2010. február 17., szerda

Kókusztekercs


Most soroljam, hogy miért jó ez az édesség?

Jó, felsorolom:
  • kókuszos
  • gyorsan elkészül
  • elnyeli az esetleges tésztamaradékot
  • iszonyatosan finom
  • csak.

Ez is olyan, mint a kókuszgolyó, valójában nem méricskélek hozzá, csak úgy keverem a hozzávalókat, megkóstolom, aztán ha kell még valami akkor teszek bele... De most megnéztem, hogy ahol lejegyezték, hogy mi is kell hozzá, ott milyen hozzávalói vannak, illetve, miből, mennyi kerül bele...



Kókusztekercs

Hozzávalók:
  • 40 dkg darált keksz, vagy tésztavégek ledarálva
  • 10 dkg porcukor
  • 5 dkg kókuszreszelék
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 2 evőkanál rum (nem baj, ha kicsit "megborul" a kanál...)
  • kb 0,5 dl tej, vagy amennyit felvesz a "tészta"
  • + kókuszreszelék a külsejére kb 2 dkg


A krém hozzávalói:
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 5 dkg kókuszreszelék
  • 2 evőkanál rum


Elkészítjük a krémet, hogy amíg a "tészta" készül, legyen ideje visszadermedni. 
A vajat a porcukorral habosra keverjük, jön bele a rum, és a kókuszreszelék. Mehet a hűtőbe. 
Jöhet a "tészta". A hozzávalókat, azaz a darált kekszet, a porcukrot, a kókuszreszeléket, a cukrozatlan kakaóport és a rumot egy mély tálba kimérjük, és a tej hozzáadásával gyúrható masszát készítünk. A tejet apránkánt adjuk hozzá, mert gyúrható masszát kell kapnunk, nem folyékony krémet!
Ha ezzel megvagyunk, a konyhapultra egy megfelelő hosszúságú folpackot fektetünk, a masszát ráhalmozzuk, majd lesimítjuk, és erre kenjük a vajas krémet. Elegyengetjük, majd a folpack segítségével feltekerjük. Ha kész, mehet a hűtőbe egy pár órára.
Tálaláskor a folpackot "szétnyitjuk, lehúzzuk a kókuszos rúdról, megszórjuk kókuszreszelékkel, majd vissza hempergetjük bele a kókuszrudat, és felszeleteljük. 

Hűtőben elég sokáig eláll, vagyis elállna... 


Tökéletesen alkalmas arra, hogy elnyelje az olyan süteménytészták maradékát, ahol a tésztából "leesett" darabok maradhatnak... Például EBBŐL a tésztából is készülhet, annyi a dolgunk, hogy a tésztát ledaráljuk, vagy egy késes robottal megdolgozzuk.



Ebből az adagból kb egy 30-35 centis rúd jön ki, amit szerintem egy kókuszfüggő önmaga is simán elfogyaszt segítség nélkül...

15 megjegyzés:

lekvároskukta írta...

Imádom :)))

Unknown írta...

Hű, de fini! Küldesz egy kicsit mailen ? :O

Livi írta...

Jaj nagy kedvenc!!! Azt hiszem ez volt az egyik első édesség amit anno általános iskolás koromban megcsináltam :) Azt hiszem az ember az első főzéseket soha nem felejti el nem? :)

Bianka írta...

Isteni finom, minden nap olyan kajákat ragsz fel, hogy kezdek remegeni, hogy nekem is kell :)

szepyke írta...

Lekvároskukta, én is! :)

Juhász Andrea, persze, már el is küldtem!:)))

Livi, szerintem sem. Nekem ilyen a méterese, amit szegény fontosak akkor hetekig ettek... Szegények...:)

B. ha szereted a csokis dolgokat, holnap reggel 9 körül csak óvatosan gyere közel a bloghoz!:))))

Bianka írta...

szepyke nem is maga a csoki, hanem az egész úgy ahogy van....
Reggel már izgatottan toporgok, hogy mit teszel fel

Renata Kalman írta...

Nálunk is népszerű :)

Csibe írta...

Elmondani nem tudom, hogy mennyire imádom. Amit szoktam csinálni, abba kell egy kis kávé is, de éppen, hogy csak lehet érezni benne.
Ritkán csinálom meg, mert képes vagyok addig enni míg el nem fogy...és ez szó szerint így van :)

Tündér írta...

Csak ennyit jegyeznék meg: Kókuszkirálynő:))))

szepyke írta...

B., de kedves vagy, köszönöm!:))) Zavarba hozol!:)

Renata, szerintem kevesen vannak a földön, akik ne szeretnék! De régen nem hallottam felőled, jó, hogy jöttél!:)

Csibe, csináltam valami olyan kókuszost, hogy kész voltam... Pár nap és felteszem... :))

Tündér, igen, én vagyok!:)))))) Köszönöm!:)

Csibe írta...

Nemáááá...
Várom ám :))

Orsi írta...

Tegnap megcsináltam a következő képen:
- 3x ennyi alapanyaggal,
- rumot kihagyva,
- tojásmentes biokeksszel,
- barna cukorral,
És még így is isteni finom lett! A fiúk üzenik, hogy Istennő vagy, magamtól ki nem találtam volna semmi hasonlót!
Köszönöm!

(u.i.: alig bírták kivárni, hogy egy kicsit álljon a hűtőbben!)

szepyke írta...

Csibe, a kedvedért, holnap reggel 9-kor indul a mandula..., akarom mondani a kókusz...

Orsi!:)) Ennek igazán nagyon örülök!:)
Szerintem az "így is" képpen elkészítéssel nincs semmi gond, sőt!
És csak halkan árulom el, én nem szoktam bírni kivárni, amikor senki nem látja, még a konyhapult és a hűtőbe kerülés előtt elfogy legalább a negyede, pedig a konyhapult a hűtő mellett van... Örülök, hogy ízlett, és megértem a háromszoros adagot...:)))))

Orsi írta...

Megint csináltam, mert visszatapsolták, és most kakaópor helyett karobport raktam bele, de így is elfogyott az egész tekercs! :)

A kókuszpudingost is megmutatom a nagyoknak, majd ők megcsinálják, nem is tudtam magunkról, hogy így imádjuk a kókuszt! Különben képzeld Zádor (ő a második a sorban) csinált már itthon Raffaelo-t is, azt hiszem abba kell ismét kókusz!

szepyke írta...

Orsi, akartam a múltkor is írni, csak elmaradt, hogy említsd meg a srácoknak, hogy nem én vagyok Istennő, hanem a mamájuk, azaz Te,mert ennyire igyekszel a kedvükben járni!:) Nem elég, hogy finomat teszel eléjük, még egészségeset is! Le a kalappal! És igen, a legtöbb ember szereti a kókuszt, nem is kicsit!:)))
Ha esztek tejberizst, próbáld ki, hogy a tejbe előtte áztass egy jó adag kókuszreszeléket.. aztán abban főzd meg a rizst, miután leszűrted! Az íze Isteni lesz, a kókuszt el tudod tenni máskorra is, mert csak vissza kell szárítani, majd ha használnád, és száraz, akkor újra beáztatod egy kevés időre, és megint felhasználható. Egy adag kókuszból rengeteg "erő" nyerhető ki. Jah, és bár, nem túl egészséges, de az igazi Bounty csokit palacsintatésztában kisütni, az maga a mennyország!:)) Ezt Nigellától tanultam, és azóta leborulok az ötlete előtt...:))))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...