2009. április 28., kedd

A lerágott csont: Tárkonyos pulykaraguleves

Lerágott csont... És egyben megunhatatlan is. Kb 10-12 éve, de lehet, hogy volt az már több is, ha jól emlékszem a Mongolian Barbecue étteremben ettem ilyet először. Emlékszem, hogy kis csészében kaptuk a levest, mert a levest kérni kellett. Nagy vagányság volt ezt választani, mert addig csak a megszokott leveseket ettem, és igazából nem is voltam túl nagy "leveses". Azt hiszem, hogy ennek a levesnek köszönhetem, hogy mostanában azt mondhatom magamról: SZERETEM A LEVEST! Mert ez a leves finom, selymes, megunhatatlan. Ha többet főzök, le tudom fagyasztani, bár erre igen ritkán kerül sor, mert eteti magát. Ez is egyszerű és nagyszerű étel, ráadásul viszonylag gyorsan készen van, és remekül variálható. Mindig az van benne, ami otthon van. Az alap a hús és a répa, de jöhet bele zöldborsó, zöldbab, gomba, aki szereti, karfiol, extra esetekben kukorica. Minden jó bele, mert mindennel finom. Az első receptet Arankám(Gabi) "szerezte" Palkótól, azóta több változáson is átesett már, de még mindig nem unjuk. Kezdetben borjúból készült, aztán rájöttem, hogy nem a hús a lényeg, mert azt szeretjük a legkevésbé belőle. A leve a lényeg, amit a nagy öblös tányérból akár inni is lehet. Próbáltam már hús nélkül, szinte csak répából és úgy is elfogyott. Jobb helyeken étteremben cipóban tálalják, ami fergetegessé teszi... (persze, ha friss, ropogós a cipó, nem száraz, ázott...) És akkor a recept és a leírás.
Hozzávalók:
  • 6 kanál olaj (lehet olíva, és sima is)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 50 dkg pulykamell
  • 50-60 dkg sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 30 dkg zöldborsó
  • 30 dkb zöldbab
  • 3 dl tejszín
  • 6 evőkanál liszt
  • 6 kanál tárkonyecet
  • 1 marék tárkony
  • só, bors, facsart citromlé
A vöröshagymát felaprítjuk és az olajon megdinszteljük. A sárgarépát feldaraboljuk és a hagymára dobjuk. Hagyjuk párolódni, hogy az olajban kiengedje a színét, mert ez festi meg a levest szép sárgára. Jöhet rá a felkockázott hús, amit fehéredésig párolunk. Ha ezzel megvagyunk, vízzel felöntjük, de ne öntsük tele a fazekat, mert még rengeteg dolog jön bele. Én mindent bele szoktam tenni egyszerre. Tehát jöhet bele a fehérrépa, amit én nem vágok fel, csak ketté töröm, mert nem szeretjük, így tálalás előtt kidobom belőle. (bocsánat...) Zöldborsó, zöldbab, és amit még szeretnék, ez esetben ennyi került bele. Megsózom. Természetesen ez ízlés szerint történik. Lefedve főzöm. Forrhat is, mert nem húsleves, ami nem lehet "zavaros". Kb egy órát főzöm. A hús és a répa puhaságából lehet megállapítani, hogy készen van e. Ha ez a kettő már puha benne, akkor jöhet bele a tárkony, a bors és a habarás, ami áll 3 dl tejszínből és kb 6 evőkanál lisztből. Ezeket összekeverem, bele a forró levesből egy kanál, azzal is kiverem, és mehet bele a levesbe, így nem lesz csomós. Kiforralom és jön a tárkonyecet, kb 6 kanálnyi, persze ez is ízlés szerint. Tulajdonképpen ennyi. Természetesen mindenki saját ízlése szerinti só, bors, tárkony, tárkonyecet mennyiséget tehet bele. Mi édesen szeretjük, ezért sok a sárgarépa benne. Tálaláskor citromot is csavarhatunk bele. Mivel rengeteg zöldség van benne, én nem teszek bele leveskockát, de volt már olyan, hogy annyira ízetlen volt a zöldségekkel együtt is, hogy kellett bele a kocka is...

2 megjegyzés:

Wise Lady írta...

Imádom a tárkonyos húsleveseket. Ez is nagyon jól néz ki!

szepyke írta...

Sajnálom, már nem tudlam megkinálni. Nem érte meg a két napot, pedig egy kisebb vájlingnyit főztem... Én is nagyon szeretem. És cipóban, ami jó friss, kicsit meg pirított, hát, az a legjobb! :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...