2011. december 14., szerda

Kókuszkocka - mézestésztájú kókuszkocka



Mindig meglepődök, amikor egy-egy receptről azt gondolom, hogy már régen fent van a blogon, aztán keresem, keresem... és nem találom. Ennél már csak az a viccesebb, amikor valaki kéri a receptet, majd én egy legyintéssel fűszerezve közlöm, hogy fent van a blogon, keresse meg... majd a valaki órák múlva jelzi, hogy most vagy ő a béna, vagy..... ééééééés, mindig kiderül, hogy nem, nem ő a béna... , hanem én... mert néha pont azok nem kerülnek fel, amit már álmomból felébresztve is felmondok... Ez is ilyen. Hogy az, hogy én, mint nagy kókuszfüggő még  nem írtam fel ide ezt a receptet, az maga a döbbent érthetetlenség számomra. Ez a sütemény alap. Bulira, ünnepre, utazáshoz, bármikorra... alap. Nagyon finom, szinte nincs ember, aki ne szeretné... legalábbis én még nem láttam olyat. Ez az, aminek nem szabad felezni a hozzávalóit, mert így is pillanatok alatt elfogy, úgy meg... csak a reklamálás meg az üres tányér maradna perceken belül. Egyetlen titka van, nem szabad, hogy száraz legyen, mert akkor "nyögvenyelős". Tocsogjon a csokoládéban, utána meg jól hempergőztessük meg a kókuszban. És ne vágjunk belőle nagy kockákat,  hogy még véletlenül se legyen száraz. Akkor jó, amikor annyira felissza a csokoládészószt, hogy beleharapáskor 1-1,5 centiméternyire csokoládés a tészta... nah, az az igazi. Ne sajnáljuk rá az anyagot, mert nagyon elszúrhatjuk, ha nem tocsogós, csokoládés, hanem száraz lesz a kicsike...  Karácsonyi süteményként is kiváló, mert jóval az ünnep előtt elkészíthető, utána légmentes dobozban, fémdobozban a hűtőben tárolható..., aztán tálalás után úgyis meg lesznek számolva a percei...

Ez a recept a Kifőztük 2011/12. számában jelent meg. Az újság letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról, ahogy mindig, most is ingyenesen. 


Mézes tésztájú kókuszkocka

Hozzávalók 30 x 40 cm-es tepsihez
  • 3 dkg vaj
  • 25 dkg porcukor
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 3 evőkanál méz
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál reszelt citromhéj
  • 28 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor (12 g)
  • 2 dl tej

a tepsi kenéséhez, szórásához:
  •  vaj
  •  liszt

a csokoládémázhoz:
  •  30 dkg vaj
  • 30 dkg porcukor
  • 6 evőkanál kakaópor
  •  6 evőkanál rum
  • 15-18 evőkanál tej

a forgatáshoz:
  • 15-20 dkg kókuszreszelék
Megolvasztjuk a vajat. Összekeverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, a mézzel, a tojással és a reszelt citromhéjjal. Elkeverjük a lisztet a sütőporral, és a tejjel váltakozva a cukros vajhoz adjuk. Az egészet jól eldolgozzuk.

Kikenjük a tepsit vajjal, megszórjuk liszttel, beleöntjük a tésztát, és 180 fokra melegített sütőben 20-25 percig sütjük. (Tűpróba!)

A csokoládémázhoz megolvasztjuk a vajat, habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a kakaót, a rumot és a tejet. Lábasba öntjük, állandó keverés mellett felforraljuk, azután a tűzről levéve kicsit lehűtjük.  Kb. 4 x 4 cm-es kockákra vágjuk a süteményt, és előbb a csokoládéba, azután a kókuszreszelékbe forgatjuk.

Fémdobozban akár egy hétig is eláll. Érdemes hűtőben tartani, vagy hűvös helyen, mert hosszú ideig tárolva nem megromlik, hanem megpenészedhet...






Hogy tetszik a rózsaszín, pöttyös szalvétám? 
Van hozzá muffinpapírom is... behalok tőle.. egyébként, ez mini szalvéta, és valami tündéri, de tényleg...
Lassan teljesen belehülyülök a pöttyös cuccokba...:)))))))))






3 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Ez kérem A kókuszkocka!!!

Nálunk ez a karácsony sütije :-)

Éva írta...

Ezt a fajta kókuszkockát szoktam én is csinálni ! Nagyon guszta és tudom hogy nagyon finom is !

szepyke írta...

Chef Viki igen, ez az! :) És tényleg ez a karácsony és sok-sok ünnep sütije!:)

Éva, igen az!:) Köszönöm!:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...