2009. június 23., kedd

Egy tepsi kenyérhéj :D


Az úgy volt, hogy ez egy Ciabatta lesz, aztán nem az lett. Azért nem az lett, mert a recept elíródott, így viszont feltaláltam a csak héjból álló kenyeret. Imádom a kenyérhéjat. Ha lehetne, csak azt enném le a kenyérről. Önző módon, étteremben én veszem először el a kenyérkosarat, és ha van benne "csücske", akkor nem kérdezem, hogy kéri e valaki, rögtön kiveszem a kosárból. Ha kettő van véletlenül benne, akkor mind a kettőt... Mondtam már, hogy egy önző dög vagyok? Viszont megszületett a megoldás a tunkolós kenyérre, mert egy véletlenből megszületett ez a recept, ami csak héj, belseje szinte nincs is! És akkor, hogy mi kell hozzá?

Hozzávalók:
  • 4 dl kenyérliszt BL80
  • 2 evőkanál teljeskiőrléső liszt
  • 5 g élesztő
  • 4 dl víz (langyos)
  • 1 kávéskanál só
A hozzávalókat kimérem, a sóval együtt. Jön bele a langyosított víz amiben feloldottam az élesztőt. Hozzáöntöm a lisztet, elkeverem, lefedem és hagyom 12-18 órát kelni. Az idő letelte után egy sűrű, palacsintatészta szerű valamit kapunk. A tésztát egy vastagon kilisztezett sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem, kicsit kelesztettem még, megszórtam lenmaggal és megsütöttem. Gázsütő 5-ös fokozatán kb 25-30 perc alatt ilyen szép arany színűre sült.

Nagyon érdekes és nagyon finom lett! Tulajdonképpen kaptam egy nagy tepsi kenyérhéjat, amit imádok! Az alja ropogós, a teteje puhább, de mivel az egész maximum egy centi vastag, szinte nincs belseje. Tökéletes "tunkolni", mártogatni.


Az alja, piros, ropogós! :D

6 megjegyzés:

erős ildikó írta...

Ez nagyon klassz! Én is a csücskét és a héját szeretem! (Sőt: be kell vallanom, a száraz kenyeret is - jó ropogós - amíg el bírom még rágni...)

szepyke írta...

Hát, rátapintottál a lényegre...Addig együk a héját, amíg el tudjuk még rágni... Itt a remek alkalom. Én már lassan az egész tepsinyit megeszem. Másnapra kicsit puhult, de melegen...
Hát, ha nem éjjel lett volna, simán egy tejföllel neki is estem volna. :D

Milene írta...

Szepyke, Te is? Én is a csücskét (durcáját) meg a héját szeretem:)Azt hiszem ezt ki kell próbálnom.

szepyke írta...

Igen. Bevallom. Ha lehetne lerágnám a kenyér friss, ropogós héját és a "belét" ott hagynám... Ha ezt megcsinálod, akkor úgy időzítsd, hogy amikor megsül, frissen tudd enni, tehát, ne éjjelre, mint én. Bár, éjjel a legjobb enni, csak utána "pörgés" van egész éjjel, mert tele hassal nem lehet rendesen aludni.
Mondjuk, úgy képzelem, hogy egy kis jóféle kolbász, hozzá egy szép tv paprika, és ez a héj. Hmmm... Megyek, körbenézek a hűtőben.:D

trinity írta...

Eszméletlen vagy, mondtam már, Szepyke?:)))
Én is imádom a ropogós héjat!!!Ajánlom Limara vajas kiflijét-az is kívül jó ropogós-a belsejét meg odaadod valakinek:)))

szepyke írta...

Jaj, ez igazából nem az én érdemem, csak jó nagyképűen vallom a sajátomnak. Ha Wise Lady nem írja el a receptet, akkor ma nincs kenyérhéjam!:DDD Illetve, már nincs, mert elfogyott.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...