2011. december 9., péntek

VÉRNARANCSLEKVÁR



A vérnarancs az egyik legkedveltebb téli gyümölcsöm. Savanykásabb, lédúsabb, mint a megszokott narancs. Ehhez a lekvárhoz az előkészületek tovább tartanak, mint maga a lekvár elkészítése, majd friss kaláccsal történő elfogyasztása. Mégis érdemes hozzálátni, hiszen üde színével belopja a napsugarat a téli asztalra. Csinos üvegbe adagolva remek gasztroajándék lehet belőle. Ez a recept a Kifőztük 2011/03. szülinapi számában jelent meg...(Hát, ez se most volt...:D)

Az újság letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról. A mostani decemberi számban rengeteg karácsonyi receptet találni, a többi számot átlapozva saját készítésű ajándékokhoz is találtok ötleteket. 

VÉRNARANCSLEKVÁR

Hozzávalók
  • 1,5 kg vérnarancs
  • 60 dkg cukor
  • 1 zacskó pektin tartalmú zselésítő (A pektin természetes alapú sűrítőanyag.)


A narancsokat alaposan megmossuk. A legszebb, legvörösebb példányok héjából krumplihámozóval vágunk néhány vékony szeletet, amelyeket minél apróbbra darabolunk. A narancsok filézését nagyobb lábas felett végezzük, hogy a lecsöpögő narancslevet is fel tudjuk fogni. Megmérjük a lábas súlyát üresen és beleszórjuk a felaprított narancshéjat.
A narancs egyik végét levágjuk, hogy ezen stabilan álljon, majd felülről lefelé haladva, követve a narancs vonalát, a héját az alatta lévő fehér résszel együtt levágjuk. Ha helyesen jártunk el, látszanak a gerezdeket elhatároló hártyák. A két hártya közötti részt kivágjuk, majd a megmaradt narancsot, ami ekkor már szinte csak a fehér részekből áll, kicsavarjuk. Minden narancsnál hasonlóan járunk el.
Lemérjük újra a lábast, kiszámoljuk a narancs súlyát, ami ennél az adagnál nagyjából 60-70 dkg lesz. Hozzáadjuk a súlynak megfelelő zselésítőt (nem kell egy egész zacskónyi!) majd a használati utasítás szerint járunk el. Tisztára mosott, csírátlanított üvegbe töltjük a lekvárt, amit rövid időre fejre állítunk és dunsztban hagyunk kihűlni. Felbontás után hűtőben tároljuk.

Ebből az adagból egy-két üveg lekvár lesz. Ha a lekvárt nem hónapokra szeretnénk eltenni, hanem a közeljövőben elhasználjuk, akkor mindenképpen tartósítószer-mentes zselésítőt vásároljunk. Az elkészült lekvárt pedig tartsuk a felhasználásig hűtőben.







7 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon szép a színe és gondolom nagyon finom lehet!

Unknown írta...

Ez isteni lehet, pont mostanában gondoltam narancslekvárt venni, de azt hiszem inkább nekifutok a sajátnak. És ha nekikezdek, biztos kipróbálom vérnarancsból is :)

szepyke írta...

Éva, igen nagoyn finom, nagyon egyszerű!:)

Vikvi, próbáld ki, nagyon egyszerű!:)

Hamucipóka írta...

Szia Szepyke!

Nekem az lenne a kérdésem, - lehet, hogy hülyén hangzik- de hol lehet ilyen helyes kis lekváros üvegeket kapni? Nagyon csinos ez a narancslekváros üveg, de a májusi kifőztük-ben lévő eperlekvár üvegje is! Amúgy a narancslekvárt megcsináltam, isteni finom, és most készülök az epresre! Csak ilyen üvegek kellenének a boldogságomhoz! :) Köszi

szepyke írta...

Hamucipóka, teljesen megértelek!:)))
Ezt az üveget egy leértékelésen vettem anno a Corában. Kettőt vettem, így az új, pici adagban készült lekvárok mindig ebbe mennek, ez az amolyan fotós üvegem. Örülök, hogy tetszik, mert én is imádom!:)
Itt nézzél szét, tőlük rendelni is lehet és nagyon korrektek:
http://www.delphis.hu/

Hamucipóka írta...

Köszönöm a tippet, máris bajban vagyok, hogy melyiket válasszam! :)

szepyke írta...

Sejtettem...:))))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...