2009. június 22., hétfő

Nem pont olyan, de így is nagyon jó lett - Ciabatta (elrontva)




A múlt héten Wise Lady feltöltött egy receptet (Ciabatta) amiről rögtön tudtam, hogy ki kell próbálnom. Rettenetesen el vagyok úszva receptileg, mert naponta lementegetek kb 20-at a blogokról, persze a saját receptekről már nem is beszélek. Az "elúszás" oka egyrészt a goldenblog 2009-es szavazása, másrészt a cseresznye és a meggy befőzése volt. Ez a kenyér viszont nem hagyott nyugodni. Mivel nem sok munka van vele, gondoltam, pont belefér, hogy valamelyik reggel összeállítom a tésztát, aztán este megsütöm, mert 12-18 órát kell keleszteni. Pompás! Akkor reggel 7-kor bekeverem, és amíg dolgozom, önállóan megkel a konyhapulton, este csak át kell gyúrni és megsütni! Tegnap neki is álltam. Így készül:

"Hozzávalók: 1 nagyobb, vagy 2 kisebb ciabattához


Elkészítés:
Kimérem a liszteket egy tálba, hozzáadom a sót is. Meglangyosítom a vizet és feloldom benne az élesztőt. Hozzáöntöm a liszthez és elkeverem. Lefedem fedéllel vagy alufóliával, legalább 12-18 órát kelesztem. Nagy melegben hűvös helyre kell tenni. Jól lisztezett
szilikonlapra borítom, átgyúrom, áthajtogatom. Nagyon ragadós a tészta. Ekkor lehet hozzá adalékot tenni. Magokat, olajbogyót vagy apróra vágott snidlinget szoktam. Papucs alakra formázom, liszttel megszórom. Szilikon lappal együtt egy fémtepsibe rakom (amelynek van fedele), lefedem, és a belangyosított sütőben duplájára kelesztem. Ha nincs szilikonlap, akkor sütőpapírt is lehet használni. Ha ezt sem akarjuk, akkor kiolajozni a tepsit, liszttel megszórni és arra helyezni. Ezután a fedőre belülről vizet spriccelek, és lefedve 220 fokon kb. 35-45 percig sütöm. (Fedő nélkül is süthető, akkor puhább a héja és kevesebb idő alatt megsül. Ilyenkor a sütő aljára spricceljünk vizet.)"

Nah. Hát így kellett volna történnie, de nálam valami hiba csúszott a gépezetbe és nem kelt meg a tészta. 13 óra pihengetés után nagyon sűrű palacsintatészta szerű valamit kaptam. Nem estem kétségbe, mert mindenből ki lehet hozni valamit, úgy tettem, mintha ez lett volna a cél és a tésztát egy vastagon kilisztezett sütőlapra öntöttem, kicsit kelesztettem még, de semmi értelme nem volt, mert nem történt semmi vele, így megszórtam lenmaggal (mondtam már, hogy lenmag függő vagyok??) és megsütöttem. Gázsütő 5-ös fokozatán kb 25-30 perc alatt ilyen szép arany színűre sült. Nagyon érdekes és nagyon finom lett! Tulajdonképpen kaptam egy nagy tepsi kenyérhéjat, amit imádok! Az alja ropogós, a teteje puhább, de mivel az egész maximum egy centi vastag, szinte nincs belseje. Nem tudom, hogy meleg volt e neki, vagy kevés volt a 13 óra, vagy az élesztő volt döglött, vagy akármi, de végül is mindegy, mert a végeredmény remek lett. Nekifutok megint, szerintem még a napokban, de erről azt kell mondanom, ha akartam volna se tudtam volna ilyet csinálni. Tökéletes "tunkolni", mártogatni.


A ropogós alja:



10 megjegyzés:

Wise Lady írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Wise Lady írta...

Szepyke nyomoztam.
NEM TE HIBÁZTÁL, HANEM ÉN.
Már javítom is a blogon. Amikor a hozzávalókat felvittem, akkor minden mennyiséget elfeleztem, de a vizet elfelejtettem. NEM 2 CSÉSZE, HANEM CSAK 1 CSÉSZE VÍZ!
BOCSIKA!

szepyke írta...

Juj, semmi gond. Nagyon jó lett!
Tényleg!
Akkor megtartom ezt a receptet!
Ez volt az ebédem! Imádom a kenyér ropogós héját és ez egy tepsi héj volt!! Akkor ezt meg én javítom ki, hogy kenyérhéj recept! :D

Jó lesz így?

Wise Lady írta...

:))))
Azért próbáld ki a javított receptet is, mostmár jónak kell lennie.

szepyke írta...

Akkor viszont törlöm ezt a bejegyzést, és átírom,mint új recept!
Kenyérhéjat azért nem mindenki tud sütni! Májkrémmel Isteni volt! :DDD

Kipróbálom a javítottat is, szerintem már holnap! :D

szepyke írta...

Feltettem a másik változatot, kenyérhéjként! :D
Ezt töröljem? És hogy említselek meg benne? Illetve elég, ha a következőnél említem meg, hogy a Te recepted? Hogy csináljam? Önző módon felvállaltam, hogy feltalálta a kenyérhéjat, de ez nem biztos, hogy így van.. Hogy csináljam? :D

Chef Viki írta...

Egy tepsi kenyérhéj :-DD Minden jó, ha jó a vége! Arra tippeltem volna, hogy megdöglött az élesztő!

És ne beszélj: májkrémet eszel???

szepyke írta...

De még hogy! Imádom a májkrémet! Miért az baj? Kaptam a Zuramtól... A Picknek van három új májpástétoma. Ma kivégeztem a chiliset. Hát, elég jó volt... Szerintem horror drága lehet, de ez most nem érdekelt!

Wise Lady írta...

Szepyke, ezt te találtad fel! Teljes egészében a te nevedhez fűződik! Szepyke durcája? Egyszer majd olyan híres lesz, mint a grissini. Gyorsan terjeszteni!

Én inkább elbujdosom, mert elírtam a vizet!:)))

szepyke írta...

Jaj, dehogy! Wise Lady, ha ebből leszek milliomos, megkereslek! :D
És természetesen osztozunk!:DD

A durcát nem is ismertem. :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...