2009. szeptember 1., kedd

Avokádómag gyökereztetése - Avokádó pálma...


Annyira büszke vagyok magamra! Volt egy bejegyzésem június 15-én, amiben az Avokádókrémet töltöttem fel. Két darab avokádómagom keletkezett a "gyümölcsök" felhasználása után. Fogtam a két "magot", és a következőt tettem velük:

Kerestem egy olyan valamit, aminek a tetejére rá tudtam állítani a magot anélkül, hogy beleesne abba. Ez azért volt fontos, mert ebbe a valamibe vizet kellett tennem, és a magnak csak az alja érhetett bele. Ez jelen esetben egy golyósdezodor kupakja volt...

Tehát a kupakot megtöltöttem vízzel, és rátettem az egyik magot.

A másik magot simán vízbe tettem. Erről nem is írok többet, mert szegény nem bírta a kiképzést, ugyanis valaki elfelejtette ellenőrizni alatta a vizet és... szóval, ezt a magot hagyjuk!

Akkor hol is tartottam? Tehát kupak, benne víz, rajta az avokádómag, úgy, hogy a szélesebb része legyen alul, az érjen bele a vízbe.

Most jön a türelem! Mert kb 6-8 hétig így kell hagyni, folyamatosan figyelni, hogy a víz mindig elérje az alját, esetleg pótolni azt. Árnyékban tartottam, nem tettem kimondottan fényre. Idővel látszik, hogy kezd életre kelni a mag és elindul a gyökere!


Aztán a mag ledobja a külső "héját" és erősebben beindul a folyamat, azaz elindul a hajtás is felfelé, és erősödik a gyökér is lefelé.
Aztán úgy megindul a folyamat, hogy napról-napra rengeteget nő! Hihetetlen, de ez a darab, ami a képen van, június 15-től, máig azaz szeptember 1-ig kb 25 cm-re nőtt meg. Még mindig vízben áll, most készülök elültetni. A magja ketté vált, az egyik oldal elvált a gyökértől, és a gyökérből kb 5-6 hajtás indult útnak. A legerősebb jól látható, az a kb 25 dm-es, a többi aprócska még, de napról napra fejlődnek azok is!
Remélem, hogy jól látható a képeken, hogy milyen életerős virágom van!
Nem mondom, hogy nem kell hozzá türelem, mert az első kb egy hónapban alig történik valami, viszont utána! Kb egy hónapig csak milliméteres változások voltak, aztán úgy beindult, hogy magam is elcsodálkoztam rajta. Nem tudom, hogy milyen lesz, ha teljesen kifejlődik, de roppant büszke vagyok már most is rá!


A színes hátterű képeken a háttérben az avokádókrém látható!

21 megjegyzés:

mandy tarragon írta...

http://talpalattnyizold.blogspot.com/2009/08/talalos-kerdes.html

azóta már megindult a hajtás is (kettő), de levél még nincs rajta, csak rügy :)

A tiéd nagyon jól néz ki.

szepyke írta...

Ez a tiéd? És szerinted hogy fog kinézni, ha már akkora lesz, mint egy bokor???

Lilla írta...

nagyon jó, most megkívántam az avokádót, hogy ezt kipróbálhassam...

szepyke írta...

Aha! Könnyű a virágra fogni a dolgot!:D
Szeretnék egy avokádóvirágot, tehát muszáj vagyok venni egy kisebb raklap avokádót! :DDD
Aha! Ügyes!:DD

kenyi írta...

Nekem is van egy kb. 2 éve nevelgetem, én keltettem. Most nyáron kinőtte a szobámat (szereti a szabad levegőt és most nehéz lesz ősztől bent elhelyezni). Ez tud bokrosodni??? Mert az enyém egy méternyi nyeszlett szár és a tetején húsz hatalmas levél... Kicsit "mutatósabbra" gondoltam anno én is...

szepyke írta...

Kenyi, fogalmam sincs, hogy hogy fog kinézni... Nem gondoltam, hogy majd avokádót szüretelek róla, de azt hittem, hogy valami szebb növény lesz belőle... Ezek szerint nem?

Limara írta...

Szepyke! Nagyon jól néz ki, én épp gyömbért hajtatok! :)

szepyke írta...

