2010. február 23., kedd

Dagasztás nélküli kenyér


Ezt a kenyeret Mohánál láttam, onnan hoztam a receptet.  

Nem szokott gondot okozni a dagasztás, hisz itt van az én kis segítségem, akit nem nagyon kell kérlelni, ha munkába kell állnia, tehát, nem gond a dagasztás, mégis elkészült ez a kenyér nálam is.

Szombat este volt, már 9 is elmúlt. Szólt a tévé, fél szemmel a neten voltam, a másikkal már aludtam, de akkor jött a gondolat, reggelre friss kenyeret kellene csinálni... De ha reggel kezdek neki, soha nem lesz belőle kenyér, főleg nem reggelre... Nah, hol az a recept?

Megnyitottam Moha blogját és már írtam is a tenyerembe a hozzávalók "sorát"...

Dagasztás nélküli kenyér

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt (nálam sima fehérliszt)
  • 1 púpos teáskanál só
  • 1/2 teáskanál száraz élesztő (dr Oetker féle)
  • 4 dl langyos víz

Egy tálba kimértem a hozzávalókat, és egy fakanállal összekevertem őket, azaz liszt, bele a só, az élesztő és jöhet hozzá a víz, ami mindenképpen langyos legyen, ne hideg, se forró!
Az edényt lefedtem, és a konyhapulton hagytam másnap reggel 9-ig, tehát 12 órát. 
Reggel a tálban a lágy tésztát átmozgattam, áthajtogatta(Ha bármivel dúsítani szeretném, ezt az áthajtogatás közben tehetem bele. Nálam ez most elmaradt, de jön ez a kenyér még hozzám!)
Közben begyújtottam a sütőt és forróra állítottam. Nálam 8 fokozat van a sütőn, nem tudom, hogy az hány fok sajnos.
Az edényt egy fedővel lefedve a sütőbe tettem és 35 percig így sütöttem a kenyeret. A 35 perc leteltekor levettem a fedőt és még 15 percig sütöttem a kenyeret. 

Ahogy az idő letelt, készen is vagyunk, nincs más dolgunk, csak szépen megvárni, míg kihűl (hahaha) megkenni finom vajjal, megpakolni némi kolbásszal, és két-három szál újhagymával megenni...


Ha így teszünk, a körülöttünk lévőkkel is etessünk hagymát, különben aznap már nem beszélnek, sőt közel sem jönnek hozzánk...

Sok éhes szájjal rendelkezők minimum a dupláját készítsék belőle!

Tökéletes lehet levesek cipóban való tálalásához, ezesetben több cipót süssünk belőle!



26 megjegyzés:

jókaja írta...

Jól értelmezem, hogy azonmód hidegen tetted be a sütőbe? Sok helyen láttam, hogy felforrósított edénybe ügyeskedik bele a tésztát, komoly égés veszélyének kitéve magukat.

szepyke írta...

Jókaja, jól!
A sütő már meleg volt, de azt is csak percekkel előtte gyújtottam be.
És halkan árulom el, hogy éjszaka csak egy konyharuhával fedtem le... Ha jó az élesztő, még mostoha körülmények között is dolgozik, nem kell neki forróság, meg pára...

Ami írta...

Jó kis recept, ki lesz próbálva! :)
/és milyen gusztán néz ki a cipód ezen a képen, nyami!!!!/

egycsipet írta...

Jájj, én is az égésveszélyesek közé tartozom. Ezek szerint megy ez anélkül is?! :D

Gál Edith írta...

Ez nekem nagyon nagyon tetszik!!!!
Szerintem, hamarosan ki lesz próbálva :))

Limara írta...

Micsoda gyönyörűség! :))

mariam írta...

Én is szoktam úgy sütni a kenyeret, hogy hideg sütőbe teszem, és nagyon szép lesz.Kacsasütő edényben sütöm, előtte a tetejét megvizezem belülről. Ez az egyetlen ilyen edényem, amiben így meg tudom sütni, meg vagyok elégedve ezzel a módszerrel. Úgy néz ki, mint amit a boltban árulnak.
Nagyon szép gusztusos lett a kenyered Szepyke!!! :-

lekvároskukta írta...

Hát ez gyönyörű lett Szepy ;-)

Bianka írta...

Szepy ez a kenyér nagyon profi

szepyke írta...

Ami és milyen finom is volt!:)))

Egycsipet, nem kell semmi extra, bekever, békénhagy, átkever, sütőbe tesz, megsüt, megesz.
:) Nincs égés se kézen, se lábon, se a fontosak előtt!:))))

Gál Edith, köszönöm, kedves vagy, rengeteg blogban volt, én Mohánál láttam utoljára, ha minden igaz!:)

Limara, köszönöm!:)

Receptgyűjtő, köszönöm szépen. Bevallom, én nem csináltam vele semmit, csak megszórtam a maggal, és ment a sütőbe.:)

Lekvároskukta, nem az én érdemem, hanem akik kikisérletezték ezt a módszert, azoké!:)))

B., igen, tényleg szép lett. Már tervben van a karamellizált hagymával sütött... Jáj, összeszaladt a nyál a számban...:)))

Csibe írta...

Szepyke, ez a kenyér gyönyörű! Recept lenyúlva!

Moha írta...

Próbáld ki olívabogyóval / aszalt paradicsommal/ rozmaring+dió párossal, mennyei mindegyik:)

Azért ez a hangyás is szép lett!

