2010. szeptember 15., szerda

Tárkonyos kukoricaleves - sajtchipsszel


Tárkonyos kukoricaleves


Hozzávalók
  • 3 cső kukorica vagy 30 dkg szemes kukorica (mirelit vagy konzerv)
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 2-3 dkg vaj vagy 2-3 evőkanál olaj
  • 1-2 evőkanál szárított tárkony
  • bors
  • 3 dl tejszín


A kukoricát megtisztítjuk a levelektől, megmossuk és egy késsel a szemeket levágjuk a csövekről. A hagymát megtisztítjuk, kockákra vágjuk. A vajat felmelegítjük és hozzáadjuk a tárkonyt. Kicsit átpirítjuk, majd jöhet rá a hagyma. Üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a kukoricát. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje (kb. 1,5 l) és felforraljuk. Sózzuk, borsozzuk, puhára főzzük, kb. 15 perc alatt. Ha a kukorica megpuhult, 3-4 evőkanálnyit  kiveszünk belőle és a tálaláshoz félretesszük. A többihez hozzáadjuk a tejszínt és az egészet botmixer segítségével krémesre turmixoljuk. A levest visszatesszük a tűzre és összeforraljuk.
Tálaláskor egy kevés tárkonyt, az előzőleg kiszedett kukoricát és frissen őrölt borsot szórunk a tetejére.


A sajtból készült chips nagy kedvenc, viszont egy-két darab elkészítéséhez bekapcsolni a sütőt nagy luxus. Eddig csak sütőben készítettem, most rövidebb idő alatt, kevesebb energia felhasználásával a tűzhelyen készült.



Hozzávaló két 15 cm-es chipshez

  • 10 dkg trappista sajt kisebb darabokra vágva


A sajt felét egy teflonos palacsintasütőbe szórjuk és melegíteni kezdjük. (Erre a célra alkalmas minden olyan edény, ami teflonos, de ne legyen magas pereme!) Amikor olvadni kezd, egy fakanál segítségével formára igazítjuk, az olvadt széleket kicsit visszatoljuk a sajt közepe felé. Ha a sajt teljesen elolvadt, levesszük a tűzről és visszahűtjük. (kb. 2-3 perc) Ha elég ügyesek vagyunk, sikerülhet sütőpapírra vagy szilikonlapra kihúzni az edényből, de nagyon óvatosan, mert amíg meleg, addig szakad, nyúlik. Ha nem sikerül, az edényben hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, egy lapáttal fordítsuk meg és a másik oldalát is süssük pirosra. Ha még sütni akarjuk, most már meg tudjuk fordítani melegen is. Amikor kész, nagyon forró, ne nyúljunk hozzá, csak valamilyen eszközzel! A másik lapot is ugyanígy sütjük ki. Tálalhatjuk az ételhez egészben, vagy ha kihűlt, bele is tördelhetjük.

Bár bonyolultnak látszik, 10 perc alatt két hatalmas sajtchipset kapunk, ami például a kukorica-krémleveshez is remekül illik. Mivel melegen jól formázható, kiszúróval különböző formákat szaggathatunk belőle.  Még melegen, egy pohárra simítva hengert is formálhatunk belőle, amit aztán különböző krémekkel meg is tölthetünk. Sütőben is elkészíthető, akkor szilikonlapra, vagy sütőpapírra szórjuk a sajtot, majd 180 fokon 10-15 perc alatt pirosra sütjük. Magában is kitűnő ropogtatnivaló. 


Ez a recept a Kifőztük 7. számában jelent meg. Az újság letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról!

8 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon finom lehet, mostanában egyébként is tárkonykedvelő lettem

Nelli írta...

A sajchips is csábító!:-)

araniel írta...

Áhh...de jó. Jó kis laktató leves lehet. És biztos isteni is :)

Lilla írta...

tök jó, a sajtchipszel egy ideje szemezek :-)

Csibe írta...

Viszem a gesztenyést, melegítenél egy kis levest?! :)

szepyke írta...

Bianka, én is szeretem! Próbáld ki gombával! Mármint a tárkonyt!:)))

Nelli, igen, igen!:)))

Araniel, igen, bár a kukorica mindenhogy finom, nem lehet vele mellélőni...:)

Lilla, ha kipróbáltad, mutasd meg!:)

Csibe, nanáááá! Még jó, hogy!:)

Adri írta...

Hmmm...én meg mostanában a kukoricára vagyok rákattanva! Nagyon jó ötlet hozzá a sajt chips! :)

szepyke írta...

Adri, teljesen jól teszed, hogy rákattantál a kukoricára, jó is az!:))

És a sajt chips meg Isteni hozzá!:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...