2010. február 20., szombat

Négy marha egytálra - Marhahús gyöngyhagymás raguban


Nem, nem. Nem négy különböző marha van ebben az ételben... Csak négy  "marhás" jellemzője van. 

Mégpedig:
  • marhajó
  • marha lassan készül el
  • marhára nem lehet abbahagyni...
  • mi is volt a negyedik??? Jah! Marhahúsból készült.

A napokban készült egy kis Gulyásleves ITT

Akkor írtam, hogy bőven készítsünk belőle, azaz a húsból és a hagymából, majd vegyünk ki egy adagot és tegyük félre, a többit pedig főzzük meg levesnek. 

És akkor innen folytatom, de azért leírom, hogy mi is kell ehhez az ételhez:
  • 50 dkg marhahús (jelen esetben marhalábszár)
  • 2-3 db vöröshagyma
  • 2 evőkanál zsír, vagy olaj
  • 15 dkg ecetes gyöngyhagyma (kicsi üveg, kb 2-3 decis)
  • 2-3 db sárgarépa
  • 3-4 evőkanál ketchup, vagy paradicsompüré
  • bors
  • tálaláshoz esetleg tészta, vagy egy nagy szelet kenyér
A hagymát megpucoljuk, és felaprítjuk. A húst megmossuk, kb 2 x 2 centis kockákra daraboljuk. Egy arra alkalmas edényben a zsírt, vagy olajat melegítjük, jöhet rá a hagyma, amit üvegesre párolunk. Jöhet rá a  felkockázott hús. A húst fehéredésig pirítjuk, majd víz hozzáadása mellett fedő alatt puhára főzzük. Ha készen van, szép barna szaftja lesz! Kb egy óra főzés után jöhet mellé a pucolt, darabolt sárgarépa, és a lecsöpögtetett gyöngyhagyma, majd ezekkel együtt készre, puhára főzöm. Sózom, borsozom, és hozzá keverem a ketchupot. Jól elkeverem, összeforralom.

Készen vagyunk.

Tálalni kifőtt tésztával, vagy egy nagy szelet friss kenyérrel tálalom. 
Én egy kevés chilis olajjal is nyakon öntöttem, az az a piros olaj rajta. 




Írtam a Gulyáslevesnél, hogy az előkészületeknél több hússal kezdjünk, mint amennyi a leveshez kell majd. Én úgy csináltam, hogy a leveshez a pirospaprikát csak akkor kevertem hozzá a húshoz, amikor már félig megpuhult a hús, és kiszedtem belőle azt az adagot, amiből ez az étel lett. Így egy munkával két ételt készítünk, annyi csak a dolgunk, hogy amikor szétszedtük, a leveshez jön a pirospaprika, ami tökéletesen ki fogja engedni a színét még így is, illetve a leveszöldség és a víz, ehhez pedig a felsorolt hozzávalók.

Finom, édes, és savanyú, olyan illata és íze van, hogy abbahagyhatatlan. Egyszerűen addig eszi az ember, amíg a tányérjában, vagy a lábasban még talál... 




Egy kis friss kenyérrel kitunkolni a szaftját... Nah, igen... Élni tudni kell!



Még mindig jön majd egy  verzió, hogy mi is lehet ebből az alapból... Hamarosan ...

28 megjegyzés:

Madison írta...

Hú ezt ki fogom próbálni, imádom a raguféléket, magamtól eszembe nem jutott volna ecetes hagymát beletenni.

Thrini írta...

Szepyke,
irtó jól néz ki a "négy marhád"!!!

szepyke írta...

Madison, iszonyat finom. Komolyan. Még hidegen sem lehet neki nemet mondani...:)

Thrini, ugye?:)) Köszönöm!:)

christaylor írta...

"Egy kis friss kenyérrel kitunkolni a szaftját"

na ennél a mondatnál lettem ennek az ételnek a rajongója, bár még nem kóstoltam.
küldjél nekem belőle ebédre! egy körülre ideér? :)

szepyke írta...

