2010. február 10., szerda

Avokádósaláta - majdnem maradékból...

Végy egy kisboltot, ahol az eladók nem értenek az avokádóhoz.

Majd vedd meg az utolsó két darab avokádót 160,- Ft-ért/db.

Vidd haza, tedd le a konyhapultra és gondold át, hogy mit is csinálsz belőle. 

Találd meg a kukoricaleveshez pirított bacon maradékát, vedd el az asztalról a legszebb vérnarancsot, emlékezz rá, hogy a napokban láttál egy ILYEN szépséget, keresgélj egy kicsit még a hűtőben valami saláta után. Majd halmozd ezeket egy tányérra, fényképezd le, és már eheted is...



Hogy mit is találtam?
  • rukkola levelek
  • fél avokádó
  • pirított, kockázott bacon
  • egy vérnarancs
  • illetve egy kevés lime facsarva is került rá




És ha már híre sincs ennek az egésznek, nézegesd a fényképeket, és gondolj arra, hogy a kisboltban nem ettek az avokádóból, így nem fogják tudni, hogy milyen is a jó avokádó, és lehet, hogy a napokban megint csinálhatsz egy ilyen jó üzletet, és megint hozzá juthatsz ilyen jó áron két avokádóhoz...






És most idézek egy-két okosságot az avokádóról, melynek forrása a Wikipédia:


Fogyasztása dietetikus hatású, magas vérnyomás, érelmeszesedés és gyomorbántalmak ellen ajánlják. Savtartalma jelentéktelen, így elősegítheti a lúgosítást.


A benne lévő többszörösen telítetlen zsírsavak rendkívül jó hatással vannak a szívre, az erekre és csökkentik a koleszterinszintet. Kiváló krém vaj helyett pikáns szendvicsekhez; így például pirítós kenyéren kaviárral, vagy összetörve egy kis citromlével. B-vitaminjai segítik az agysejtek alváshormon- (melatonin-) termelését.


Az érett termésekből sok A-, B1-, B2-, C- és E-vitamint tartalmazó, jól eltartható olajat préselnek, amit a kozmetikai iparban és étkezési célokra is használnak. A kőmag tejszerű nedve a levegővel érintkezve vörösre színeződik, ezért az indiánok tintának, textilfestéknek használták. Az avokádó szép, vörösesbarna fája alkalmas épületfának, bútorok készítéséhez, esztergályos munkákhoz és fafaragásokhoz.
Magas olajtartalmánál fogva kiválóan alkalmas a kiszáradt bőr ápolására. Általában érzékeny bőrre alkalmazzák. Segíti az ekcéma megelőző és tüneti kezelését. Jótékonyan hat azarthritises (ízületi) fájdalmakra, csökkenti a koleszterinszintet.

Az akár tojásnyira is megnövő magjából hidegen sajtolt olajának összetétele az olívaolajhoz hasonló. A kozmetikai iparban kedvelik, mert táplálja a száraz, öregedő bőrt. Magjából a reumatikus fájdalmak enyhítésére alkalmas gyógyszirupot állítanak elő.




Az avokádó ősi haszonnövény; Közép-Amerika indiánjai évezredek óta termesztik. A nagyon tápláló, sok proteint és olajat tartalmazó terméshúst (zsiradéktartalma mintegy 25%) nyersen fogyasztják. Az avokádó megfőzve keserű, az éretlen termések pedig mérgezőnek számítanak. A terméseket a betakarítás után 1–2 hétig tárolni kell, hogy a héj a gyenge nyomásnak engedjen. Fogyasztásához a termést fel kell vágni vagy törni, a kőmagot pedig el kell távolítani; a lágy terméshúst sóval és borssal szórják meg, citromot vagy ecetet csepegtetnek rá, illetve más módon fűszerezik, majd a héjból kikanalazzák. Különösen kedvelt guacamole, egy pikáns étel, amit a pépesített vagy kockára vágott terméshúsból készítenek hagymával, fokhagymával, egy csepp olívaolajjalcitrommal vagy zöld citrommal és borssalcsilipaprikával vagy tabascóval fűszerezve, és mártásnak vagy salátának használják.



Az igénytelen avokádófa olyan területeken tenyészik, ahol a hőmérséklet átlagértéke meghaladja a 13 °C-ot; a növény állítólag −6 °C-ig fagytűrő. Sok fajtáját termesztik, ezeknek nemcsak ökológiai igényei különböznek egymástól, de a termések formája, színe és mérete is. Magról vagy dugványokkal szaporítják; oltása is megszokott eljárás. A fák 4–6 éves korukban fordulnak termőre; a virágzás után 6–9 hónappal szedik óvatosan, a nyomást és a sérüléseket kerülve az érett, de még szilárd terméseket. Fajtától függően évente 5–20 (–100) kg termést hozhat. A termések 7–19 °C hőmérsékleten legfeljebb 1 hónapig tarthatók el; erősebb hűtés károsítja őket.

