2009. november 5., csütörtök

Pongyolában jött a hús...



...aztán össze kötötte magát némi céklával, krumplival, hagymával, tormával, és egy remek vacsora kerekedett belőle...

A képek nem adják vissza, hogy milyen kis "ünnepi" fogás volt ez a vacsora. Nem, nem azért, mert bármilyen ünnepre készült. A megjelenése volt ünnepélyes... Felvettem a karácsonyi menü listájára, azaz lehet, hogy ez lesz a vacsora??? Még majd elválik, még jönnek majd az "előpróbálkozások"...


Kicsit pepecs, de megéri...

Hozzávalók:
  • 40 dkg krumpli
  • egy darab kisebb cékla
  • 10-15 dkg sütőtök
  • 20 dkg hús (vékony szeletre vágva) jelen esetben karaj
  • torma (üveges, készen vett torma)
  • fél szál póréhagyma
  • őrőlt fahéj
  • őrőlt szegfűszeg
  • szerecsendió
  • bors
  • rétestészta lap (adagonként két lap)
  • 2-3 evőkanálnyi olaj
Az adag két személyre készült, bőséges mennyiség.

Ahogy készült:

A krumplit pucoltam, felkockáztam, feltettem főni. Amíg főtt, megpucoltam a céklát és felkockáztam, a sütőtököt pucolása után szintén felkockáztam, a hagymát pucoltam, karikákra vágtam. A krumpli megfövése után, megfőztem a sütőtököt, majd utána a céklát. Azért nem egyszerre, mert így nem volt tele a tűzhely...

A hagymát az olajon megdinszteltem, majd kiszedtem az olajból. A húst megmostam, a széleinél bevagdostam, hogy sütésnél ne ugorjon össze. Sóztam, borsoztam, és az olajban mindkét oldalát pirosra sütöttem.

A sütőtököt amikor megfőtt, egy villával szétnyomtam, ment bele a frissen reszelt szerecsendió, az őrölt fahéj, és az őrölt szegfűszeg, só, bors.

Tulajdonképpen készen is vagyunk, illetve, idáig tart az előkészítés, amit akár egy nappal előtte is el tudunk készíteni.



A réteslapot kiterítettem, a közepére tettem egy adag sütőtökös pürét, rá a hagymát, rá a húst, majd hagyma és a tökpüré. A réteslapot, mintha ajándékot csomagolnék összefogtam és a tetejét megtekertem. Így kis batyu lett belőle. Amikor a két adagot megcsináltam egy olajjal halványan megkent, tepsibe tettem, majd a forró sütőbe toltam. Kb 5-7 perc alatt szép pirosra sült a réteslap, közben a krumplit átforgattam egy kis olajon, hogy színt kapjon, a céklát összekevertem a tormával.

Majd tálaltam.

Nem mondom, hogy nem pepecselős, de olyan finom lett, hogy magam is elcsodálkoztam rajta. Féltem, hogy "száraz" lesz, mert nincs benne semmi szaftos dolog. De, nem az. A fűszeres tökpüré Isteni lett, a cékla remekül passzolt hozzá, és a réteslap édessége is beleillet a képbe.

Kinézetre pazar lett, bár a képek nem adják úgy vissza. Bekerülési költsége fillérek, viszont megfelelően ünnepélyes megjelenéssel bír!




Így néz ki felvágva:


Bekerülési költség két személyes (bő) adagra számolva (kb árakat fogok írni, mert pontosan nem tudom):

hús: 400 Ft
tök, cékla, hagyma: 400 Ft
fűszerek: kb 100 Ft (ezek mindig vannak otthon, és egy csipetnyi kell belőlük)
krumpli: 200 Ft
réteslap: 100 Ft

1200,- Ft, ami bőven van számolva, tehát ennél jóval kevesebből kihozható!

13 megjegyzés:

Puszedli írta...

Ez ütős! :) Nagyon tetszik.

egycsipet írta...

Izgis. Nekem is tetszik. :)

Krisztina írta...

Hű ez nagyon guszta:))))))))

Csibe írta...

Ez a batyus dolog nagyon szuper!...eddig csak édes formában próbáltam. Jó ötlet, köszi.

szepyke írta...

Köszönöm nektek!

Ez egy iszonyat jó kaja, erre csináltam róla iszonyat béna képeket...
Mondjuk éjjel 11 körül már csak ilyenre futotta...

Kicsit pepecs, de valahogy ez nem érdekelt. :)))

Yasmine írta...

Te jó ég, mekkora ötlet!! :)
Na igen, ez az időszak nem kedvez a gasztrobloggereknek. Szerintem csak keveseknek van olyan gépe, amivel délutáni/esti fénynél lehet jól fotózni :-)

gesztenye írta...

Szepyke!

Nagyon klassz ötlet, el is mentettem, nekem is ki kell próbálni :-)))

szepyke írta...

Yasmine, ráadásul csak másnap derült ki, hogy bénák a képek. De majd ismétlem, mert nagyon jó lett:)

szepyke írta...

Gesztenye, gesztenyével is jó lehet! Azt is lehet pürésíteni!

:)))

trinity írta...

Szepyke,
ez tényleg szuper vacsi lett!!
Vígasztaljon a tudat, hogy du.4-kor sem jobbak a fényviszonyok sokkal....De ezen a héten a napot sem láttuk, szóval mindegy mikor fotózunk:(

egycsipet írta...

Az én gépemmel mostanában már reggel sem lehet képet csinálni. Ha süt a nap, rohanok ki a teraszra, de már legtöbbször annak is nagyon bágyadt a fénye. :(( Sebaj: mindjárt karácsony! :D

szepyke írta...

Trinity, tényleg! A héten nem sütött a nap. Ha napfényben szeretnék fényképezni, el kellene mennem délre...

szepyke írta...

Egycsipet, így van!:)))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...