle, az tökéletes. Hagyd, hogy kihűljön, akkor kicsit megkeményedik és a cukor ropogóssá válik rajta. Nem rontottál el semmit. :)

judit012 írta...

Köszi a gyors választ. Azért kérdeztem, mert a tieden lapos kekszeknek látszanak. Közben elkészültek, nagyon finomak. Az ellapítottak nekem jobban tetszenek, úgyhogy én úgy fogom csinálni máskor is. Köszi a receptet. Boldog új évet! :)

szepyke írta...

:) Boldog új évet!:)

judit012 írta...

Ja és isteni a délutáni kávéhoz! Köszönöm a receptet, többször el fogom készíteni!

szepyke írta...

Köszönöm, hogy visszajeleztél!:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...