2010. május 19., szerda

Töltött karajszeletek - Zsebes hús...


Pocsék képek, remek kaja... Kb ez jellemzi ezt az ételt.

Ezek karajszeletek, de nem sima szeletek, hanem dupla vastagságú szeletek, amire egy zsebet vágattam a hentessel.
Nah, itt meg kell, hogy jegyezzem, hogy úgy nézett rám, mintha UFO lennék. Nagyon nehezen tudtam elmagyarázni, neki, hogy hogy szeretném, mert mindenáron teljesen fel akarta vágni a húst, hogy egy nagy szeletet kapjak... Magyaráztam neki, hogy én pedig nem úgy szeretném, hanem úgy, hogy egy "zsebet" vág rá, én meg azt megtöltöm mindenféle finomsággal, és úgy sütöm meg.
Amikor végre megértette, hogy mit szeretnék, megjegyezte, hogy erről még nem is hallott, hogy mik vannak... Nah, igen. 

Tehát, a hússal az történt, hogy kb 3-4 cm vastag csont nélküli karajszeletek közepét mint egy zsebet megvágunk. Megmossuk, majd besózzuk, borsozzuk kívül, belül. Mindkét oldalát átpirítjuk. (kevés olajon, esetleg zsíron)

Egy csokor újhagymát egy kevés olajra dobunk. Amikor üvegesedik, kivesszük a felét, majd az edényben maradt részre kolbászt és darabolt gombát dobunk, és teljesen átpároljuk. Sózzuk, borsozzuk, és a néhány hús "zsebébe" töltjük. A másik adag hagymát visszatesszük az edénybe, a melegítjük, majd kb 20 dkg tehéntúrót teszünk hozzá, és ezzel is jól átmelegítjük, átforgatjuk. A kolbász edényben maradt zsírja megfesti és remekül ízesíti a hagymás túrót.
Ha ezzel megvagyunk, ezt a tölteléket is a "zsebekbe" töltjük, és egy arra alkalmas edényben , lefedve a sütőbe tesszük kis vizet alájuk öntve (180 fokra, gázsütő 4-es fokozat).
Kb 30 perc múlva tegyünk mellé némi zöldséget, és süssük készre. Ha már késznek ítéljük, távolítsuk el a fedelét és süssük pirosra a húsokat. (kb 45 perc alatt elkészül)

Készen vagyunk!

A jó benne, hogy egyszerre, több féle töltelék készülhet egymás mellett, kielégítve így mindenki ízlését, illetve a nagyobb kínálatot. A hús mellé krumplit is tehetünk, de akkor azt már a sütési idő elejétől tegyük a húshoz! Ha egymás mellé tesszük a szeleteket, így, ahogy a képen, sütés közben nem dőlnek el, a töltelék bennük marad! 


Én tálaláskor sáfrányos szeklicével szórtam meg a színe miatt, ez természetesen el is maradhat.


Vendégek fogadására is teljesen alkalmas étel, mert a sütésig előkészíthetjük már előző nap este, így a vendégek érkezése előtt 45 perccel elég betenni a sütőbe és készre sütni.
A töltelék remekül variálható, akár darálthússal, vagy tésztával is megtölthető. Esetleg paradicsomos szósszal, amibe fokhagymát teszünk. 


Ez az étel tökéletesen megfelel a 90 napos fehérjenapjába illesztve!

14 megjegyzés:

Padparadsa írta...

Bezzeg Londonban Jamie Oliver csak besétál a henteshez, és az ott már a szeme állásából tudja, mit szeretne a kedves vevő az adott hússal! Itthon meg UFO-nak néznek egy ilyen egyszerű kéréssel,! ;)
Egyébként egyáltalán nem "pocsék" a kép. A fotókon is átjön, milyen ínycsiklandó lett!

Dia írta...

Ez isteni lehet!
A zsebek alja "össze van varrva"? Tehát nincs teljesen átlyukasztva ugye?

szepyke írta...

