2011. április 20., szerda

Kandírozott ibolya



Még időben vagyunk, hogy ezt a gyönyörűséget otthon is bárki elkészítse! Még van ibolya a kertekben, erdőkben. Vigyázzunk, hogy melyiket szedjük le, mert az ibolyának is van védett fajtája!!! Ez a recept megjelent a Kifőztük 2011/4. számában. Az újság, mint mindig letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról.

Sokan nem tudják, hogy hazánkban is honos számos ehető virág. Egyikük az ibolya, amely kandírozva sütemények, torták dísze lehet. Elkészítése egyáltalán nem bonyolult, csak idő és némi türelem kell hozzá. Arra azonban nem árt figyelni, hogy ha valóban meg is akarjuk majd enni, igyekezzünk olyan helyen szedni, ahol minél kevésbé szennyezett a levegő, illetve ahol nem járnak háziállatok. 

Hozzávalók
  • tojásfehérje
  • porcukor
  • szárával szedett ibolya
  • vékony fejű ecset (nálam ez egy "ferde ecset" volt a sminkkészletemből...:D)
  • sütőpapír
Óvatosan megmossuk az ibolyát. Legjobb, ha vízbe mártjuk a szűrőbe tett virágokat, majd hagyjuk teljesen megszáradni. Villával egyneművé keverjük a tojásfehérjét.
Sütőpapírra porcukrot szitálunk. Ecsettel vékonyan fölvisszük a tojásfehérjét a virágok szirmára és szárára, majd – egymástól minél távolabb  a porcukorra fektetjük őket. Amikor az utolsó virággal is végeztünk, az egészet megszórjuk porcukorral, majd szobahőmérsékleten nagyjából fél óráig így szárítjuk.
Ellenőrizzük, hogy kellően porcukrosak-e a szirmok és a szárak is, átmozgatjuk a virágokat, kicsit megrázzuk a sütőpapírt, hogy a virágok átforduljanak a porcukron. Mindezt kétszer-háromszor megismételjük.
Jól záródó üvegbe töltjük a kandírozáshoz használt porcukrot, rátesszük a teljesen megszáradt virágokat, és időnként óvatosan megrázogatjuk az üveget.

Ha két sütőpapíron dolgozunk, a szóráskor nem kell újabb porcukoradagot használnunk. Legegyszerűbb, ha az újabb átforgatásnál, szórásnál különtesszük a virágokat, a porcukor felét a sütőpapírra szitáljuk, arra kerülnek a virágok, majd a maradék porcukor.

8 megjegyzés:

Szemi írta...

Milyen szépségesek!

egycsipet írta...

Széééép! :)))
Türelemmunka, nem mondanám, hogy nekem való. :D

Bianka írta...

Nagyon szép

szepyke írta...

Szemirámisz, szerintem is gyönyörűűűű!

egycsipet, nekem sem, de látod milyen szép lett...:)))

Bianka, valóban az!:)

Tímea írta...

Tudod meddig áll el?

szepyke írta...

Légmentesen bármeddig. Nekem megvan még a tavalyiból is pár darab.

Tímea írta...

Meddig áll el?

Zsenigyerek írta...

Akár 10 évig is.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...