Amit a Wikipédia nem írt le, azt én pótolom! Hihetetlen finom, érdemes kipróbálni, mert nagy szerelembe esik vele az ember...

Valentin napra kifejezetten ajánlom, mert:

Régóta ismert afrodiziákum, ami valószínűleg nem annyira hatóanyagainak, mint amennyire a gyümölcs sajátos külsejének köszönhető. 


Nah, gyerünk elrohanni a zöldségeshez, és bevásárolni belőle. De ne oda menjetek, ahol én szerzem be, mert várom, hogy a következő adagot is kidobandónak ítéljék, és elhozhassam fillérekért...



23 megjegyzés:

Araniel írta...

Ez a vérnarancs olyan brutálul néz ki^^" Régen nagyon nem szerettem. De az tök jó, ahogy folyik le a leve a kezeden :D

L.Krisztina írta...

Szepy ! vérnarancs? az nem gyümölcs?:))) Nagyon fincsi lehet!!
tetszik a fotód:)))
az avakádot csak mostanában kezdtem meg szeretni:)) isteni arc pakolás is van belőle, mézzel,zabpehellyel, joghurttal :)
Olyan jól nézett ki hogy a párom azt hitte valami mártogatós:), így a végén inkább megettük:))

Chef Viki írta...

Ha vérnarancs, akkor szeretnék mellé egy Edwardot is :-DDD

Az első mondatodon kimúltam :-))) Most a Tescoban lesz 99 Ft darabja, péntektől!

A magját meg hajtatom vízben egy ideje, de rám se bagózik! Pedig egy mag már kihajtott tavaly, emez sztrájkol :-(

Bianka írta...

Hűűű ezek a brutál színek, nagyon tuti.

Araniel írta...

Én most licsi magokkal próbálkozok. Imádom. Bár már előre látom, hogy nem lesz belőle semmi^^

Kata írta...

Megörültem Viki kommentjének, pénteken irány a Tesco! (csináljuk nekik a reklámot, de juszt sem fogok mást venni...) merthogy nagyon szeretem az avokádót, nálunk nagyon megy belőle a krém, a guacamole.

Névtelen írta...

Most már azt is elárulhatnád hol van az a kisbolt???? : )

Pedke írta...

Eszméletlenül jól néz ki!!

lekvároskukta írta...

Isteni lehet!
Ez egy nekem való saláta :)
Tényleg brutál az a vérnarancs, ilyen gyönyörű színűt talán még nem is láttam. Hol vetted?
Azt hiszem, én is nyitott szemmel járok a napokban avokádó ügyben...

andrea írta...

nagyon szeretem az avokádót! minden nap eszem (talán ezért nem is szépít már, mert folyamatosan szép vagyok tőle....). gyönyörű a salátád, bevallom, én kettévágom, konyhapultnak támaszkodom, kikanalazom.

szepyke írta...

Araniel, ugye?
Vettem egy kilót, és ennek még a héja is vörös volt!:) Mondjuk, volt amelyik belül narancssárga volt...:)

Krisztina, jah, igen. Lebuktam. Ezt megeszem. A vérnarancsot, meg a savanyú narancsot. Ez ahhoz képest, hogy ilyen gyönyörű, olyan savanyú volt, mint a citrom!:)Megettétek az arcpakolást??? Nekem a nagynéném kozmetikus, és egy időben a hűtőben tárolta a krémeket, amiken éppen dolgozott.. Egyszer megkérdeztem, hogy az mi, mondta, hogy krém, én meg belenyaltam valamilyen pocsék ízű pakolásba...Brrrrrrr

Viki, 99,- darabja???? Reggel ott kezdek, és felvásárolom az egészet!:) A magjával én mindig úgy járok, hogy kettőből egy kezd gyökerezni, a másik kuka. Mindig. NEm tudom, hogy miért... Most van egy, ami kihajtott, ha szerenéd, elküldöm! Karácsony óta gyökerezik, most még csak gyökere van, levele nincs, most még el tudom küldeni, mert amikor már hajtása van, akkor már nem lehet ennyit sötétben...Nah?

B., igen, én is csak nézegetem ezeket a színeket, olyan szépek, és olyan finom volt!:)

Araniel, én egy hete dobtam ki a bedöglött mangómagomat...:(

Kata, én is ott kezdek pénteken!:))


Névtelen, még mit nem, hogy megvedd előlem??:)))

Pedke, igen, szerintem is!:)

Lekvároskukta, igen, ennyire vöröset még szerintem én sem. Megpróbáltam megpucolni, hogy lejöjjön a hártya róla, de olyan veszteséggel járt, és úgy néztem ki, mint egy hentes és mészáros...maradt így. Így is gyönyörű!:)

Andrea, erre nem is gondoltam,mármint, hogy a már fokozhatatlan szépségemen nem tud változtatni, csak állandósítja az állapotot!:))))) És igen, meghitten, csak Te, meg az avokádó, és egy kanál, vagy villa... :)))

Andi írta...

