2009. június 17., szerda

Marcipános kalács


Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 7 dkg porcukor
  • 8 dkg vaj
  • 3 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 2 dkg élesztő
  • 1 csipet só
  • és a tetejére egy tojás

A töltelék hozzávalói:

  • Nutella, nem írok súlyt, majd részletezem, hogy miért
  • 20 dkg marcipán
Langyos tejben (nem forróban!) szétmorzsoljuk az élesztőt, és kevés liszttel meg cukorral lágy tésztát keverünk belőle. Lisztezett tálba rakjuk, tetejét is belisztezzük, majd letakarva, langyos helyen pihentetjük. Akkor megfelelő a kovász, ha az ujjunkkal benyomva, megmarad a helye, és az egész kissé domború. A megkelt kovászt bedagasztjuk a többi liszttel és hozzávalóval. A liszt és az összes nyersanyag legyen egyformán langyos, ezért a sütemény összes hozzávalóját egyszerre készítsük ki a konyhaasztalra! A lisztet szitáljuk át, akkor jó levegős lesz. A már bedagasztott tésztát cipóvá formáljuk, és a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát kinyújtottam. A középső egyharmadára halmoztam a tölteléket. És itt térek vissza a töltelékre! Azért nem írtam a Nutellánál mennyiséget, mert annyit kell belekenni, amennyit "felvesz" a tészta. Ez függ a tészta nagyságától is. Én jócskán tettem bele Nutellát, és ráreszeltem a marcipánt. A két oldalán kimaradt tésztát 2 cm-es csíkokra bevágtam a töltelékig ferdén. Ezután a tésztacsíkokat megpróbáltam befonni (simán egyiket a másikra hajtom, hogy fedjék a krémet). Majd tepsire fektettem lekentem egy tojással, megszórtam szeletelt mandulával. Ismét pihent kb 15 percet, majd előmelegített sütőbe tettem és közepes lángon megsütöttem. Kb 180 fokon 40 percig. (gázsütő négyes fokozat)




8 megjegyzés:

Ági, aki főz írta...

Ó, te jó ég! Ez álmaim süteménye!

szepyke írta...

Meg tudlak érteni...:D

Wise Lady írta...

Szepyke mi lett a 90 napossal? Folyton ilyen fincsiségeket posztolsz! Már attól is hízunk, ha ránézünk :)))

szepyke írta...

Khmm... Volt egy kisebb "elhajlás", de az az érdekes, hogy ugyanazon a héten fuccsoltunk be mind... Most erőt gyüjtünk, hogy megint elkezdjük. Még nincs meg. :( És különben is, úgy nem lehet sütni, hogy az ember ne egyen...

Wise Lady írta...

Lehet, csak piszok nehéz:)))

trinity írta...

Szepyke,
igazad van. Úgy nem lehet sütni-ha nem eszel...Én sem tudnék! Úgy fogom fel, hogy a köz érdekében teszed, mert mennyi szuper sütiről maradnánk le, ha elkezdenéd a fogyózást:OOO Ne tedd, kérlek...Hiányoznának a finomságok!!!
Én is inkább hasizmozok meg bringázok-de igenis sütök:)))
Meg eszek is...:))

szepyke írta...

Hát Wise Lady, tényleg piszok nehéz. Nálam ennek agyban kellene eldőlnie, de most valahogy nem sikerül. Amikor az epémmel volt gond, egyik napról a másikra teljesen leálltam az evéssel, annyira be voltam tojva, hogy megint begörcsölök. És nem voltam éhes, nem szenvedtem, pedig egy hét alatt egy zacskónyi ropit ettem meg. Három hónapon keresztül. Akkor ment, most nem. Biztos nem segít, hogy nagyon sajnálom magam a fogászati kezelésem miatt is, amire két hónapja minden héten megyek, és nem tartozik a kedvenceim közé. Most nem megy, ezért tényleg erőt kell gyüjtenem.

szepyke írta...

Trinity, és ha tudnád, hogy mire készülök... Most jönnek a pohárkrémek, mert vettem egy habszifont és olyan receptek vannak hozzá...
Hát majd igyekszem olyat csinálni, amit nem szeretek! :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...