2010. december 23., csütörtök

Tüzesvíz


Nem hinném, hogy pont a Winnetou filmek egyik alapkelléke lenne, sokkal inkább egy általam elképzelt valami, ami egyszerre édes, keserű, savanyú és nem kicsit csípős is...

Garantáltan meglepő élmény megkóstolni.

Tüzesvíz

Hozzávalók
  • 1 liter tiszta alkohol (gyógyszertári) vagy vodka
  • 1 lime héja, leve és húsa
  • 3 mandarin kifacsart leve és húsa
  • 30 dkg szárított áfonya
  • 2-3 babérlevél
  • 5-7 szegfűszeg
  • 15 dkg barnacukor (majd kóstolni, és édesíteni, ha szükséges)
opcionálisan: 
  • üvegenként egy-egy darab csili paprika

a sziruphoz:
  • 2 evőkanálnyi darabos fahéj
  • 1 dl cukor
  • 1 dl víz
Először elkészítjük a szirupot, azaz a vizet, a fahéjjal és a cukorral negyed órát forraljuk. Jó sűrű lesz és gyönyörű színe lesz, az illatáról már nem is beszélve.

Mivel a tiszta alkohol 99 %-os, így négyszeresére hígítjuk, azaz négy liter vizet öntünk hozzá. Ha vodkával készítjük, azt csak kétszeresére hígítsuk, azaz a vodka mennyiségének kétszeresét adjuk hozzá vízből. 

A kihűlt szirupot összekeverjük az alkohollal, majd hozzáadjuk a fűszereket, a cukrot a vörösáfonyát, a lime vékonyra vágott héját, levét, húsát, illetve a mandarin kifacsart levét és húsát. 

Egy-két napig állni hagyjuk, majd leszűrjük és üvegekbe töltjük.

Ha valóban "tüzesre" készítjük, minden üvegbe tegyünk egy darab csilit, vagy valamilyen csípős paprikát. 

Behűtve kínáljuk, és figyeljük az arcokat...



2 megjegyzés:

Ottis írta...

Békés, Boldog Karácsonyt kívánok neked!

szepyke írta...

Köszönöm és Neked is békés, boldog karácsonyt!:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...