2009. május 27., szerda

Ájult imám - nah, igen...


Nekem szinte mindegy, hogy az a bizonyos "imám" mitől ájult el. Az olaj árától, az étel izétől, illetve, lehet, hogy el sem ájult, csak egyszerűen rosszul fordították, én konkrétan már az illatától elájulok. Mert ez megint valami olyan, ami elmenne illatosítónak is. Akár az egész lépcsőházat is betöltően, és igen, igen kellemesen. Keményítőnapra, vega ebédnek, vagy csak kápráztatásnak, mindegy minek. Nem egy nagy csinnadratta, viszont milyen jól néz ki, és milyen finom! Tehát mi is ez?

Hozzávalók két személyre:

  • 2 db padlizsán
  • 3 fej vöröshagyma, ha fokozni akarjuk, lilahagyma, mert az még édesebb
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 db babérlevél
  • evőkanálnyi majoranna
  • 1 egész fahéj
  • 25 dkg paradicsom (minimum!)
  • 5 dkg mandula
  • nagy csokor petrezselyem
  • bors
  • oliva olaj
  • cukor
a körethez jelen esetben bulgurt használtam

Fogjuk a padlizsánokat, megmossuk és hosszában ketté vágjuk. Nem vágunk le belőle semmit, egyik végét sem! A belsejét kicsit megvagdossuk és megszórjuk, illetve bekenjük sóval. A bevágott, besózott felével lefelé tegyük egy szűrőbe, hogy ki tudjon csöpögni. Közben gyújtsuk be a sütőt. Ha már kb fél órája besóztuk a padlizsánt, mossuk jól meg, majd kenjük be olajjal a bevagdosott oldalát és azt téve lefelé fektessük egy tepsibe. Mehet a sütőbe közepes hőfokra (kb 180 C, gázsütő 4-es fokozat) és süssük 15-20 percig. Közben csináljuk meg a tölteléket. A hagymát és a fokhagymát karikázzuk fel. Egy másik serpenyőben melegítsük az olajat, jöhet bele a hagyma, dinszteljük, majd jön rá a felkockázott paradicsom. (Nem, nem kell előtte forró vízbe mártva leszedni a héját, mert el fog válni a 15 perc főzés alatt, és így ki tudjuk majd dobni!) Jöhet bele az egész fahéj, a babérlevél, só, bors, a csipetnyi cukor. Kevergetés közben párolódik. Közben lassan elkészül a padlizsán, amit vegyünk ki a sütőből, kaparjuk ki a belsejét, annyira, hogy utána még meg tudja tartani a formáját, majd amit kikapartunk, kicsit vagdaljuk meg, hogy ne egy nagy massza legyen, tegyük bele a töltelékbe és azzal is főzzük kicsit össze. Dobjuk ki a töltelékből a fahéjat, a babérlevelet, a paradicsomok héját, és dobjuk rá az apróra karikázott fokhagymát és a felaprított mandulát. Ezzel kész a töltelék, amit töltsünk vissza a padlizsánba, majd így tegyük vissza a sütőbe és süssük kb 15-20 percig közepes hőfokon, mint ahogy eddig is tettük. Én köretként főtt bulgurt tálaltam hozzá, amit a töltelék edényébe öntöttem, így nem ment kárba a szaft, ami a serpenyőben maradt. A bulgur adag kétszeresének megfelelő vízzel felöntöttem és puhára pároltam némi só és bors társaságában. Mikor kész, az utolsó kavarás előtt belekevertem egy jó adag petrezselymet, amiből a padlizsánra is jutott. Extraként megszórtam pirított szezámmaggal. Egy főre két fél padlizsán jut, azaz egy egész.


Egyszer valaki az idők kezdetekor elterjesztette, hogy a padlizsán belsejéhez csak fakéssel lehet hozzányúlni. Ez egy jó nagy hülyeség, mert felvágni is fém késsel vágjuk, fával nehéz lenne, tehát ne döljünk be, essünk neki nyugodtan késsel, mind ennél az ételnél, mind a padlizsánkrémnél!

İmam Bayıldı -török étel


Nagyon halkan jegyzem meg, hogy nekem, mint húsevőnek ehhez azért hiányzott mellé egy kis füstölt csülök, vagy valami hasonló, de keményítőnapon sajnos az nem mehet...


3 megjegyzés:

duende írta...

De régen meg akarom csinálni! Köszi! :)
Szuperul néz ki, kár hogy az illatot nem érzem. :)

szepyke írta...

Azért tényleg kár! :-)))

Wise Lady írta...

Azért a fémkés nem hülyeség. Régen a fémeszközök gyakran készültek alpakából, ónötvözetből, rézből, alumíniumból. Ha ezekhez hozzáér, akkor tényleg megbarnul, mert a fémekből különböző vegyületek keletkeznek bizonyos ételekkel való érintkezéstől (erősen lúgos vagy savas ételek). Sőt ezek gyakran egészségkárosító hatásúak is. Ma már inox eszközök vannak, bátran lehet használni. De a figyelmeztetés megmaradt a régi szakácskönyvekből.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...