2010. december 7., kedd

Zabpelyhes csokiskeksz


A zabpehely eddig nálam kimaradt. Illetve volt már egy apró próbálkozás, de nekem nem jött be, csak másoknak, így egy kicsit pihentettem a dolgot. Mostanig...
Mert ugyebár megkezdődött a karácsonyi sütemények "legyártása"... Ez a kis éééééédes, nagyon jól sikerült. Csokis, már-már egészségesnek is mondható, (haha) nagyon egyszerűen elkészíthető és tökéletesen eláll akár 1-2 hétig is így, már most el lehet készíteni a karácsonyi sütemények sorának első darabjaként...

Zabpelyhes csokiskeksz

Hozzávalók
  • 15 dkg vaj
  • 20 dkg barna cukor
  • 24 dkg zabpehely
  • 8 dkg liszt
  • 0,5 dl méz
  • 0,5 dl tej
  • egy csipet
  • 1 evőkanál vaníliakivonat (el is hagyható)
a csokoládébevonathoz:
  • 10 dkg keserű csokoládé
A vajat megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a cukrot, a zabpelyhet, a lisztet, a mézet, a tejet, a csipet sót és a vaníliakivonatot. Összekeverjük, míg egy ragacsos masszát nem kapunk.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy tepsit kibélelünk szilikonlappal, vagy sütőpapírral, a masszából evőkanálnyi adagokat veszünk, majd a lapon kör alakban ellapítjuk. Teljesen lapos legyen!
Megsütjük. (Kb. 10-15 perc, de időnként ellenőrizzük, nehogy megégjen!) A tepsiben hagyjuk kihűlni, hogy visszakeményedjen.

A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, majd a már kihűlt kekszeket vagy belemártjuk, vagy egy ecsettel bekenjük. Bekenhetjük az egyik oldalát, vagy az egész hátulját is, sőt, az egészet is! 

Variációi:
  • amíg a csokoládé nem száradt meg, mártsuk kókuszba vagy darált dióba, vagy mogyoróba
  • fehércsokoládéval is bekenhető

6 megjegyzés:

trinity írta...

Örök darab nálunk is!

Bianka írta...

Remek keksz, nagyon szeretném :)

szemirámisz írta...

Ezt okvetlenül ki kell próbálnom!

Nagyon szép lett az új külsőd, igazán ünnepi! :))

GasztroReni írta...

A Karácsonyi sütigyártás nálam is megkezdődött, egyenlőre 3-féle cantuccini van meg, de ezt a recit lementettem utólagos engedelmeddel :)

egycsipet írta...

Cuki! :)

szepyke írta...

Trinity, nálunk még nem, de jó úton halad...:)))

Bianka, akkor rajta, készítsd el!:)

Szemirámisz, köszönöm, igazi meleg van most nálam ezzel a sok pirossal!:)

GasztroReni nálam a cantuccini már a múlt...:))))))és természetes, hogy vidd csak!:)

egycsipet, az hát... cuki!:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...