2009. május 29., péntek

Kenyércső, csőkenyér...A minap találtam egy érdekes receptet, illetve, nem a recept volt érdekes, hanem a megoldás. Lilahangya oldalán egy nagyon jó kis kép, egy sok-sok megoldást rejtő étel. Hát, nem húztam sokáig, megpróbáltam, bár én a saját kenyérreceptemet használtam hozzá. Először a sajtroló sütéséhez használható kis sipkát próbáltam ki. Akkora lesz vele, mint egy zsemle, csak lyuk van rajta. Nem volt nagy munka, mégis nagyon jópofa ételt kaptam. Az ötletért köszönet Lilahangyának!


Kenyércső, csőkenyér


Hozzávalók:

  • 4,5 dl langyos víz
  • 1,25 dkb élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 1-2 evőkanál só
  • 0,5 dl olaj
  • 75 dkg lisztA vízben elkeverem az élesztőt, a cukrot és a sót. Megy bele a liszt. Tulajdonképpen fakanállal is összekeverhető, gyúrást csak a végén igényel, kb öt mozdulat és összeáll a tészta. A "meggyúrt" tésztát lefedem és hagyom pihenni kb fél órát. Átgyúrom és újra magára hagyom egy fél órára. A formákat bekentem olajjal, a tésztából darabokat téptem (hat felé szedtem) és hosszú csíkokat sodortam belőlük. Feltekertem a rolóformára, majd meghempergettem őket, hogy a tészta mindenhol egyforma vastag legyen. A sütőedénybe szezámmagot szórtam és átforgattam rajtuk a tésztákat. 190 fokos sütőben (gázsütő 4-5 közötti hőfokon) kb 40 percet sütöttem. Amikor megpirult, meglocsoltam vízzel. 
A formák hosszúsága kb 12 cm. Legszélesebb részén 2 cm az átmérője, ami a másik vége felé keskenyedik, ahol kb 1,5 cm.


Kukucs!

8 megjegyzés:

Wise Lady írta...

Hotdognak, sajtkrémmel töltve vagy salátát bele. Nagy ötlet.

szepyke írta...

Igen, én is valami hasonlóra szántam, aztán jól megettem egyet az ebédhez. Egy kicsit száraznak tünt, lehet, hogy azért, mert időzött egy kicsit éjszaka fedetlenül a pulton, de lehet, hogy nem jó erre a tészta. Hétvégén megint megsütöm és megfigyelem, mert lehet, hogy javítani kell az összetevőkön.

Névtelen írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
szepyke írta...

Rilla!!
Hát Te???
Felhívlak ma, és mesélek...

KataKonyha írta...

De gyors voltál! Én is jól megnéztem magamnak.

szepyke írta...

Rilla, egyébként sok-sok oldalamat nem ismered még... :DDD

KataKonyha! A tésztán lehet, hogy még változtatnom kell, hétvégén kiderül!

Wise Lady írta...

Szepyke ha tennél a kenyérbe egy evőkanálnyi olajat?
A vizet is egy kicsit megemelnéd 1,2-1,3 dl-re?
A finomliszt túl apró kenyérhez nem a legjobb. BL80-as? Vagy ha nincs, akkor 150g finomliszthez 50g rétesliszt?
Ezek jutottak eszembe.

szepyke írta...

Igen, nekem is az olaj volt az első. Először kipróbálom olajjal. Aztán meglátjuk. Begyúrom majd a tésztát, az egyik részbe teszek olajat, a másikba meg teszek olajat és emelem a vízet. Meglátjuk. :-) Sikerülnie kell!:-))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...