Christaylor, mindjárt csöngetnek!:)))))

Hu, és micsoda kék szemed lett, amióta nem láttalak!:))))

ninca80 írta...

Köszönjük a recit,írtó jól néz ki, ezt holnap ki is fogom próbálni igaz nem marhahúsból azt nem szeretjük,nehéz nekünk.De a hagyma,hát ezt nem is gondoltam volna. Biztosan isteni.

Puszedli írta...

Huh, még nem ettem ma.. ez most ütött rendesen! Fantasztikusan néz ki!!

Andi írta...

Nagyon bejön...guszta a tálalás is!!!

Moha írta...

Megyek és viszem a friss kenyeret hozzá! Ugye van még???

egycsipet írta...

Tunkolnék én is! Van még miből?

Tündér írta...

Ó, hogy szeretem az ilyet...Ablak nyitva....várom:)))

mandy tarragon írta...

Tetszik :) Tetszene...

trinity írta...

Szepy, ez nagyon hasonlít a boeuf bourguignon-ra. Az is marhajó!! Ez is szuper lehet!! Imádom az ilyen husikat!!!

Bianka írta...

Hát ez a sok "marhaság" nagyon jó :)

Nem hazudok de nyáltermelésem elérte a csúcspontot

Andi/cuki írta...

Jöhetek tunkolni,maradt?
Biztos belakoztad,azért csillog,ugye?:-))

szepyke írta...

Ninca80, szerintem nagyon jó kis kaja lett!:)

Puszedli, szívesen adnék, de már sajnos... Viszont van egy kis kókuszos pudingom, abból esetleg?:)

Andi, köszönöm, kedves vagy!:)

Moha, nem, már nincs. Ma már nem ő volt a kaja, de a kenyeret azért hozhatod!:))

Egycsipet, Tündér, sajnos ebből már nincs, de egy kis kókuszpuding még van, azt kértek? Kis csokoládéval, na?:)

Mandy, szerintem is bírnád!:))

Trinity, megnéztem, de abban nincs ecetes hagyma, vagy igen? És bevallom, még nem hallottam róla..:)) Pirulós szepy smiley..:D

B., azt nem csodálom! Marha jó kis kaja ez!:))

Andi, nem, nem lakkoztam be, saját magától csillog, csoda, hogy nem párás a kép, mert akkor készült a fotó, amikor elkészült... :)

Kata írta...

Na ez az a fajta étel, amit soha, semmilyen körülmények között sem utasítanék vissza. Imádom!

Viki írta...

Mit is mondjak? MARHA JÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓ. Mi ma ettünk gulyás levest, kár hogy előbb nem láttam. Marhára megtetszett ez a sok marhaság, szepyke:)))

szepyke írta...

Kata, mindenképpen ajánlom, nagyon eltalált kombináció, pedig nincs benne semmi extra fűszer, só, bors, és aztán minden dolgozik magától!:)

Viki, tényleg marha jóóóóó!:)))

Madison írta...

Ma megfőztem, és valami állat fini lett! Kicsit még tettem bele eztazt a saját szájízem szerint, de hát igy megy ez minden háztartásban ugye:-)
Köszi az ötletet!

szepyke írta...

Madison, naná, hogy így!:)))
Örülök, hogy ízlett!:)))
Szerintem is remek étel lett!:)

Madison írta...

Most csinálom sokadszor ezt a kaját, de a biztonság kedvéért újra visszanéztem a receptért:-)
Már fenem rá a fogam:)

szepyke írta...

Én meg most estem haza és ahogy megláttam ezt a kommentet... ááááá, megyek hozzád vacsorázni!:))))))

Madison írta...

Ezt nem lehet megunni!

szepyke írta...

Még mindig nem? :)))))

Madison írta...

Denemám! Most is ez készül, hihi:)

O-magdi írta...

Már többször elkészítettem,nagyon finom!A család kedvence!

szepyke írta...

Ennek igazán örülök :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...