2009. május 6., szerda

Mosolygós túrótorta - magasan a legjobb!

Megint egy kiváló, megszokott recept. Szeretem a túrót, szeretem a túrótortát. Sok-sok recepten vagyok már túl. Volt, amihez külön tésztát kellett gyúrni, hogy legyen alja, volt, amit csak úgy mindenfélével a tepsibe kellett szórni, volt amibe pudingpor kellett. Aztán jött ez a recept, már nem tudom honnan van, de hála érte annak a valakinek, akitől kaptam. Mert ez a túrótorta a legjobb, és egyben szinte a legkönnyebben elkészíthető. Mivel nem kell méricskélni, maximum egy evőkanállal, az előkészítése kb két perc, aztán a konyhai robot összekeveri, de kézzel is pár perc alatt össze lehet dolgozni, valamibe beletölteni, aztán megsütni. Lehet teljesen "keményre" sütni, lehet finoman rezgő a közepe. Mindent elárul a színe, nem kell tűpróba sem hozzá. A fényképen szereplő közepe lágy, majdnem folyós, mint egy krém olyan, ezért a közepe még teljesen világos színű. Ha jobban át akarom sütni, egyszerűen addig sül, amíg aranybarnára nem vált, mint a szélén. Ha kész, szép magas, ez az egyik képen látszik is. Nah, ez a csoda nem tart sokáig, mert összeesik, de ez az ízén egyáltalán nem változtat. Nem kell hozzá semmi flanc. Egy tányér és egy villa...



Mosolygós túrótorta


Hozzávalók:

  • 1 kg túró
  • 15 dkg lágy margarin
  • 5 evőkanál búzadara
  • 2 evőkanál liszt
  • 10 evőkanál cukor
  • 4 egész tojás
  • csipet só
  • reszelt citromhéj
  • 1-2 kanál vaníliás cukor
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna (vagy fél csomag sütőpor)
Tetejére:

  • 1 pohár tejföl
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 tojás

A túrót át is törhetjük, de ha a konyhai robottal csináljuk, keverés közben áttöri majd ő. Minden hozzávalót egy nagy tálba összekészítjük (kimérjük), és vagy kikeverjük, vagy a robottal kikevertetjük. Beletöltjük a megfelelő edénybe, összekeverjük a tetejére valókat is, és evőkanállal rácsurgatjuk, majd elsimítjuk a tetején. Előmelegített sütőben közepes lánggal szép pirosra sütjük. A sütési időt az is befolyásolja, hogy milyenre szeretnék. Minimum 40-45 perc kell neki, de ekkor még krémes lehet, ha biztosra akarunk menni, legyen a teteje aranybarna, akkorra már biztos megsült, vagy tűpróbával is ellenőrizhetjük.


Megjegyzés:

Én a Tefal Ingenio egyik edényét használom erre a célra, mert így nem kell sem vajaznom, sem liszteznem semmit, szépen ki tudom fordítani a kész tésztát az edényből. A sütési időnél sokat számít a túró minősége is. Bolti túróból teljesen más, mint a háziból.






Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...