2010. szeptember 11., szombat

Csokis pöffeteg


Van olyan idő, időszak, napszak, akármi, amikor ha lehetne, akár két kézzel tömnénk magunkba a csokoládét. Ami persze lehetne kerek, szögletes, töltött, töltetlen, mogyorós, kókuszos, krémes, alkoholos, tehát, mindegy, csak csoki legyen. A körülöttem élő legfontosabbak igen, igen csokifüggők... Ez egy remek édesség ezen vágy csillapítására. Nem okoz konyharabságot, gyors, könnyű, nem terheli meg a konyhát, mert nem sok időt tölt ott. Hozzávalók kikészítése, összekeverése, kis kirándulásuk hidegebb éghajlatra, miközben a konyhában is el lehet takarítani, elmosogatni, begyújtani a sütőt, előszedni a tepsit, és már csak formázni, hempergetni, majd kisütni kell. Ebből az adagból, természetesen a formázott golyó nagyságától függően kb 40 db lesz. A receptet egy pár éve mentettem el valahonnan, de nem tudom, hogy honnan. Emlékszem, csatolva volt hozzá egy kép is, ahol a kisült golyóbisokon vastag, fehér porcukor réteg volt. Az enyémen valamiért ez nem marad meg annyira, de hála az égnek a fentebb említett legfontosabbak nem bírnák, ha vastag porcukorréteggel kellene megküzdeniük, képesek lennének lerázni, vagy lefújni róla. Tehát, nincs gond, ha nem marad meg rajta a porcukorréteg, mert ahogy az sütés közben ráolvad, egy vékony páncélt képez rajta, amitől ropogós lesz a külseje! Tárolásakor csak óvatosan, mert sérülékeny darab!

Csokoládélabdák, Csokis pöffeteg 

Hozzávalók:
  • 20 dkg étcsoki (jó minőségű, nem tortabevonó!!!)
  • 10 dkg vaj 
  • 11 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 1 teáskanál vaníliakivonat 
  • 20 dkg liszt
  • 3 dkg kakaópor (nálam ez holland kakaópor)
  • ½ tk sütőpor
  • csipet só
+ a forgatáshoz annyi porcukor, amennyit felvesznek a golyók hempergetés közben! (kb 10 dkg)

A csokit a vajjal összeolvasztjuk. (Erre legegyszerűbb a mikró, ha van hozzá alkalmas edényünk, amit le tudunk fedni, különben a csokoládé megéghet!) Ha a gázon olvasztjuk, szigorúan gőz felett tegyük! Jöhetnek bele a tojások, figyeljünk rá, hogy a csokis-vaj ne legyen túl forró, mert megfő benne a tojás, és kapunk egy csokis tojásrántottát... A tojásokat természetesen egyenként belekeverjük, majd jöhet bele a többi hozzávaló, és az egészet jól összedolgozzuk. Ne ijedjünk meg, lágy tésztát kapunk. Most megy a hűtőbe. Egy-két óra a hidegben teljesen jól formázhatóvá varázsolja. Gyúrjunk belőle 40 gombócot, ezeket forgassuk meg jól porcukorban. Vizes kanállal is formázhatjuk, én simán gombócokat készítek belőle és úgy hempergetem meg a porcukorban. Tegyük a gömböket szilikonlappal, vagy sütőpapíral bélelt tepsibe. 160 fokon kb 10-13 percig süssük. A közepe lágy, a külseje kemény ropogós! És totál csokis!


Gyönyörű darabok találhatók még Mohánál is!

12 megjegyzés:

Bianka írta...

Igen ilyen az ősz :)
Kérhetnék egy eső búfelejtőt :)

szemirámisz írta...

Nagyon guszták lettek!

Ez a recept nekem is el van mentve már jó ideje, de még nem csináltam meg.

Azt hiszem ideje lenne, itt is már megint esik az eső... :((

Mammka írta...

Itt is esik az eső.:(
Olyan jó a blogod, remek ötleteket kapok,fantáziatlan konyhai ténykedésemhez.Köszönöm!

mandy tarragon írta...

Az a trükk, hogy először kristálycukorba és utána porcukorba kell hempergetni. Akkor szépen látszanak majd a "repedések". http://kellegyrecept.blogspot.com/2009/12/mogyoros-pofeteg.html

Tavaly karácsonykor osztatlan sikert arattam vele :)

Itt nem esik, szakad :((

Ildy írta...

Ah, mennyei!

Moha írta...

A lányok ezért nyúznak már régóta! Ugye milyen finom? Meg kell sütnöm nekem is megint.
Ha vizes kézzel formázod, akkor szép vastag réteg porcukor tapad rá.

GasztroRéka írta...

Elsőként azt gondolom mézes puszi jellegű a kép alapján,de nem ez valami más finomság!:) Nem bánom ha rossz idő van és Ti ilyen sütikkel jöttök elő...:)

Chef Viki írta...

Fenemód eteti magát! Eddig még mindig zajos sikert arattam vele :-)

Igazi lélekmelegítő kis falatok :-D

lúdanyó írta...

Nálam is régóta elő van jegyezve és elolvasva a bejegyzésed tényleg itt az ideje, hogy megsüssem - :)

Csibe írta...

Na ez olyan amit nem tudnék abbahagyni, csak enném, és enném, és...szóval K.O. :))

Gabriella írta...

A csoki mindig jól jön. Föleg, ha rossz idö. :-)))

Dobhatnál egy párat nekem is!!!

szepyke írta...

Bianka, természetesen, még kettőt is!:)

Szemirámisz, mindenképpen ajánlom, remek kis cucc!:))

Mandy, hu, köszi, legközelebb úgy csinálom, bár jelzem, csak esztétikai hiányosság, ízben ez nem érződik...

Ildy, az!:) Ez így van!:)

Moha, kipróbálom!:)))

GasztroRéka, alig vártam, hogy végre megint sütni lehessen... már beszerezetem a bort a forralt borhoz is!:)))

Chef Viki, azok!:))))

Lúdanyó, bizony, most van a legjobb idő rá!:)))

Csibe, ez olyan, tény, hogy olyan!:))))

Gabriella, dooooooooooooobom!:)))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...