2010. december 4., szombat

Variációk cantuccinire



Tavaly karácsony előtt csináltam ilyet és fel is tettem a blogra, ITT megnézhető. Hihetetlenül szerettük, az egyik fontos már akkor közölte, hogy neki ilyet, de sokat legközelebb is...
Mivel lassan indul a karácsonyi hajtás-pajtás, azaz, már el is kezdődött, elkészült ebből a kekszből megint egy "helyes" kis adag... És a négyszeres adagból négy féle keksz lett...

A tészta ugyanaz, annyi változott a négy változatnál, hogy más-más plusz hozzávalót adtam hozzá.

Cantuccini

Hozzávalók az alaptésztához:
  • 10 dkg vaj (nem margarin!)
  • 22 dkg cukor
  • 2 tojás
  • vanília aroma 
  • 35 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • csipet só

plusz hozzávalók a csokis, manduláshoz:
  • 10 dkg csokoládé (minőségi fekete csoki, darabokra törve)
  • 10 dkg mandula (darabokra aprítva)


Mákos-fehércsokoládés cantuccini

plusz hozzávalók a mákos, fehércsokoládéshoz:
  • 2 evőkanál mák
  • 10 dkg fehércsokoládé

plusz hozzávalók a marcipánoshoz:
  • 5 dkg marcipánmassza
  • 10 dkg mandula
plusz hozzávalók a manduláshoz:
  • 15 dkg mandula

A vajat a cukorral kikeverjük. Jön bele a tojás, a vanília aroma, vagy a vaníliás cukor. Jól kikeverjük. Jön bele a liszt, a sütőpor, a só. Megint jól kikeverjük, bár itt már inkább gyurmázásról beszélünk, mert elég kemény lesz a tészta. Ezzel elkészült az alap tészta.

Én most négyszeres adagot csináltam, így a tésztát négy felé vettem, és minden adaghoz pluszban belegyúrtam a további hozzávalókat.
Azaz az egyikbe az aprított csokoládét és a mandulát, a másikba az aprított fehércsokoládét és a mákot, a harmadikba az aprított marcipánt és a mandulát és a negyedikbe a mandulát.

A sütőt 180 fokra állítottam. (középmeleg fokozat, gázsütő 4-es)

A tésztákból "gyurmázzunk" hengereket, melyeket egy szilikonnal, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe fektessünk, lapítsuk el. A sütőben kb 25-30 percet süljön. Szép aranybarnára vált, tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült e. Nem tud kiszáradni, csak odaégni, erre figyeljünk. 

Ha megsült, hagyjuk a tepsiben kb egy fél órát, majd recés késsel daraboljuk fel, és tegyük vissza a sütőbe egymás mellé fektetve őket. Mehet vissza a sütőbe, de most már csak szárítjuk, nem sütjük. Maradhat a sütő azon, ahogy sütöttünk, de figyeljünk rá, hogy ne égjen oda.


Ez kb két tepsinyi sütemény, természetesen függ attól is, hogy mekkora darabokra vágjuk.
A mákos-fehércsokis valami álom.. A marcipános szintén, és hát a többi... Még készül majd pisztáciás, marcipános változatban, mert bár ez két napja készült, karácsonyra már nem jut belőle... Még morzsa sem....



14 megjegyzés:

szazala írta...

.....mert,ha nem fogyna el,akkor kibírná karácsonyig?Komolyan kérdem:)
1-2 hét dobozban pihenés jót tesz neki?
Köszönöm a választ!

Gabriella írta...

Nagyon jó éles képet csináltál. Legszívesebben beleharapnék!!!

szepyke írta...

Szazala, abszolút. Ez egy szó szerint száraz keksz. Mivel sütés után még direkt ki is kell szárítani, azért olyan pirult az első képen a mandulás. Szóval, nyugodtan készítsd el, mert eláll! Ha elzárod, és nem jár rá senki.. !!!

Gabriella, ebből még van.. ha gondolod, küldök!:) De ne gondolkodj sokat, mert annak az edénynek, amiben van, még a tetejét sem tettem rá.. felesleges!:)

mandy tarragon írta...

Kezdem meggyőzni magam róla, hogy sütnöm kell ilyesmit :) Marcipános-mákos-mandulást mondjuk...

szemirámisz írta...

Nagggyyon guszták! Már egy ideje kerülgetem ezeket a kekszeket, de úgy látom, muszáj lesz megsütnöm.
Kicsit macerásnak tűnt, azért nem fogtam bele, de ez a mostani írásod meggyőzött, hogy nekem is kell ilyen! :))

Viki írta...

Nekem is, nekem is kell, kellene egy ilyen jó kis/- nagy adag keksz, mégha kicsit macerásnak tünik is. Az összetevőket elvittem :)))

Ami írta...

Viszem a receptet! Már rég kerestem egy jó kis cantuccini receptet!

Bianka írta...

Én is elmentettem, mert én még enni sem ettem :)

Kata írta...

Ez eddig még kimaradt az életemből, a mákosat betervezem; tetszik a fotón a háttér is;)

mandy tarragon írta...

Megsütöttem, nagyon finom lett :) Mákos, mandulás, marcipánosan :)

szepyke írta...

Lányok, ez egy nagyon jó recept, tessék elkészíteni! Kb öt perc munka van vele!:)

szepyke írta...

Lányok, ez egy nagyon jó recept, tessék elkészíteni! Kb öt perc munka van vele!:)

tücsi írta...

Olyan jól hangzik és nagyon jól néz ki, hogy elkészítem!:)) Köszi!mentettem!

szepyke írta...

Tücsi, nem fogod megbánni!:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...