2010. szeptember 17., péntek

Petrezselymes gnocchi


A gnocchi egy olasz tésztaféle, amit elsősorban zöldséges szósszal fogyasztanak. A nagyobb élelmiszerboltok polcain megtalálhatjuk több változatban, de ebből is az az igazán finom, amit otthon készítünk. A hozzávaló önteteket bátran variálhatjuk, édes és sós ízekkel egyaránt. Hasonló ez a mi nudlinkhoz, bár az olaszok soha nem ennének főtt tésztát édesen, sőt mákkal vagy dióval sem.

Petrezselymes gnocchi



Hozzávalók

·           50 dkg hámozott krumpli
·           25-30 dkg liszt
·           1 tojás
·           1 tojássárgája
·           2 teáskanál só
a petrezselymes szószhoz:
·           1 csokor petrezselyemzöld
·           1 csokor újhagyma
·           1-2 gerezd fokhagyma
·           1/2 dl olívaolaj
·          
·           bors

A krumplit megfőzzük. (Főzhetjük héjastól és tisztítva is, a súly a már hámozott krumplira érvényes). Ha a krumpli megfőtt, sima felületen szétnyomkodjuk, hogy minél előbb kihűljön. Megszórjuk 25 dkg liszttel, a sóval, hozzáadjuk a tojást és a tojássárgáját. Összegyúrjuk, és apránként adagoljuk hozzá a maradék lisztet, ha a tészta igényli.





Négyfelé vágjuk és egy-egy rudat sodrunk belőle. A rudakat egyenlő nagyságúra daraboljuk. Mutatósabb lesz, ha felületébe villával csíkokat nyomunk, esetleg duplán, hogy a tészta "kockás" legyen. Kb. 30 percig pihentetjük. Ezalatt elkészítjük az öntetet,  és feltesszük a vizet melegedni a gnocchi kifőzéséhez.

Az öntethez a petrezselyemzöldet megmossuk, leszárítjuk. A késes aprítóban (ennek hiányában a turmixban, vagy a botmixer segítségével) ledaráljuk, lassan adagolva hozzá az olajat. Mehet bele a fokhagyma, a só, a bors és az újhagyma. (Nem kell teljesen pépesre!) Ahogy ledaráltuk, pár perc alatt átmelegítjük, és ahogy a tészta elkészül, már tálalhatjuk is rá.

Ha letelt a 30 perc, a tésztákat sós, forró, lobogó vízbe dobjuk, amiben a még nyers tészták elmerülnek, de kb. 3-5 perc elteltével feljönnek a víz felszínére. Ekkor van kész a gnocchi. Nem kell kavargatni, viszont egyszerre keveset tegyünk bele, hogy ne hűtsék le a vizet. Ha kész, kiszedjük, lecsöpögtetjük és már tálalhatjuk is az időközben elkészített szósszal.



Ehhez a tésztához szinte bármilyen öntet remekül illik. Készíthetjük paradicsomszósszal, amibe bazsalikomot szórunk, megszórhatjuk sajttal, illetve remek hozzá a tejszínbe aprított, fokhagyma is. Tálalhatjuk porcukorral, darált mákkal. Jól fagyasztható, így egyszerre több adagot készítve, a gnocchikat szórjuk meg liszttel, és kis adagokban fagyasszuk le. Fogyasztás előtt tegyük át a mélyhűtőből a hűtőbe, majd sós, forró, lobogó vízben főzzük ki. 


6 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon finom lehet. Szépek lettek, nekem nincs türemem sokat pepecselni vele

GasztroRéka írta...

:) jó kis recept! Ilyen jöhet minden nap.:)
Két hete végig jártam a CBA-t mert meghirdettek gnocchi és egyéb akciókat, de nem volt egyik üzletben sem ahol voltam. Annyi idő alatt össze is hozhattam volna.
Köszi!

Csibe írta...

Jaj, hogy mennyire imádom, Te itten kínzol!!!!

szepyke írta...

Bianka nem kell vele pepecselni. Ha van késes robotod, szinte az is meggyúrja!

GasztroRÉka, lehet, hogy annyi idő alatt tényleg össze tudtad volna hozni!:)))

Csibe drága, dehogy. Ha azt akarnám, csokis-kókuszos lenne...:)))))

Szemi írta...

Fincsi lehetett, de jó kis babra munka!

Én imádom a " mi " nudlinkat! Édesen is, sósan is. Az olaszok nem tudják, mit hagynak ki! :))

szepyke írta...

Az olaszok lütyök... az, hogy nem esznek édesen tésztát, nagy baromság tőlük...:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...