Padparadsa, tény, hogy Londonban, már úgy van minden előkészítve, hogy csak megmosni kell, és már sütheted is. A legtöbb cuccot még fűszerezni sem kell. Nem mondom, hogy nem bírnám, ha a húst már kikalapálva vehetném meg, de kibirom, hogy én paskolgatom otthon. Viszont, az is tény, hogy olyan szépen előkészített húst árulnak mindenhol, hogy, nah azért fáj a szívem... Én mindig könyörgök mindenhol, hogy szeletben kérem a húst, vagy szúrja fel, vagy vágjon rá zsebet, és kész vagyok tőle, amikor ezt megtagadják, mert szerintem ez is a dolguk lenne, és sokkal jobb késeik vannak, mint nekem...


Dia, nincs rajta "alul" lyuk. Csak egy zseb van rá vágva, amit aztán kézzel kicsit lehet nagyobbítani. Az egyik oldalál vágatni kell egy rést, ami nem ér végig hosszában sem, és át sem lyukasztja a húst. Ezt nem akarta megérteni a hentes egyébként. Alul összeér, nem folyik ki belőle semmi, tehát bármivel megtölthető, akár folyékony cuccal is! :)

Csibe írta...

Ugye még időben?!! Nagyon tetszik!

Andi írta...

De guszta...zsebes hús. :-)
tök jó a kép is szerintem, szívesen megkóstolnám.

Bianka írta...

Ez valami mennyei ötlet. Nagyon guszta még vendégvárónak is. És a töltelékek tárháza megszámlálhatatlan lehet majd :)))

Mary írta...

Nagyon jól néz ki!

mandy tarragon írta...

Nagyon jól néz ki. Hentesekkel nekem is meggyűlik néha a bajom... De a napos oldala ennek az, hogy egészen jól bánok már a késsel :D

Névtelen írta...

Szerintem mutatós lett. Hú de beleharapnék :D
Amúgy meg ez a baj a mai hentesekkel. Legalábbis az újakkal. Vagy nem értenek hozzá és azért mondja, hogy nem, csak nem akarja bevallani. Vagy csak simán nincs kedve, pedig ez lenne a dolga. Persze vannak kivételek.

Felhőlány írta...

Nagyon jó ez a zsebes hús ötlet! :) El tudom képzelni a hentes csodálkozó arcát... :)
Mondjuk nálam sertéshúsból nincs esélye a dicsőségre, de szerintem pulykával vagy csirkével is működik! Hajjaj, de még hogy el tudom képzelni... :))

judit.6 írta...

sáfrányos szeklice.... atyaúristen, az mi????? A zsebes husi nálunk is menő. :D

szepyke írta...

Csibe, TE mindig!:))

Andi, köszönöm, kedves vagy. Örülök, hogy ennyi fény volt, mert botrány, hogy napközben is milyen sötét van...

Bianka, pontosan így van!:)))

Maryenne, köszönöm!:)

Mandy, én még nem. Illetve, javítok, annyira nem, mint amennyire szeretnék...:)

Araniel, a Tescoban például nem szeletelnek a pulykamellből... agyrém...:)

Felhőlány, mindenből elkészíthető, csak a karaj megáll magában is, mert van tartása a húsnak.

Judit.6 a sáfrányos szeklice egy fűszer, amit sáfrány helyett is lehet használni, főleg dekorációként, mert az ízét nem igazán érezni... Itt van róla több:
http://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1fr%C3%A1nyos_szeklice
Én a méregdrága sáfrányt váltom ki vele. Jóval olcsóbb, és gyönyörű színe van. A képen ha megnyitod, pici narancsos valamiket látsz. Az a sáfrányos szeklice!:)

Névtelen írta...

Hát a Tescoban tuti csak betanított munkások vannak.
Sáfrányos szeklicém nekem is van. Még Tunéziában vettem. Persze ott sáfrányként akarják rásózni a turistákra, de engem nem tudnak átvágni :D Egy akkora csomag sárfány, mint amit ott árulnak...vagy 100x drágább lett volna...és nem is úgy néz ki, mint az igazi sáfrány, csak hasonlít rá :)

Névtelen írta...

Na ez nem is rossz ötlet :) Ott milyen áron van?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...