Gyors, egyszerű, iiiiiiiszonyat fahéjas, és naaaaaaagyon finom. Karácsonyra kötelező, mert lakásillatosítóként is megállja a helyét. Nagyon egyszerű elkészíteni, nagyon gyorsan készen van... akár az utolsó pillanatban is nekiállhatunk. Ajándékba mindenképpen ajánlom, csinos üvegbe csomagolva, átadásig jól elzárva mások elől... remek ajándék lehet... csak tényleg jól zárjuk el, mert nagyon, nagyon eteti magát...
A tészta összekeverése 5 perc, megsütni6-8 perc, megenni egy pillanat...
Ez a recept a Kifőztük 2011/12. számában jelent meg, az újság, ahogy eddig mindegyik, letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról.
Fahéjas keksz
Hozzávalók
a tésztához:
- 2 nagy tojás
- 20 dkg barna cukor
- 20 dkg margarin
- 1 evőkanál vaníliakivonat
- 2 teáskanál sütőpor
- 60 dkg liszt
- 1/2 teáskanál só
- 1 teáskanál őrölt fahéj
a hempergetéshez:
- 2 evőkanál fahéj
- 4 evőkanál kristálycukor
Eldolgozzuk a tojást a cukorral, majd hozzákeverjük a margarint, a vaníliakivonatot, a sütőporral vegyített lisztet, a sót és a fahéjat. A hempergetéshez kis tálban összeforgatjuk a kristálycukrot és a fahéjat.
180 fokra melegítjük a sütőt. Sütőpapírral vagy szilikonlappal béleljük a tepsit.
Két kanállal diónyi darabokat veszünk a tésztából. Minél kerekebbre formázzuk és a cukros fahéjban meghempergetjük a darabokat. Egymástól 3-4 cm-re a tepsibe helyezzük és 6-8 perc alatt készre sütjük őket.
A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd jól záródó edényben vagy fémdobozban tároljuk.
Sütési ideje függ a méretétől, ha kisebb, falatnyi golyókat szaggatunk belőle, kisebb kanállal, előbb elkészül és egy falatnyi fahéjas keksz lesz belőle.
Krisztina, mondtam már, hogy imádom ezt a bögrét??? Látszik, hogy imádom? :))) Köszönöm!:)
20 megjegyzés:
Nagyon-nagyon köszönöm a receptet,mert a legnagyobbikom fahéjasból mindent szeret:)
Mammka, én is imádom a fahéjat, ezt imádni fogja a legnagyobbikod!:)
Guszta és nagyon finom lehet a sok fahéjtól !
Nagyon guszták .imádom a fahéjas dolgokat:)
Szepyke, kb. mennyi lesz ebből az adagból? Köszi, Piroska
Piroska, attól függ, hogy mekkora gombócokat csinálsz... ha nagyon piciket, akkor sok.. ha nagyokat, akkor kevés... Ha engem kérdezel, én dupla adag tésztával állnék neki, mert ez nagyon finom kis süti lesz, és falatnyi darabokat sütve is gyorsan elfogy... ráadásul, gyorsan sül, szóval, hamar megvan.
Megsütöttem, megettük : ))) Nagyon állat fahéjas és tényleg függőséget okoz!!!! Hmmmmmmmmmmm.....
Montam...:))))))))))
Köszönöm, hogy visszajeleztél!:)
Szepyke!
Ma megsütöttem, valami fantasztikus, ilyen finom kekszet mostanában nem is ettem:-))KÖszi a receptet.
Gesztenye, nagyon örülök, hogy ízlett!:)
Most raktam be a sütőbe, már nagyon várom, hogy elkészüljön. Anyukáméknak készítem meglepetésként. :)
Nem fogsz benne csalódni!:) Már nagyon sokan megsütötték és mindenki szerette! :)
Szia! Nagyon guszta. Megsütném Szilveszterre. Csak frissen jó vagy másnaposan is? Dupla adag lesz, remélem, így marad az ünnepre is. :)
Szia Judit012, frissen és másnaposan, sőt, egy hét múlva is jó. Imádni fogjátok!:)
Szia! Most sütöm, de nekem nem lapultak ki a golyók a tepsiben. Az első adagot párom kóstolta, azt mondta, finom. A többi golyót kicsit kilapítottam a tepsiben, és úgy rakom be a sütőbe.
Szerinted mi lehetett a baj?
Az arányokat betartottam, és linzerféle tészta alakult ki belőle.
Szia Judit012, nem kell, hogy ellapuljon. Én egy 30 éves Karancsban sütöttem, ami néha csuda dolgokat produkál, például, hogy a hőfokot magasabbra veszi... ha golyók lettek belőle, az tökéletes. Hagyd, hogy kihűljön, akkor kicsit megkeményedik és a cukor ropogóssá válik rajta. Nem rontottál el semmit. :)
Köszi a gyors választ. Azért kérdeztem, mert a tieden lapos kekszeknek látszanak. Közben elkészültek, nagyon finomak. Az ellapítottak nekem jobban tetszenek, úgyhogy én úgy fogom csinálni máskor is. Köszi a receptet. Boldog új évet! :)
:) Boldog új évet!:)
Ja és isteni a délutáni kávéhoz! Köszönöm a receptet, többször el fogom készíteni!
Köszönöm, hogy visszajeleztél!:)
Megjegyzés küldése