2010. szeptember 6., hétfő

Narancsfagylalt


Idebent fagylalt, odakint rettenet hideg... Nem vagyok hajlandó elengedni a nyarat. Nem és nem!
Én ilyen nyárra őszre nem emlékszem, amikor már szeptember első hetében késztetést érzek rá, hogy bekapcsoljam a fűtést... És nem az fog vissza, hogy meleg van, meg még jön az indián nyár, hanem az, hogy mennyi lesz a fűtésszámla, ha már szeptemberben fűteni kell, hiszen alig hagytuk abba, talán még májusban is volt olyan nap, amikor a rettenet kánikulából arra ébredtünk, hogy odakint olyan hideg van, hogy éhező farkasok ordítanak az utcasarkon....

Viszont, ha már nem engedem el a nyarat, akkor mit kell ilyenkor enni, nah mit?

Faaaaaaaaaaaagyit! Egyértelmű... (Vagy csak nekem az?)

Be kell, hogy valljam, hogy magamtól soha nem ennék narancsfagylaltot... De készült egy torta (ITT), amiből megmaradt egy adag krém... Úgy csináltam, mint Micimackó, azaz gondolj, gondolj... 

Narancsfagyi!

Az hát, mi más...

Számomra a leghihetetlenebb, de le kell, hogy írjam, hogy az Isteni, és a pazar jelzők között vacillálok.. legyen mindkettő! Mert az lett! 

Krémes, narancsos, de nem tolakodóan, olyan finoman savanykásan édes. A pluszban beleapplikált konyakban áztatott cukrozott narancshéjtól valami mesés kis cucc lett...

Elnézve a blogot, sokan gondolhatnák, hogy masszív alkoholista vagyok, pedig, mint már azt rengetegszer írtam, egyáltalán nem iszom alkoholt. Viszont annál többször eszem azt! Mármint édességekben, ételekben előszeretettel használom. Főleg, mert tetemes mennyiség van mindig otthon, ugyanis, ha ajándék gyanánt érkezik a lakásba és meg is marad, csak jobbról, balra pakolgatom... Akkor meg már használjuk valamire, nem? De! Nah, ezért használok sok-sok ételhez alkoholt, nem azért, mert már kora reggel egy felessel indulok...

Visszatérve a fagylalthoz, ha e a krém nem a tortába kerülő krém maradékaként lett volna felhasználva, akkor is nagyon egyszerűen elkészíthető, mennyei desszert! A konyakban áztatott cukrozott narancshéjakat természetesen el is hagyhatjuk, ha gyerekeknek szánjuk, illetve, konyak hiányában a rumtól sem lesz baja, sőőőőőőőőőt....

Narancsfagylalt konyakban áztatott cukrozott narancshéjjal

Hozzávalók
  • 1 tojássárgája
  • 2 dl narancslé
  • 3 dl tejszín
  • ízlés szerinti cukor (itt 2-3 evőkanálnyi)
  • 1-2 evőkanál cukrozott narancshéj aprítva
  • 2-3 evőkanál konyak vagy rum

tálaláskor opcionálisan:
  • csokiszirup, tejszínhab


A tojássárgájához hozzáadom a cukrot, és a 2 dl narancslét. Gőz felett folyamatosan kavargatva besűrítem. Ha késznek ítélem, leveszem a tűzről és teljesen visszahűtöm, ha lehet hűtő hidegségűre. Közben felverem a tejszínt. A cukrozott narancshéjat beáztatom a konyakba. 
Ha a narancsos krém kihűlt, óvatosan összekeverem a felvert tejszínnel, a konyakból kiszedett, leszűrt narancshéjakkal és a már kavargató gépbe adagolom. A gép kb 15 perc alatt krémes fagyit kavart belőle!

Gép hiányában egy jól záródó dobozban a mélyhűtőbe teszem, ahol kb 3-4 óra alatt kifagyasztom, közben kb. fél óránként egy villával, vagy botmixerrel átkeverem.

A végeredményt tálaláskor csokisziruppal meglocsolom. 
A csokiszirup házi elkészítése megtalálható a Kifőztük 7. számában!

Ez a fagyi egy "alapfagyi" lett. Annyira ízlett, hogy még készült belőle egy-két változat, hamarosan hozom őket... (Narancsos mákfagylalt... hmmmm)


Lehet, hogy ezzel egyedül leszek a földön, de nálam vannak ételek, melyek kifejezetten elegánsak. Mind ízre, mind kivitelre. Nem kell hozzájuk semmi extra hozzávaló, mégis azt érzi az ember, hogy az ünnepi vacsorák bármelyikén is megállnák a helyüket. Ez is ilyen, legalábbis számomra. Ha nem felejtem el, megtartom valamelyik karácsonyi vacsorához, mert pazar kis cucc, és roppant egyszerű is... Ahogy elnyalogattam, már láttam a fejemben a képet (nem, nem a hangokat, azok később jöttek), ahogy készítek karamellből egy kosárkát, és ezt a fagyit tálalom benne... Jól nézett ki fejben, szerintem élőben is jól fog! 

Ünnepi menük desszertjének bátran ajánlom!

9 megjegyzés:

Padparadsa írta...

Elég meggyőző a fotó! Legfeljebb ebben a sarki klímában füles sapkában és bélelt kesztyűben kóstolgatjuk... ;)

Szemi írta...

Én már fűtöttem is a múlt héten, és ma is vacilláltam,hogy bekapcsoljam-e... Csak úgy vagyok vele,mint ahogy te is írod, az a nyavalyás fűtésszámla!

De a fagyid mindettől függetlenül jól néz ki, és a hozzávalókból kiindulva isteni finom is!

Névtelen írta...

Ó Szepyke, ez eszméletlenül jól néz ki. Még a tányért is kinyalnám, ha kaphatnék :D

Praliné Zsuzsi írta...

Nagyon jól néz ki, felvéve a listára :)

Kata írta...

Na kéééész vagyok! csak azt a konyakban áztatott narancshéjat kéne még beszerezni, mert szerintem az nagyot dobhatott rajta! Ügyi vagy:))

Nóra írta...

Nagyon guszta és szinte érzem az ízét a számban!
Múlt héten mi is fagyiztunk egyik este, de mikor újrakínáltam a férjem, azt mondta, hogy előbb megvárja, míg kiáll a hideg zsibbadás belőle. :-)

Bianka írta...

Isteni lehet, nagyon guszta, de már csak jövőre. Nekem most egy jó meleg tea lenne a kedvemre :)

szepyke írta...

Padparadsa, valahogy úgy.. takaró alatt!:))

Szemirámisz, itt már fűtenek, otthon még mindig nem... és tényleg Isteni!:))) az alkohol meg fűt benne!:)

Araniel, persze, van még, csináltam azóta, annyira bejött!:)))

Zsuzsanna, helyes, helyes!:))))

Kata, az nagyon egyszerű, és rummal is jóóóóóóóóó!:))

Nóra, nah, igen... ma 6 fok volt reggel!:(

Bianka, esetleg egy forralt bor?:)

Csibe írta...

Szétfagytam ma is, de ebből a fagyiból kérek!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...