Névtelen írta...

Szia Szepyke!

Képzeld, én nem rég csináltam ugyanezt. De DV oldalán találtam meg, és az alapján csináltam. Előmelegítettem a jénait a sütőben, nem forróra, de melegre. ÉS gyönyörű lett, csodálatos illattal és ízzel, DE nem jött ki a jénaiból, pedig kiliszteztem... :( Mit csinálhattam rosszul? Ha vkinek van ötlete szívesen veszem, mert még nem adtam fel, de nem szeretnék még egyszer belebukni. Gondoltam, hátha vki átélte ugyanezt...
Köszi :)
Panni

szepyke írta...

Csibe, szerintem ez a kenyér mindenkinél gyönyörűűűűűűűűűűűű!:)

Mooooooooha!:)))))))Lehangyásoztad a kenyeremet??? A Nigella magos (fekete hagymamagos) kenyeremet???? Nah, mindjárt kigondolom, hogy mivel jössz ezért.... őőőőőőőő, valami csokissal??? :))))))))

Panni, én nem szórakoztam semmi ilyesmivel. Egy olyan edényben sütöttem, ami teflonos (tefal) és nem is nagyon liszteztem ki az edényt. Nem melegítettem elő semmi, max a sütőt öt perccel előbb, mint ahogy a tészta ment bele. A sütőedényt elég halványan liszteztem ki, a kenyér tetejét szerintem nem szórtam meg liszttel, vagy megszórtam? Erre már nem emlékszem.

Próbáld ki, a faxnik nélkül is. A kenyérsütés nem egy nagy dolog, semmi extra nem kell hozzá, csak merjél belevágni, és ne félj tőle! Az élesztőn sok múlhat, arra figyelj, de egy jó porélesztő csodákat művel, még a hűtőben is megkel a tészta tőle!
Ha attól tartasz, hogy nem jön ki, csináld azt, hogy levágsz egy akkora sütőpapírt, ami a formádon belehajtogatva túl fog lógni. Vedd hosszában ketté, hajtogasd össze, hogy kb max négy centi széles legyen, és keresztbe téve egymáson tedd a kenyér alá. Nem fog megégni, és ha megsült a kenyér, ki fogod tudni emelni vele a formából!!!
Nem tud rásülni a kenyér, és nem fog megégni sem! Ha megcsináltad, számolj be róla jó?:)

Jade írta...

Azt hiszem ez a kenyer engem is meglatogat hamarosan. Es milyen jo, hogy reggel csak a sutobe kell tennni...

Nagyon jol nez ki!!!

Andi írta...

Nagyon szép színe van...

szepyke írta...

Judith, igen, nagyon megkönnyíti az ember dolgát!

Andi, köszönöm, kedves vagy, tényleg szép színe lett!:)

Andi/cuki írta...

De jól néz ki ez a kenyér,próba tuti!:-))

szepyke írta...

Andi, mindenképpen próbáld ki, remek recept!:)

Ami írta...

Jelentem: Kipróbáltam!!! Méghozzá először óvatosan 50-50%-ban teljes kiőrlésű - fehér liszttel. Nagyon jól "viselkedett" a tészta (lehet növelni a tk. arányát), szép illatos ropogós kenyeret kaptam, és az is tetszik, hogy egyszerű - nincs annyi bíbelődés vele. Sűrűn lesz az asztalunkon :) !!! Köszi!!!

Névtelen írta...

Szia Szepyke!

Na, tegnap este megvolt az újabb sütés! Újra a jéniaban sütöttem, de csináltam sütőpapírból két olyan csíkot, amit mondtál. Majd összetojtam magam, hogy most meg a sütőpapírt nem fogom tudni levakarni róla. De jelentem SZUPER lett, igaz hogy az a kis vékony sáv, ahol nem volt papír, az bizi most is ragaszkodott a jénai széléhez, de minimális veszteséggel sikerült kiügyeskednem! :)
Szóval legközelebb még plusz két csík, és teljesen körbeveszi majd. És csak le kell húznom róla!
Még egyszer köszi a jó tanácsot!
Panni

U.i.: Már a vanilíám is fogyóban, amit Te szereztél nekem... :)

szepyke írta...

Ami, nem az én érdemem... Anno ezt a receptet Latsia hozta a magyar gasztor blogok világába, ha jól tudom, neki köszönhetjük!:)

Egyébként plusz jó, hogy teljesen sima fehér lisztből is tökéletes, tehát, tényleg csak az a dolog vele, hogy kiméred, elkevered, aztán remek kis kenyered lesz!:)))

Panni!:)))) Nah, akkor ez már jó hír!:))) Jah, a vaníliám nekem is fogy...:)))) Gratulálok, ügyes vagy, csak így tovább, majd hozd a híreket, hogy mikor nyitsz pékséget!:)

Andi írta...

Sziasztok)most kevertem be a tesztat itt nem kaptam csak lidl-os elesztot remelem jo lesz)holnap sutom)

Andi írta...

Sziasztok)bekevertem a tesztat most igaz csak Lidl-ös elesztot kaptam se remelem jo lesz)holnap sutom)

Andi írta...

Bekevertem a tesztat..holnap sutom)

szepyke írta...

Andrea, biztos jó lesz. Az edényt ne felejtsd majd el felforrósítani, mert az nagyon fontos! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...