2010. február 19., péntek

Avokádó - fa, bokor, pálma, nem tudom mi...


Szeretném bemutatni az avokádó magjából fejlődő valamit. 

Nem nevezném virágnak, se fának, se bokornak, pálmának meg pláne nem... 

Még szeptemberben (ITT) megmutattam, hogy mekkora, most megmutatom megint. 

Ezek a képek tegnap, azaz 2010. február 18-án készültek. Jól látható, hogy még nincs elültetve, még mindig vízben áll. Viszont szemmel láthatóan nőtt, sőt, mintha most kezdene megint egy nagyobb hajtást kierőlködni magából...



Kb 30 centi magas, a levelei egészen sötétek, és ahhoz képest, hogy csak vízben áll, egész jól tartja magát! Nem vagyok nagyon elájulva tőle, de igaz, ami igaz, a mostoha körülmények ellenére kedves dolog tőle, hogy még mindig életben van, sőt, próbál nőni, fejlődni is.



Megint gyökereztetés alatt van egy mag, aminek már van gyökere, de hajtása még nincs. Ez a növény hatalmas türelmet kíván a kezdeti időkben, mert hosszú, hosszú hetek telnek el, míg nem történik szinte semmi. De ahogy beindul, szerintem elpusztíthatatlan. Ezt alátámasztja ez a példány is, aki egy pohár vízben állva éli immár 8. hónapját.
Erőt fogok venni magamon és elültetem, hátha tényleg valami hatalmas fa lesz belőle...


19 megjegyzés:

Felhőlány írta...

Az én példányom is közel 7-8 hónapig élt vízkultúrában, bár csak a mag feléig volt víz alatt. Miután elültettem földbe (szintén csak félig), rohamosan kezdett nőni, 2 naponta igényelte a vizet, cserébe nőtt felfelé is és levélzetében is. Azt olvastam, ha gyakran locsoljuk alapvetően magasságában nő, ha viszont ritkábban, akkor terebélyesedik. Mivel 2 locsolásmentes nap után a levelei kezdtek kornyadozni, locsolgattam/locsolgatom kíméletlenül szegényt, de meghálálta! Ültesd el gyorsan és jön a csoda! :))

Fini írta...

Már azt hittem, a "lekvár" növény az :))). Gyönyörű:)

mandy tarragon írta...

Jól tartja magát :)

Zsazsa írta...

ilyenem nekem is van:)
csak mi egyenesen a földbe ültettük, nem gyökereztettem vízben.

szazala írta...

Elsőre nekem is kikerekedett a szemem,azt gondolván,hogy a csírád indult ekkora fejlődésnek:)!
Nálam ez biztos nem működne,mivel több,mint egy hónapja kaptam egy jácinthagymát,edényével együtt,de még egy árva gyökerecskét sem eresztett:(
Nálam 2 féle növény van,ami túl éli az első egy hónapot,az évekig elvergődik nálam,ami meg nem,azt sajnálom.......
A tiédhez gratulálok!(igaz nálad létfontosságú elemek nélkül is megmaradnak:)

Anazar írta...

Nekem is gyokereztetes alatt van ket mag, igaz, meg csak februar eleje ota, igy nem is torten(hetet)t semmi azota :-D)))
itt talaltam a leirast hogyan:
http://www.avocado.org/about/growing-avocado

Orsi írta...

A kertészetin eltöltött párév alatt azt tanultam az avokádóról:
Az avokádó (Persea americana) Közép- és Dél-Amerikából származik, és már az aztékok is termesztették. Neve az indián 'ahuacate´szóra vezethető vissza. A babérfélék családjába tartozik, akárcsak a kámfor- és a fahéjfa. Nagy termetű, örökzöld fa, kifejlett példányai elérik a 18 métert. Rücskös héja miatt alligátor-körtének is nevezik.
Az avokádó magja könnyen és gyorsan csírázik, és egy év alatt akár méteresre is megnő. A magonc termésére öt-hét évig kell várni, addig edényes dísznövényként neveljük.

Meg amit még a google kidobott:
A növény nevelése: az avokádó magját homokkal kevert tápdús földbe kell fektetni, és csupán kevés földdel fedni. A vetőláda kerüljön meleg, 20-25 fok körüli helyre.

Ha a növény már fejlesztett leveleket, akkor csípjük le a felső levélhajtást, hogy elágazzon, és ezért szép, szabályos koronát fejlesszen. Május végén, mielőtt kikerülne a kertbe vagy az erkélyre, fokozatosan szoktassuk a közvetlen napsütéshez, különben a nap megégeti a téli fényhez szokott leveleket. Az ősz beálltával világos verandán, 5-15 fok közötti hőmérsékleten neveljük.

