2010. május 14., péntek

Rebarbara fagylalt fűszeresen



Ez a fagylalt az elmúlt hét legjobbja lett. Amitől extra jó, hogy szinte semmi nem kell hozzá a hozzávalókon kívül...
Mert nincs se megfőzve, és tulajdonképpen fagylaltgép nélkül is el lehet készíteni.
Savanykás, fűszeres, jópofa a színe, és nagyon finom!

Rebarbara fagylalt fűszerekkel

Hozzávalók:
  • 3-4 szál rebarbara
  • 2-3 evőkanál barnacukor
  • 2 dl cukrozatlan sűrített tej
  • 1/2 teáskanál frissen reszelt gyömbér
  • 1/2 teáskanál őrölt fahéj
A rebarbarát megpucoljuk, és késes aprítóval, vagy turmixban teljesen leturmixoljuk, pépesítjük.
A sűrített tejet, a cukorral és a fűszerekkel elkeverjük, majd a rebarbarához adjuk, és így is átturmixoljuk, pépesítjük. 
Ha ezzel készen vagyunk mehet a fagylaltgépbe, vagy egy jól záródó műanyagban a mélyhűtőbe, ahonnan fél óránként elővéve egy botmixerrel keverjük át.


Készen vagyunk!

Tálaláskor meglocsoltam egy kis epersziruppal.


Nagyon jó lett, és ami nagyon érdekes, hogy pár gombócnyi adagot betettem a mélyhűtőbe, majd amikor másnap elővettem, sokkal savanykásabb ízű volt, mint amikor elkészült. Hogy mitől lett savanyúbb, nem tudom, de így is nagyon finom volt. 

Azóta elkészült karamellizált alapon megpárolva, és mit mondjak... állati finom úgy is! Hamarosan azt is feltöltöm, illetve az eperrel párosított verzióját is... 


Ez a fagyi halványzöld, amit a fényképek nem adnak teljesen vissza, így megpróbáltam többféle háttér előtt fényképezni...

Itt a fehér háttér előtt:




Sötétbordó háttér előtt:




És a halványzöld háttér előtt:



26 megjegyzés:

Ami írta...

Titokban fagyizót akarsz nyitni, hogy ennyi finomsággal állsz elő? :)
Nagyon jó kis recept ez is, hétvégén össze is dobom,csak más gyümölcssel, mélyhűtős módszerrel, mert nincs fagyikészítő gépem.
Viszont még életemben nem vettem cukrozatlan sürített tejet, csak édeset. Hol szoktad beszerezni?

Bianka írta...

Csúcs vagy Szepy :))))))
Csak lenne már fagyis idő :(

Névtelen írta...

Hmmm...barátoméknál van egy csomó rebarbara :) Azt hiszem lecsúszna egy gombócka ^_^

szepyke írta...

Ami, még a télen, talán februárban "betankoltam" az Aldi sűrített tejével, mert fél liter 199,- volt. Azt használom még mindig, bár, már csak egy üveg van belőle. Ez az: http://www.aldi-hungary.hu/hu/html/product_range/3966_11715.htm
Most 299, de még így is megéri, mert ebből az adagból két féle fagyit lehet kihozni. Én mindegyiket két deci sűrített tejből készítem, ahhoz jön ami ízt ad neki, és a cukor. És cukrozatlant vegyél mindenképpen, mert a cukrozott olyan bazi édes, hogy az gáz. Jah, és ezt a fajtát vissza lehet zárni, és az üvegébe remekül lehet utána eperszirupot, meg mindenféle folyékony cuccot tartani, például vanília kivonatot, amit Te csinálsz!:))))

Bianka, nekem mindig az van!:)))

szepyke írta...

Araniel, nem mondod??? Tudod, hogy mennyit jártam utána???
1400ért akarták adni kilóját, aztán nagyn nehezen vettem 40 dekát, 400ért, mert találtam egy helyet, ahol csak 800 volt...
Becsüld meg a forrást, mert ritka kincs! És a rebarbara nagyon finom, még hozok majd egy-két cuccot belőle... savanykás, mint az alma, imádom!:)

L.Krisztina írta...

Hát Szepy csodás ez a fagyi :) csak egy baj van vele, én nem igen szeretem a fagyit, tudod hideg:) , még a Daubnernél kapható torta fagyit is megszoktam mikrózni, na ezzel a családomat simán őrületbe tudom kergetni:)))) De nekik kipróbálom van sűrített tejem, még a ködös Albionból :))))
Ja én úgy szoktam gyors fagyit csinálni, hogy a fagyott gyümölcsöt és a tejszínt, turmixba teszem, és mire kikapcsolom ott a fincsi fagyi, amit nekik rögtön adagolok, én meg várok egy kicsit és addigra pont jó lesz.

Ami írta...

Köszi Szepy! Akkor irány Aldi! (a cukrozott valóban túlságosan édes).

Rebarbara ennyiért????? jesszusom, akkor az én 150 Ft-os csomagom szinte ingyen volt!

Livi írta...

Jaj nagyon szuper! + örülök, hogy nem muszáj hozzá a fagyi gép, mert nekem az nincs :(
Ha nyitnál egy fagyizót én elmennék ;)
Megjegyeztem, aldi sűrített tej.... :)

L.Krisztina írta...

Jaj majd elfelejtettem, a Békási piacon 400 kilója :))))))

szepyke írta...

L.Krisztina, de miért baj, hogy hideg? Én imádom a hideg dolgokat... Tél, hó, fagyi, jégkrém, jégkocka, londoni idő!:)))))


Ami, biztos, hogy máshol is van, nem muszáj ebből, csak ennek akkor ott jó ára volt.

