2009. május 29., péntek

Gombapörkölt

Nem hinném, hogy van olyan ember kicsiny hazánkban, aki nem találkozott még közelebbről a gombapörkölttel. Jó, biztos van, aki csak más tányérjában látta, mert nem szereti, de ennél egyszerűbb étel nem sok van. Gyors is, egyszerűen összeállítható, és milyen finom!! Az igazi akkor lett volna, ha egy kis nokedlivel, és tejföllel meglocsolva tálaltam volna, de se a keményítőnapba nem fér bele a tejföl, se a szénhidrát napba, így, vagy tésztával eszem tejföl nélkül, vagy egy kis friss kenyérrel. Jelen esetben a friss kenyér mellett döntöttem. Nem nagy tudomány előállítani, de mint tudjuk egy újszülöttnek...


Tehát, akkor a recept:

Hozzávalók:


  • gomba (jelen esetben champion egy jó nagy dobozzal, mert nálunk úgy árulják, soha nem mértem még le, hogy mennyi van benne... )

  • 1 fej vöröshagyma

  • 2 evőkanálnyi pirospaprika (ha nincs színe, mehet még bele!)

  • őrölt bors


  • kakukkfű

  • kb 3 evőkanálnyi olaj
A hagymát felaprítom, minél kisebb darabokra, mert nem lesz ideje úgy elfőni, mint egy pörköltben. Egy mélyebb edénybe öntöm az olajat, melegítem, majd megy rá a hagyma. Párolom. Amikor üvegesedik, lehúzom a tűzről és rászóróm a pirospaprikát, elkeverem. Megy rá a gomba, és mehet vissza a tűzre. Sózom, borsozom és kevergetem. Percek alatt össze fog esni, így lefedem és párolom. Ha minden jól megy (és miért ne menne úgy?) rengeteg vizet fog engedni. Párolom, párolom, de kb negyed órányit. Közben mehet rá a kakukkfű. Amikor már nincs alatta víz, csak sűrű szaft, akkor jó. Mint írtam, a legjobb egy nagy kanálnyi zsíros tejföllel és rengeteg nokedlivel, de friss kenyérrel is remek lesz! (most győzködöm magam... és közben a nokedlire gondolok és a tejfölre...)




4 megjegyzés:

trinity írta...

Én is nagyon szeretem, úgy, ahogy írod-tejföllel-nokedlivel!A kenyered is guszta!!!

szepyke írta...

A kenyérrel valami gond van. De azt bele is írtam közben. Megint megpróbálom, de most nem hagyom a pulton éjjelre, csak tegnap éjfél volt mire kisült, nem akaram melegen eltenni, és lehet, hogy reggelre kiszáradt. Szóval, még kiderül. :-))

Gelvia írta...

Nagyon guszta, én is nagy gombaevő vagyok :)

Kukucskálj majd be hozzám :)

szepyke írta...

Bekukucskáltam. Annyira megleptél, hogy nem tudom szavakba önteni. Csak ennyi: KÖSZÖNÖM! és most ide nem illik a nevető arc, nem tudom, hogy mi illik ide. Igen kevésszer fordul elő, hogy nem találok szavakat, ez most ilyen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...