Az avokádó telítetlen zsírsavakban gazdag, B-, C-, E- és A-vitamint tartalmaz. Az érett gyümölcsben káliumot, foszfort, vasat, nátriumot valamint kalciumot és magnéziumot is megtalálható. Jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, vitamintartalmának köszönhetően pedig kitűnő antioxidáns. Az avokádó magas olajtartalmánál fogva kiváló bőrápoló szer a kiszáradt bőrre. Általában érzékeny típusú bőrre alkalmazzák. Segítséget nyújt ekcéma megelőző kezelése esetén és csökkenti a koleszterinszintet. A gyümölcs magjából gyógyszirupot állítanak elő, amely alkalmas reumatikus fájdalmak enyhítésére. Az avokádó olaj táplálja a száraz, igénybe vett bőrt.

egycsipet írta...

18 méter? Szepy, befér a teraszra? :))

És mi újság a lekvárfával?

á la carte kulinaria írta...

Húha, ez egy szimpla bolti avokádó magjából nőtte ki így magát ?

sedith írta...

Ilyen nekünk is van, pontosabban én adtam a magot sógoromnak, nálunk ő a "fűvész". nem tudom, mi lett a sorsa, náluk sokszor elhullatta már a levelét. Holnap megyek hozzájuk, majd megtudakolom.

Vörösbor írta...

Érdemes. A barátomnak egész avokádóültetvénye van már, ők a magot egyszerűen elültették az ablak alatt. Érdekes módon hideg éghajlaton is megél ha foglalkoznak vele. Sok sikert.

Anikó írta...

Nagyon fotogén a kicsike...

szepyke írta...

Felhőlány, értettem, a héten átültetetem. Illetve, elültetem!:)

Fini, a lekvár növény is jól fejlődik, színtelen "csápokat" hoz, viszont, olyan apró, hogy nem tudom lefényképezni..:))

Mandy, a Te példányod hogy van?:)

Demyke, igen, hallottam már, hogy van akinek földben is megered, én nem mertem direktben abba tenni...:)

Szazala, nehogy ezt gondold.. Látnád a többi kókadozó darabot. Nekem nem megy a locsolás. Nálam is két féle van. Vagy megél a szobalevegőn és a nagyon ritkán kapott vizen, vagy nem... Egyedül a konyhában tudom életben tartani őket. Lehet, mert ott ott a csap, amiről meg tudom locsolni....:)

Anazar, akkor messze még a vége....:))) még sok türelem kell!:)

Orsi, jesszus... 18 méteresre megnő??? Körbe fogja érni a lakást???:))))) Köszönöm, hogy bemásoltad!:)

Egycsipet, a terasz egy "erkély", ami két négyzetméteres sincs, és két éve nem volt kinyitva az ajtaja, mert a felettünk lakó kidobál mindent, ami a mi erkélyünkön landol... Oda nem teszem ki, majd körbetekerem a falon...:)))

Á la carte, igen, és most gyökereztetem a második példányt is!:))) Próbáld meg, csak türelem kell hozzá, mondjuk abból rengeteg!:))

Sedith, ilyen csodákat kiadsz a kezedből?? Láttad, hogy 18 méteresre is megnőhet??? Lehet, hogy fel lehet mászni rajta a naphoz...:))))

Vörösbor, csak úgy, lenyomták a földbe, a szabadba, és él??? Neeeeee! Komolyan????

Anikó, és milyen lesz, amikor ő lesz a Parlamnet avokádófája 18 méteresen...:)))))))

Vörösbor írta...

Szepyke, igen.

Lenyomták a földbe, és él és terem, többedmagával.

szepyke írta...

Vörösbor, terem???? Nem mondod, hogy saját avokádó termésük van? Nah, kész vagyok. Gyorsan el kell ültetnem ezt a darabot, saját avokádó termést akarok!

Englishworld írta...

Sziasztok.

Valaki tudna segíteni? Van egy avokádó fám és az alsó leveleinek a szélei bebarnultak /némelyik pontszerűen/, egy ilyen levelet le is dobott, sőt még a levélzet kokadozik is, csak az új hajtások felelnek meg az elvártaknak. Valahol azt olvastam, hogy lehetségesa föld telítödött sóval, átmosásal orvosolhatjuk, ez meg is történt. De ha esetleg valaki ilyen problémával találkozott várom javaslatait!!

Képeim is vannak,de még nem sikerült rájönnöm hogyan töltsem fel!:((

Segítségeteket előre is köszönöm!!

szepyke írta...

Szia Englishworld! Nem tudok segíteni.
Küldd el a képeket e-mailban a szepsegtar.blog@gmail.com címre, felteszem a blogra, hátha valaki tud segíteni benne...

MeGa írta...

Az én szépségem megnőtt közel fél méter levél fesztávolságúra, épp egy ugyanolyan 30-as digites vonalzóval mértem mint amivel a szerző :)

http://www.kephost.com/images4/2012/5/12/mdkkvg1f9l8nlqife5km.jpg

szepyke írta...

MeGa, ez valami gyönyörű!
Az én példányom sajnos megsínylett egy költözködést...:((

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...