2010. május 3., hétfő

Márványos sütemény



Egyszerű, és biztos befutó kirándulásra, utazásra, vendégségbe, és vendégvárásra. Meg csak úgy is. Az egyik kedvencem, mert nagyon könnyű mind elkészíteni, mind elpusztítani.

A tésztája remekül variálható. Ebből a tésztából készült a pár napja feltett Meggyes sütemény is. ITT!

Márványos sütemény

Hozzávalók:
  • 15 dkg liszt
  • 1 csapott teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 15 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 12 dkg olvasztott vaj
  • 1 dl tejföl
  • 2-3 evőkanál cukrozatlan kakaópor + 1 evőkanál víz

A hozzávalókat a kakaó és víz kivételével elkeverjük. Ahogy a felsorolás írja, olyan sorrendben. Ha a tészta összeállt, azaz jól elkevertük, a felét formába öntjük, ami lehet püspökkenyér, vagy akár tepsi is. A forma, ha nem szilikon, legyen kivajazva, lisztezve, vagy sütőpapírral ellátva. Ha szilikon, elég kikenni egy kis olajjal. 
A tészta másik felébe keverjük bele az átszitált, vízzel elkevert kakaóport. Ezt öntsük a sárga tésztára, és egy kanállal sima végével, vagy egy hústűvel "firkáljunk" bele a tésztába jó mélyen, hogy a két tészta elkeveredjen.

180 fokos sütőben, gázsütő 4-es fokozat kb 40-45 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük!

Ha kész, hagyjuk a formában kihűlni, majd szeletelve, porcukorral megszórva tálaljuk.

Ez a mennyiség egy kb 25 x 10 cm-es (püspökkenyér) formába elég. Javaslom, hogy dupla mennyiséget készítsünk, mert úgyis pillanatok alatt elfogy. 



Megfelelő tárolás mellett akár egy hétig is friss marad. Kitűnő kávéhoz, kakaóhoz is!

16 megjegyzés:

Ami írta...

Még nem készítettem ilyen sütit, de férjem amúgy oda van az ilyen fajta édességekért. Mentem is le a receptet! Nagyon guszta :)

Bianka írta...

Nagyon imádnivaló, én is mentem

szepyke írta...

Ami, mindenképpen próbáld ki, mert nálunk nagy kedvenc!

Bianka, tényleg az!:)

Liza írta...

Nagyon gusztusos és finom, hasonlóan készül, mint a papagáj süteményem...

szepyke írta...

Liza, ez a mamám jólbevált mindenkorra süthető süteménye, tényleg nagyon finom!:)

Moha írta...

Ezt én is viszem, pláne ha mamasüti:)
Ez a tipikus "mindig van hozzá minden itthon" süti!

szepyke írta...

Moha, abszolút. Ha van egy kis maradék meggy, mehet bele az is, de dió, meg amit éppen találsz!:)))

De magában, az alap is hihetetlen finom, ahhoz képest, hogy milyen egyszerű!

Niki írta...

Cuki a pöttyös tányérka...:-PPP

egycsipet írta...

Ez fincsi! :)))

Belly írta...

Nagyon szép,és milyen egyszerű.

á la carte kulinaria írta...

Hmmm, nyam... Dédim készített ilyet nagyon sokszor...szép emlék.

Csibe írta...

A süti nevéről egyből a mamim jutott eszembe. Ő szokott márványos sütit csinálni. Imádom. Ezt is imádnám! Szeretem az ilyen finomságokat!

Andi írta...

Nagynéném csinál ilyet mindig, családi összeröffenésekkor....
Nagyon szép!

szepyke írta...

Niki, igen szerintem is, és van hozzá egy csésze is, együtt látnád őket!:)))

egycsipet, ez az!:)))

Belly, igen, roppant egyszerű, és nagyszerű!:)

Á la carte, nekem a nagymamám süti mindig. Még mindig.:)

Csibe, én is, én is!:)))

Andi, nálunk minden valahova utazó ilyet kapott egy időben a nagymamámtól. Mostanában ritkábban süti.

melcsilla írta...

Szepyke, most süttöttem meg a recepted alapján. Illatra isteni, még nem vágtam fel. Szerinted mi lehet az oka, hogy "kirepedt"? Talán sok sütőport tettem bele?

szepyke írta...

Melcsilla, (druszám vagy!:D)
Ha reped, akkor sok a sütőpor, de nem lesz vele gond, hidd el... Kettőig számolsz, és meg sem lesz!:)

Nekem is van, hogy kireped. Ha nagyon zavar, kend be a tetejét egy kis olvasztott csokoládéval...

Majd azért mesélj, hogy milyen lett, ha felvágod!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...