2009. november 21., szombat

Sütik akár karácsonyi ajándékba is! VKF XXX.!



Ez egy vegyestál. Ami rajta van: mézeskalács, mandulás kétszersült, gyümölcskenyér, és olasz kalács, azaz Panettone. A tálon két süteményhez is csak tojásfehérjére van szükség, így ami megmaradt a Profiteroles készítésnél, abból készülhet gyümölcskenyér, vagy mandulás kétszersült.

Mandulás kétszersült:

Hozzávalók:
  • 5-6 tojásfehérje
  • 10 dkg sima liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg megtisztított mandula

A fehérjéket kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a cukrot, lisztet és a mandulát. Kikent, lisztezett őzgerinc formában világosra sütjük (kicsit gumis az állaga, de nem megijedni tőle!), majd vékony szeletekre vágva langyos sütőben (résre nyitott ajtóval) kiszárítjuk, megpirítjuk, azaz felszeleteljük, és mintha melegszendvicset sütnénk, beleterítjük egy nagyobb tepsibe és mindkét oldalukat megpirítjuk. Nagyon, nagyon, nagyon finom! Száraz, ropog és benne a mandula... Sütési idő minimum 30 perc, de mivel utána még sütjük, ez ízlés kérdése, én például szinte megégetem, mert akkor ropog a legjobban...
Gyümölcskenyér
Hozzávalók:
  • 1 tojás
  • 15 dkg porcukor
  • 18 dkg vaj
  • 5 dkg étcsoki
  • 5 dkg tisztított mogyoró
  • 10 dkg aszalt, vagy cukrozott gyümölcs
  • 5 dkg mazsola
  • 3,5 dl (kb 23 dkg) rétesliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csapott mokkáskanál só
  • 5 tojásfehérje
A tojást a porcukorral 2-3 perc alatt simára keverjük, majd az olvasztott, de nem forró vajjal tovább dolgozzuk. Az apróra vágott csokit, a mogyorót és az aszalt gyümölcsöt meg a mazsolát a keverékhez adjuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral, megsózzuk, a keverékhez adjuk. A tojásfehérjékből kemény habot verünk és óvatosan a masszába forgatjuk. Egy kb egy literes formába öntjük. Ha szilikont használunk, azt kiolajozzuk, ha bármilyen más formát, azt kivajazunk-lisztezünk és ebbe töltjük a masszát. Előmelegített sütőben kisebb lángon (170 fok, vagy légkeveréses sütő esetén 160 fok) kb 50 percig sütjük.
Megjegyzés: Nálunk nem kedvelt a mazsola, se az aszalt gyümölcs, tehát ezeket helyettesítve mehet bele szinte bármi. Én (elnézést minden fanyalgótól előre is) szoktam bele gumicukrot tenni, mert amikor megsül nagyon jól mutat benne. Olyanok a kis színes gumicukrok, mint a színes ablakok. Piros, zöld, sárga...
Azért kéket nem tennék bele... Az már nekem is sok lenne... :-)

Panettone
Hozzávalók:
  • 500 g liszt
  • 100 g cukor
  • 40 g élesztő
  • 120 ml langyos tej
  • 6 db tojássárgája
  • 200 g vaj vagy margarin
  • 1 citrom reszelt héja
  • 100 g cukrozott narancshéj
  • 50 g darabolt aszalt szilva
  • 50 g darabolt füge
  • 100 g mazsola
  • 1 csipet só
  • késhegynyi őrölt szegfűszeg és fahéj
A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Keverőtálba tesszük a lisztet a maradék cukrot, a tojássárgáját, a sót, a fűszereket, a lágy vajat és hozzáadjuk élesztőt. Dagasztófejjel ellátott keverőgéppel kidolgozzuk a tésztát. Végül hozzákeverjük a gyümölcsöket. A tésztát meleg helyen kelesztjük, amíg a tészta duplájára nő. A tésztát kikent, lisztezett kuglófformába tesszük és újra kelesztjük. Előmelegített sütőben, közepes lángon sütjük kb 35-40 percig. Tűpróba!!!
Nem teszek megjegyzést hozzá, ez a recept így jó, ahogy van. Jah, talán annyit: mivel, mint írtam nálunk nem nagyon kelendő a mazsola és az aszalt, ezért ebbe is mehet szinte minden. Mehet csak csoki, vagy mehet mandula, vagy meggy, vagy bármi. A képen ez a jobb szélső. Jól látszanak benne a gumicukor darabok. Lehet, hogy szentségtörés, de tényleg nagyon jól néz ki!


