2010. február 15., hétfő

Ganca, vagy Gánica


Egyszerű, gyorsan megvan, és nagyon finom! Sokoldalú, és valóban nagyon olcsó édesség, vagy desszert.

Gánica

Hozzávalók:
  • 5 dl tej
  • 10 evőkanál gríz (búzadara)
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 5-6 evőkanál zsemlemorzsa
  • olaj


tálaláskor: 
  • lekvár
  • porcukor
  • fahéjas porcukor
A tejből a grízből a cukor hozzáadásával főzzünk sűrű tejbegrízt. Ha folyósnak érezzük, tehetünk még hozzá grízt, de úgyis sűrűsödni fog még, ha kész lesz. 
Egy serpenyőben kevés olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, a kész, sűrű tejbegrízből két kanál segítségével nagyobb galuskákat készítünk, a zsemlemorzsába beleforgatjuk, és már készen is vagyunk!

Tálaláskor megszórjuk fahéjas porcukorral és egy kanálnyi szilvalekvárt halmozunk rá.


Rétegezhetjük is. Egy sor galuska, rá egy kis baracklekvár, majd megint galuska, baracklekvár, majd a tetejére porcukor. 

Hihetetlen egyszerű édesség!



Reszelt csokoládéval is elkészíthetjük, illetve gríz helyett kukoricadarából is nagyon finom!



15 megjegyzés:

Araniel írta...

Jujj...én imádom a darakását(én így ismerem), úgyhogy ez is biztos ízlene. Nyamm...kezdek nagyon éhes lenni. Van még belőle?^_^

Palócprovence írta...

:)) Felénk ez a ganca:
http://palocprovence.blogspot.com/2009/01/gyerekkori-zek-2-ganca.html
Édes változatáról még nem hallottam, hiába, a pap is holtig tanul...:))

Mónika írta...

Így még én sem hallottam, de apu csinált gyerekkoromban ilyesmit, a hudeg tejbegrízt felkockázta, bepanírozta és olajban kisütötte. Egérkének hívtuk. Ez si fincsi lehet.:))

Mónika írta...

Akartam volt mondani, hogy hideg és ez is.:))

Ms. Poppy írta...

Nálunk is sósan megy, akárcsak a nudli. Ahány ház, annyi szokás.
Sajnos, én ezt sehogy sem szeretem, pedig a te fotóidon még guszta is.:)

szepyke írta...

Araniel, sajnos nincs. Ebből nem lehet eleget csinálni!:)


Palócprovence, én hallottam a sósról, és jesszus, mennyire jól néz ki, amit feltettél!:))

Mónika, nah, én meg így nem hallottam még... Az is érdekes lehet!:)

Ms.Poppy, ne tudd meg, hogy mit össze bénáztam vele... Olyan világosság van, hogy minden tiszta kék lesz tőle...:))

Tündér írta...

Jól hangzik! Nem ismerem így. A panírozott tejbegrízről hallottam és erre felé úgy tudom a németek készítették. A nálunk a gánica sós,krumplis tészta kevés liszttel, hagymás paprikás lisztben sütve, sok tejföllel...Jó laktató..

Bombadil Toma írta...

bocsi, de most vitatkoznom kell!:) ez nem gánica/ganca. a gánica vagy másnéven dödölle, egy sós, igecsak laktató krumlis dombóc...
http://tomakonyha.blogspot.com/2009/01/lis-tbis-egy-tl-ddlle.html

ezt leszámítva jól néz ki ez is!:)

Bombadil Toma írta...

:))) a "krumlis dombóc" természetesen krumplis gombóc akart lenni...

Kiskukta írta...

Én nem hallottam még róla, fincsi lehet!

ninca80 írta...

De j!hirtelen azt gondoltam a krumplisgánicáról lesz szó,de erről még nem is hallottam. Isteni édesség köszi!
A libateperődről pedig nem is beszélve igazi merénylet volt ez ellenünk.De azért nagyon szép!
El kell zarándokolnom a húsboltba úgy látom. :)

Kata írta...

Tudom, lemaradtam már, szívesen megkóstoltam volna. Még szerencse, hogy jóllaktam palacsintával:)

szepyke írta...

Tündér, az se rossz, sőőőőőőőőőt!:)

Bombadil Toma, akkor ennek mi a neve? Ez nem lehet édes gánica? A káposztástészta is van édesen és sós változatban is!:)
Vagy legyen dombóc?:))
Jah, és még valami, szerintem, a dödölle az teljesen más, mint ez. A dödölle nehéz étel, mármint olyan karizmokat igényel, mint ami Popejnek van, ehhez ez egyáltalán nem szükséges... Akkor meg most mi ez? Én így ismerem...:)

Kiskukta, mint a tejbegríz maga, egyértelműen finom:)

Ninca80, ugye, hogy "gyilkos" a tepertő??? :))))


Kata, még szerencse...:))))

Csibe írta...

Ez a gánicát nem ismerem, igaz azt sem tudom pontosan a nagyim hogyan is csinálta, de mintha kukoricaliszt, és vöröshagyma rémlene...
A Te változatod nagyon jól hangzik, főleg, hogy búzadara kell hozzá :)

szepyke írta...

Csibe, teljesen el vagyok bizonytalanodva, hogy most akkor ez mi is... Én ennek ismerem, de kezdenek meggyőzni, hogy ez nem az...:))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...