Livi, akkor hajrá!:)) Majd mesélj!

L.Krisztina, nah, szólok anyámnak, hogy vegyen vagy két kilót!:)))

Moha írta...

Nagyon szép lett! Most koslathatok rebarbara után.

jókaja írta...

Na szóval így végezte az a drága rebarbara :-)
Azért nem tagadtad meg eperimádatodat, csak jutott ide is belőle ;-)

egycsipet írta...

Idén vetettem, még nem mutatná, hogy ki akar kelni, na de ha beindul... Jövőre jöhetsz aratni! ;D
Guszta lett, biztosan fincsi is.

Pedke írta...

Jó ötlet a fagyi! Nagyon megy nálunk a rebarbara, de fagyi még nem volt.ki fogom próbálni....

Csibe írta...

Látom teljesen ki akarsz készíteni! :))

Névtelen írta...

Szepyke: megbecsülöm, mindig le szoktam aratni :D Fordított rebarbarás sütit szoktam csinálni belőle. De most annyi van...van egy szár, ami már majdnem olyan vastag, mint az alkarom^^""" Na jó, az nem nagy cucc, mert még én is átérem a csuklóm, de rebarbarában nagy :D Én itt a piacon sosem láttam még, 1x tudtam venni egy nénitől, az nem tudom mennyi volt, mert kötegre árulta, de pár száz ft volt. Amúgy akkor is jó már, ha nem annyira piros? Mert én sosem láttam még annyira szép pirosas-rózsaszínes rebarbarát, mint amit a tv-ben mutogatni szoktak. Esetleg a töve, de amúgy akár meddig hagyjuk a növényen, akkor is tökre zöldes.

szepyke írta...

Moha, én is... Anyámat már ezerszer hívtam, még a végén hazamegy anélkül, hogy nekem rebarbarát vegyen...:)))

Jókaja, nah igen...:)))

Egycsipet, akkor jövőre nálad szüreteljük a rebarbarát? Ok!:)))

Pedke, nem fogsz csalódni benne, de ha van egy kis időd várd meg a másikat, amit megfőztem... jesszus, nah, az brutál lett!:)))

Csibe, áááááááááááááá, dehogy. Nincs benne kókusz!:)))

Araniel, szerintem a rózsaszín az éppen, hogy rózsaszín, és elvileg azt lepucolod. Egyébként, az enyémek között volt olyan, aminek egyben lejött a "héja", de volt olyan, amin egy pici halványrózsaszín rész maradt. Hogy a tévében, és másoknál mi a franctól rózsaszín, azt nem tudom, mert a másik adag is elvesztette a rózsaszín színét a főzésnél... bár, ez egyáltalán nem zavart, mert olyan íze volt, hogy jáááááááááááááááj!:))))

Névtelen írta...

Hát...igazság szerint ami olyan szép, én meg se szoktam pucolni, csak darabolom.Bár, lehet, hogy csak azért, mert ez kerti^^" Néha pár "szálat" le tudok húzni róla, de valamit csak zöldséghámozóval tudnék, és akkor felét kidobhatom, így azt hagyom a francba, így is finom szokott lenni :D

Kata írta...

Komolyan féltem a vonalaidat!:) és fenntartom a tegnapi állításomat. Gyakorlatilag "csak" rebarbarát kéne szerezni hozzá...

Latsia írta...

Szepyke, mé' van az hogy nálam van 35 fok árnyékban és Te fagyizoooooool????:-)))))

Cseréljünk, jó?:-)
Nagyon jól néznek ki ezek a fagyik, le a kalappal!

KryaSpirit írta...

Látom beindult a fagyi szezon! Máris egy különlegesség. Életemben nem csináltam még rebarbarát. Észre sem vettem, hogy már lehet kapni. Ideje lenne kipróbálni!:))

Praliné Zsuzsi írta...

Naggyon jó kis fagyi ismét, köszönjük! Csak a műszaki áruházakban ne mondanák még mindig, hogy nincs fagyiszezon, ergo nincs fagyigép :((( Pedig szeretnék egyet venni a sok finom fagyit kipróbálni! Szepyke, én úgy szeretnék egy szolgálati közleményt fagyigép-akcióról a fagyis posztok mellé :) Zsuzsi

Viki írta...

Jaj istenkém!!! nálunk se rebarbara, se meleg, se semmi, de azért ma fagyit ettünk. Igaz, hogy csak meggyes tejszíneset, de egyszer kipróbálnám, megkóstolnám ezt a nálunknemlehetkapnisoha rebarbarát :) :) Fagyigépem egyik darabját meg mingggyán elárverezem :))

szepyke írta...

Araniel, elvileg ez is olyan, mint a spárga. Van aki megpucolja, van aki nem!:)

Kata!:)) Ugyan.. napi egy-két-három gombócka, az semmi, és ezekben nincs olyan bazi sok cukor, mint a boltiban!:)

Latsia, nekem nem kell ahhoz 35 fok!:) Anyám, 35 fok van nálatok? Jesszusom...:))) Jah, és már tálalom is!:)

Benzsi, én még a hét közepén majdnem 1400-ért vettem, aztán lett belőle 800, de anyu ma vett nekem a békási piacon 500-ért egy nénitől, amit a néni reggel szedett!:)))

Zsuzsanna, még nem lehet fagyigépet kapni? Ezek hülyék.. hát a fagyi mindig kell. MOdjuk, én attól kapok hülyét, amikor azt mondják, hogy nyáron nincs gesztenyepüré... és miért nincs, amikor mirelit????

VIki,melyik darabját akarod elárverezni? Ne tedd, mindjárt itt az igazi nyár!:)))

Reni írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
szepyke írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...