14 megjegyzés:

mandy tarragon írta...

De jól néznek ki :) Én most épp mézeskalácsot sütök, úszik a lakás a karácsonyillatban :)

Chef Viki írta...

Gumimacis pannetonne :-)) Király!

Puszedli írta...

Ezt meg hogy csinálod, hogy ennyi finomságra van időd? :)

szepyke írta...

Mandy, nekem a mézeskalács majd csak egy pár hét múlva jön...


Viki, tudod milyen jól néz ki a gyümölcskenyérben a zöld meg a sárga, meg a piros??? Jó, ettől rögtön nem természetes, de szép, színes!:)))

Puszedli, ezek régi képek. Egyébként, karácsonyra kb 6-7 éve mindig süteményeket "gyártok" a fontosaknak. Szó szerint három-négy hétig szinte semmit nem alszom, minden este, munka után csinálok valamit. Bejgli- egy este, mézeskalács- egy este, az aprósütik- mindegyik egy este... Kb 15 féle dolgot csinálok. Aztán úgy tele lesz a konyha, hogy moccani sem lehet, viszont imádom, hogy karácsonykor a fa alá odakerülnek a "szétvivős" ajándékok, és tele a fa alja sütiszacskókkal...és likőrökkel! Idén kicsit más lesz, ezt is majd mutatom, ahogy eljön az ideje.... Holnap kerül fel a mézeskalácsom!:))

gesztenye írta...

Szepyke!

Látom Te már készülődsz a karácsonyra, feltetted a VKF fordulóját is.
Én idén nem nagyon tudok készülődni, mert vizsgaidőszak lesz, 6 vizsgám van.
Remélem azért valami időm lesz, majd meglátjuk.
Nagyon klasszakat készítettél és már a blogod id ünneplőben van :-)))

szepyke írta...

Gesztenye, a héten teljesen elborultam... Nálam már bizony bőven karácsony van! Juteszembe, jelentkeztél a játékra????:)

gesztenye írta...

Szepyke!
Igen játszom, nemsokára felteszem, mert as hétvégén, pénteken külföldre utazom pár napra :-)))

gesztenye írta...

Jaj most es3ett le, hogy nem a VKF-et kérdezted :-)))

szepyke írta...

Gesztenye, félreértettél!
Nézd meg a jobb szélső sávom legfelső képét!!!!
Nah, arra gondoltam!:)

Andi/cuki írta...

A panettone-t idén akarom előszőr kipróbáni, az a Tiéd lesz,úgy látom
(nem azért:-))

trinity írta...

Jesszusom, én is azt hittem, hogy varázspálcád segítségével ma délelőtt mindezt legyártottad!
A panettonéra nekem is fáj a fogam, az olaszok olyan klassz spéci formában sütik....
Ja, szintén zenész:))
Karácsonyra én is úgy kidolgozom magam, hogy bedőlök a fa alá:)))
Úgyhogy óvatosan!!!

szepyke írta...

Andi, szerintem ez egy nagyon jó recept. Nem kell bele annyi baromság, mint amennyit én teszek bele, bőven elég a csoki is!

Trinity, a speciális sütőről csak annyit, hogy éveken keresztül kerestem, aztán vettem egy egész kicsi tortaformát, abban tökéletes lesz, mert túlnő rajta, így szép magas lesz! Jah, egyébként, volt már olyan, hogy egy nap alatt gyártottam le a fél "repertoárt", mert úgy el voltam úszva idővel.. És igen. 24-én este van, hogy beszélni sem vagyok képes, úgy elfáradok, de annyira szeretem!

Andi/cuki írta...

Szepyke,hát hogyne kéne...
Minden amit írtál,minden ami jó..
Elvégre az ember(lánya) ezért készít ilyenkor kandírozott narancsot. Pont az ilyenekért.
Nincs igazam?

szepyke írta...

A kandírozott narancshéj, ok, de én gumicukrot is tettem bele, hogy szép színes legyen!:))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...