Limara, gyömbért?
Tényleg? Az hogy néz ki növényként?
Jé, az tényleg növény, nem csak egy ilyen gumó... :D

KryaSpirit írta...

Tavaly én is megpróbáltam avokádót hajtatni. Nekem meg sem mozdult. Aztán utána jártam és rájöttem, hogy fordítva ültettem el:)) A gyömbér viszont egyszerűen csak kihajtott a gumóból. Ilyet én még nem láttam, pedig gyakran veszek belőle.

szepyke írta...

Benzsi, akkor az lett volna csoda, ha kihajt, fordítva!:D
A gyömbér hogy néz ki növényként?

KryaSpirit írta...

Gőzöm sincs, nekem csak egy hajtás nőtt rá, minden kezelgetés nélkül. Olyan mint azok a növények amik egyszerűen egy korhadt fán élősködnek. Nem is tudtam, hogy ebből lesz növény, de most már elgondolkodom, lehet elültetem. Kíváncsi lennék Limara hogyan csinálta?! (Szepyke, te mindent tudsz, amit meg nem annak utánanézel. Ha megvan értesíts!:)))

szepyke írta...

Benzsi, értettem, megyek, kutakodok!:DD

Névtelen írta...

Szepyke felteszem m én is az én avokádómat, és leírom a történetét. Én is magam csíráztattam, de másképpen. Két éves és két méter magas. Imádja a vizet és nyáron az árnyékosabb kert zugot.

szepyke írta...

Fruzska, nagyon várom! Főleg, mert nagyon érdekel, hogy hogy néz ki amikor már nagyobb!

Szólj, ha feltetted, nehogy lemaradjak róla! :D

mandy tarragon írta...

Fogalmam sincs, hogy hogy kellene kinéznie. Néha elkap ilyen hülyeség, hogy trópusi őserdőt szeretnék a lakásba és elültetek dolgokat, hátha lesz valami. A mangó fám sajnos megadta magat anno, pedig nagyon szépen indult. A mandarin meg a lime most épp nőnek (pedig a frászt hozta rám a lime, amikor elkezdte ledobálni a leveleit... most nőtt rajta 3 új), próbálkoztam még egy ananásszal is, ami szépen gyökeret eresztett, aztán meg megöngyilkolta magát :(
De nem adom fel :D
Hétvégén költözöm, az új helyen lesz erkély is, nyáron ott biztosan jó helyük lesz :D

szepyke írta...

Mandy, nálam nem nagyom marad meg az élő növény.... Valahogy nem locsolom őket. Magam sem értem, hogy miért. Pedig régen nálam is dzsungel volt, mára meg, örülök, ha három élő növényt életben tudok tartani. Azért vagyok igen büszke magamra, meg erre az avokádóra, mert ez tőlem nem semmi... hetekig napi szinten foglalkozni kellett vele és mégis életben tudott maradni! :D, Hu, nagyon büszke vagyok rá, meg magamra is!

szepyke írta...

Benzsi, nézd:

http://ujember.katolikus.hu/Archivum/2006.07.16/1605.html

http://athosisus.blogspot.com/2008/08/gymbr-nemcsak-zletes-fszer-hanem-kivl.html

http://antalvali.com/gyomber/gyomber_0

http://hagyomanyoskiskerteszkedok.network.hu/kepek/viragok-001/gyomber

http://tomtit.blog.hu/2008/05/23/termesztett_gyomber

Chef Viki írta...

Nekem is van :-) Kb. 60 cm magas :-)

Anno két fogvájót szúrtunk a két oldalába, és befőttes üvegre "függesztettük" annál fogva, ott himbálózott 1 hónapig mozdulatlanul. Csak a "segge" ért bele.

És tök szépen hajt :-)

szepyke írta...

Viki, igen, igen!
Magam is meglepődtem rajta, hogy már "szinte" fa!:DD

Limara írta...

Szepyke, Benzsi! megláttam a boltban egy olyan gyömbért, ami kezdett hajtani, azt vettem meg. Letörtem azt az ágát, egy pohár vízbe ültettem. Hajtott tovább, ha jól látom, most készül az első levélkét kibontani. Majd hozok róla képet :))

szepyke írta...

Limara, nagyon kiváncsi vagyok rá, hogy milyen lesz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...