Bevallom én nem szeretem az avokádót...de a salin levő bacont elvihetem, ha nem kell senkinek....

Ági írta...

Az avokádót más országokban ajánlani szokták, mint a baba első ételét. Na, én meg rohantam a zöldségeshez, mikor a lányom hat hós lett... Azóta is csak én eszem meg :) Többnyire csak úgy pőrén kikanalazom én is. a legjobb kombináció, amit eddig ettem az majonézzel és kaviárral volt, isteni.

szepyke írta...

Andi, khm... megosztozhatunk, de azt én is szeretem!:) De akkor csinálok még, és jut kettőnknek is!:)

Ágianyu, ez ám a jó indok!:)))

Csibe írta...

De szép! ...és milyen jól hangzik. Eddig csak krémet készítettem belőle, legközelebb kipróbálom így!

Edit írta...

Szia! Még nem ettem soha avokádót. Légyszi írd le, mire kell figyelni a vásárláskor. Milyen a jó gyümölcs?

Chef Viki írta...

Még imádkozom hozzá egy sort, de a tesója már cserepes és majdnem térdig ér!

Önmagában én még sosem ettem... Na majd most, ennyi pénzért!

Anikó írta...

Tavaly én is kifogtam a Tescoba egy akciót. Vettem belőle 10 darabot 750 ft-ért.Igaz nagyon éretlen volt, de sötét helyen párnapig érleltem. Mikor megérett készítettem belőle krémet és tejfölös pohárkába letettem a fagyóba. Mikor elővettem kis majonézzel megbolondítva, pirítóssal tálaltam.
Szerintem én is megyek pénteken Tescózni. Majd kipróbálom ezt a gyönyörűséget.
Szepyke köszi a tippet!

Palócprovence írta...

Küldtem Neked valamit! :)
http://palocprovence.blogspot.com/2010/02/ujabb-korkerdes-kellemetlen-blogos.html

Ildinyó írta...

Hi-hi! Azt tudtad, hogy az aztékok herefának hívták, mert párosával lóg a fán? Én is pont erről írtam a múltkor. Ha esetleg érdekel nézd meg, írtam még pár dolgot én is róla: http://ildinyo.blogspot.com/2010/01/aligatorkorte-pink-grapefuittal.html.
Nagyon jól hangzik hozzá ez a pirított bacon! Most nyeltem egy nagyot! Nyami!
Ja, és én jártam a legjobban az avokádóval, mert én egy kedves ismerőstől kaptam vagy 6-7 darabot...

szepyke írta...

Csibe, mindenképpen, de a szalonnát, ki ne hagy!:)

Edit, több féle van. Ezt a "gyümölcsöt" éretlenül szedik le, és utána érik be. Napokig érik, akár a hűtőben is. Szerintem akkor jó, amikor már puha, de nem rohad sehol, nem penészes, csak egyszerűen, ha megnyomod a héja alatt érezni lehet, hogy már puha, pucoláskor elválik a héjtól. Mondjuk, ezt már csak akkor tudja meg az ember, ha felnyitotta.:( De az a biztos, hogy amikor már puha, akkor viszont gyorsan meg kell enni, bár hidegen tárolva, azért egy-két napig eltartható. Ne rettenj vissza, ha fekete kivül, mert olyan fajtája is van! Ne legyen penészes, és ne rohadjon. Ha keményen veszed meg, tedd be a hütőbe és érleld, amíg megpuhul. Ennyi. Szerintem.

Viki, ok, akkor megtartom, megy a többi közé!:)

Anikó, lehet fagyasztani? Szuper, akkor megveszem a Tescoban az összeset szerintem...:)) Olyan jókat olvastam róla, hogy ha mindig azt eszek majd olyan egészséges és szép leszek, hogy húúúúúúúúha!:)

Palócprovence, köszönöm, megnéztem!:)

Ildinyó, kedves ismerősöd nem akar új barátokat szerezni, mert én is szívesen veszem az ajándék avokádót!:)

Dolce Vita írta...

mindig a hűtő tartalmából lesznek a legjobb salik!
akkor tényleg fogyaszt? azaz legalább nem hízlal

szepyke írta...

Dolcevita, igen, a "mivanahűtőben" kaják a legjobbak általában!:)

És azt, hogy nem hízlal, azt nem írják le így szó szerint, viszont rengeteg mindenre jó, tehát, csak jól járhatunk vele! Szerintem...:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...