2010. május 24., hétfő

Zöldborsókrémleves különböző levesbetétekkel


Ez a leves is megtalálható a Kifőztük pdf újság 3. számában, amit a www.kifoztuk.hu oldalról bárki letölthet. Aki már regisztrált, szinte rögtön, aki még nem regisztrált, az gyorsan tegye meg, mert hamarosan itt a 4. szám, és addig még az első három szám receptjeit is végig kell főznie! :)

Zöldborsókrémleves

Hozzávalók:
  • 1 kg mirelit zöldborsó
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 csokor (5 db) újhagyma
  • 4 dl alaplé vagy 4 dl víz egy fél leveskockával
  • 1 dl tejszín 
  • őrölt bors


A hagymát megpucoljuk, karikára vágjuk és a vajon megdinszteljük. Amikor már üveges, mehet rá a borsó és a leves. Fedő alatt felforraljuk, majd, körülbelül 15 perc alatt, puhára főzzük. Turmixban vagy botmixerrel pürésítjük, majd sűrű szitán átszűrjük vagy átpasszí-rozzuk. Erre érdemes rászánni az időt, mert a levesünk így lesz igazán krémes!
Végül belekeverjük a tejszínt, felmelegítjük, majd pirított szalonnával, vagy más levesbetéttel tálaljuk.

Ezt a levest három különböző levesbetéttel is tálalhatjuk. Az első levesbetét a borsóka tészta, vagy más néven levesgyöngy. Ennek a recepjét később hozom majd. 



Remekül passzol hozzá a megpirított bacon is. Kiváló vele!


És a harmadik, a citromos tejszín.
Mind a krémlevesek, mind a zöldséglevesek kitűnő betéte lehet a citromos tejszín vagy tejföl. Szinte teljesen megváltoztatja a leves ízét, színét, üdévé, frissítővé varázsolva azt.

Hozzávalók:
  • 1 dl tejszín
  • 1 evőkanál tej
  • reszelt citromhéj, 1 evőkanál citromlé
  • só, bors


A tejszínhez apránként keverjük hozzá a tejet. Annyi tejet adjunk csak hozzá, hogy éppen folyós legyen. Tegyük bele a citromlevet és a reszelt citromhéjat. Tegyük a forró levesre, és egy hústű segítségével rajzoljunk "mintát" a leves tetejére a tejszínből kiindulva. Reszeljünk a tetejére még citromhéjat, sózzuk, borsozzuk.




További levesbetéteket mutattunk be a Kifőztük újság 3. számában.

15 megjegyzés:

Bianka írta...

Baconnal adnám le a rendelésem, köszönöm :))))

Nagoyn guszta szép a színe, nyammi

L.Krisztina írta...

Én is baconnal készültből szeretnék kérni :)!!!!

szepyke írta...

Micsoda kis ragadozók vagytok!:))
Jó választás, nekem is azzal jött be a legjobban!:))))

Névtelen írta...

Én mindegyikből :DDDDD
Nagyon guszta!

egycsipet írta...

Én kérhetném úgy, hogy együtt van rajta mindegyik? :D

Livi írta...

Veszélyesen zöldborsókrémleves függő vagyok...:) Főleg most, hogy finom zsenge borsót lehet kapni... NYAMMMI
Én a levesgyöngyöt kérném :) de a bacont is szeretem!

szepyke írta...

Óh, megint két ragadozó.. de most már a lightos változat..
Csipet... mind a hármat egyszerre??? Rendben. Kérsz esetleg hozzá tejberizsgolyót??? :)))

Livi, tááááááááálalva!:))

egycsipet írta...

Ööö, azt nem, azt talán kihagynám. :D De esetleg egy kis palacsintát csíkozhatnál még a tetejére... :DDD

Andi/cuki írta...

Nagyon jó színe van a levesnek azt hiszem én is maradnék a baconösnél!:-))

Mónika írta...

Tetszik nekem!:))

szepyke írta...

Csipet, de miéééééééért???:DD


Andi/cuki igen, tényleg szép színe volt. Azt mondjuk nem értem, hogy a baconnel készült képen miért más a színe, de így jártam..:)))

Mónika, örülök!:))

Balsafa írta...

Szia, Szepy,
végigolvastam a londoni élményeidet, és nagyon jól szórakoztam!:)
klassz a leves, de: jó, ha a zöldborsót csak a fővő vízbe dobjuk, nem? plusz biztos, hogy kell annak negyed óra? csak a zöldségben lévő vitaminok, egyebek kedvéért...

szepyke írta...

Balsafa, örülök, hogy tetszettek a londoni beszámolók. Nekem is!:))))
Nekem kellett ennyi idő, valahogy nem akart megpuhulni, de tény, hogy a zsenge zöldborsó már szinte melegvízbe téve is ehető!:))

Névtelen írta...

Én a zsenge zöldborsót a kertben meg szoktam már enni, csak legugolok az ágyás mellé és befalom a kis bokrokról :D

szepyke írta...

Araniel, Te szerencsés vagy!:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...