2009. május 18., hétfő

Végre, végre, végre kész van!!!! "Beérett" a sajt a konyhámban!


Házi sajt! Ma ugyan gyümölcsnapom van, de muszáj voltam ma megcsinálni, illetve befejezni, mert már annyira vártam! És nem csalódtam! Ez valami.... Iszonyat finom lett. Nem tettem bele fokhagymát, mert az elsőnél kíváncsi voltam, hogy milyen lesz ízesítés nélkül. Csak só ment bele, abból is himalájasó. És annyira finom lett! A kis golyókba snidlinget tettem, és a pácolajba is csak simán snidlinget, illetve daráltam bele frissen borsot, és kapott egy kis fűszeres olajat. Gyönyörű lett! Nem csináltam az egészből golyókat, mert simán villával meg tudnám enni az egészet.  A recept tökéletes, és ez sajt valami pazar! Holnap megyek is a következő adag tejért, és folytatom a sajtgyártást.
A recept, kb a következő:
Hozzávalók:


  • 3 liter zacskóstej


  • 1 doboz natúr joghurt
Meglangyosítom a tejet, elkeverem a joghurttal, és két nap alatt hagyom az egészet langyos helyen joghurttá változni. Két nap elteltével én a gyógyszertárban vásárolt gézlapba öntöttem, amivel előtte kibéleltem egy nagy gyümölcs, vagy tésztaszűrőt. (hasonlóan készül nálam a Tzatziki is, csak ott eleve a joghurtot csurgatom ki, a gézlap segítségével, ami kb 60x60 cm)Csak sóztam, más fűszert itt még nem kapott, a só kb két-három kiskanálnyi himalájasó, ezzel elkevertem. Az első két nap után már a hűtőben tároltam. A tésztaszűrő tetejére tett fakanálra akasztottam az összekötött gézbatyut, a tésztaszűrő alá egy mélyebb tálat tettem. A tésztaszűrő alá tettem egy lefordított kistányért, mert egy éjszaka alatt is annyi lét engedett, hogy reggelre már állt volna a saját levében. Ahogy Fűszeres Eszter is írja, két nap elteltével kibontom, átkeverem, hogy a puhább részek is kicsöpögjenek. Nah, ezt én már nem bírtam ki, két nap "csöpögés" után a szélein már kemény, gyúrható volt a sajt, ebből lettek a kis golyók, amik mentek az olajba, illetve előtte a belsejükbe a borsos snidling ment. Ha a megadott recept szerint jártam volna el, ma, amikor két napja csöpögtetem, átkevertem volna, és újabb két napig csöpögött volna, amikorra az egész teljesen "kemény" gyúrható állagúvá változott volna. Csak volna, mert nem bírtam tovább. Annyira vártam, hogy milyen, hogy már ma elővettem, a keményebb részekből begyúrtam egy pár golyót (olajos kézzel), a többit eltettem és a holnapi ebédemhez fogom használni, illetve, bekevertem borssal, snidlinggel és paprikába töltöttem.

4 megjegyzés:

trinity írta...

Nem csodálom, hogy nem bírtál várni-igen guszta kis golyók!!!

szepyke írta...

És milyen finomak... És már megcsináltam a sülthússal kombináltat is. Holnap megyek tejért, kezdem a következő adagot...:-))

Fűszeres Eszter írta...

Van olyan alkalom, amikor 4 nap alatt teljesen lecsepeg a johurt, de van amikor egy egész hét kell neki, a fene se érti egyébként.

szepyke írta...

Hu, ebben az esetben mindegy volt... Kész lettem volna kinyalogani a kendőből, annyira finom lett! Nem tudok eleget hálálkodni! Már fejben kb 1000 féle változata született meg időközben! Megyek ma tejért, gyógyszertárba gézért és kezdődik a sajtgyártás!:-))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...