2011. január 14., péntek

PROFITEROL VKF!


A nagy kedvenc...

Volt idő, amikor minden péntek este hatalmas adagot készítettem belőle, mert eteti magát a kis ééédes.
Nem bonyolult, és túl sok idő sem kell hozzá. Tessék kipróbálni, mert nagyon szerethető dolog. 

Ez a recept a Kifőztük 2011/1-es számában jelent meg. Az újság ingyenesen letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról.

És ezt a receptet nevezem a VKF-re aminek a háziasszonya TücsökBogár!:)


Hozzávalók

az égetett tésztához:
  • 4 nagy tojás
  • 12 dkg finomliszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 dl tej
  • 1 dl víz
  • csipet só

a töltelék hozzávalói:
  • 2-3 dl tejszín, vagy mascarpone
  • 2-4 evőkanál porcukor
  • ízlés szerint kakaópor

a külső alapkrém hozzávalói:
  • 15 dkg porcukor
  • 8 tojássárgája
  • 1 evőkanál vaníliás cukor vagy vaníliakivonat
  • 5 dl tej

a csokoládés krémhez:
  • alapkrém
  • 15 dkg keserű csokoládé
  • 3 dkg cukrozatlan kakaópor

a fehércsokoládés krémhez:
  • alapkrém
  • 15 dkg fehér csokoládé
  • 3 dkg finomliszt
Az égetett tésztához a tejet, a vizet, a vajat és a porcukrot feltesszük forrni. 
Ha forr, beletesszük az átszitált lisztet és addig kavarjuk, amíg a massza csomómentes nem lesz, és el nem válik az edény falától. 
A masszát kicsit hűlni hagyjuk, közben felverjük a tojásokat.

A langyos tésztát robotgép táljába tesszük, és több részletben hozzáadjuk a tojást, miközben a habverővel keverjük. Fényes masszát kell kapnunk, amit habzsákba töltünk. Sütőpapírral bélelt tepsire nagyjából dió nagyságú tésztákat nyomunk. Enyhén megspricceljük vízzel, majd előmelegített, 180 fokos sütőben 30 percig sütjük, vagy amíg a fánkok aranybarnára nem sülnek. Az utolsó 5 percben a sütőt résnyire nyitjuk, hogy a gőz távozhasson.
A tejszínes töltelékhez a tejszínt felverjük, cukorral ízesítjük.
Ha kakaósra szeretnénk, kakaóport is keverünk hozzá. Ha mascarponés krémet töltünk bele, azt a cukorral kikeverjük, esetleg kakaóporral színezzük, ízesítjük.
A külső krémhez elkészítjük az alapkrémet. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral vagy a kivonattal. Hozzáöntjük a tejet, majd vízgőz felett, folyamatosan kevergetve, besűrítjük. Attól függően, hogy étcsokoládés vagy fehércsokoládés krémet akarunk külső bevonatnak, hozzáadjuk a csokoládét; a keserűcsokoládés változatnál a cukrozatlan kakaóport, a fehércsokoládés változatnál a lisztet.
Még mindig vízgőz felett összeolvasztjuk a krémet és a csokoládét. Csomómentesre keverjük. 
A fánkokat habzsák segítségével megtöltjük a tejszínnel vagy a mascarponés krémmel. A megtöltött fánkokat lapos tányérra vagy tálba tesszük és leöntjük a bevonókrémmel.  Hidegen tálaljuk.


Habzsák hiányában a fánkokat gyógyszertárban vásárolható műanyag fecskendővel is megtölthetjük. A legnagyobb fecskendőnek elég hosszú a csőre, ezzel a fánkokat felszúrhatjuk és a krémmel óvatosan megtölthetjük őket.
A fecskendőt - alaposan elmosva - többször használhatjuk konyhai célokra. A külső krémeket a fánkok megtöltésére is használhatjuk.  Ebben az esetben az egyik krémet a fánkba töltjük, a másikkal pedig leöntjük őket. 


Az első képen igazán fotógén a kicsike... de itt ezen a másodikon, olyan, mint egy... nah, szóval, az elsőn szerintem csinosabb lett..., de biztosíthatom, hogy mindkettő ugyanolyan finom!:)

9 megjegyzés:

Bianka írta...

Upsz :))) Megelőztél, ma ezt akartam készíteni vendégvárásra + VKF-re
Na majd lesz inkább más
Viszont csodásan néz ki, nagyon guszta

Nelli írta...

De finom lehet!:-)

Tücsök Bogár írta...

Nah kérem ebből is szívesen elfogadnék egy jóóóó nagy adagot!

Erinacea írta...

Hát ilyet se csináltam még, pedig milyen finom is! Ide nekem a maradékot :)

Mézeskalács írta...

Én sem csináltam még profiterolt, sőt nem is ettem még. Ideje lenne kipróbálni.

Dia írta...

Imááádom!

szindi írta...

Én is imádom,de kicsit másképp töltve:))guszta mindenképp:)

szemirámisz írta...

Hú, nyami-nyami! :))

szepyke írta...

Tessék kipróbálni, mert naaaaagyon finom kis desszert. A tölteléket szabadon változtathatjátok, a külső krémet viszont mindenképpen így csináljátok meg! Ez a legjobb változat szerintem!:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...