2009. november 16., hétfő

Karácsonyra készülve...és már a VKF XXX. fordulójára nevezve...


Mert már nincs csak 37 napunk... úgyhogy itt van már a Karácsony, nem messze, tehát muszáj elkezdeni készülődni. Persze, még nem a karácsonyfa díszítése van soron, "csak" az ajándékok elkészítése. Pár éve a fontosak kis/nagy csomagot kapnak, amiben 12-15 féle sütemény, valamilyen likőr, és bonbonok kapnak helyet. Mivel átlagosan 12-15 ilyen csomag készül, karácsony előtt igen keveset alszom. Mindig úgy elfáradok, hogy 26-án megfogadom, soha többet, aztán január 1-én már tervezem, hogy mik lesznek abban a bizonyos csomagban amiket elkészítek...

Chef Viki meghirdette a következő VKF-et, azaz a Vigyázz, kész, főzz! újabb fordulóját, melynek témája: KÉSZÍTSÜNK AJÁNDÉKOT - A KONYHÁBÓL! Ezt aki nem látta, megnézheti ITT! Ezzel a bonbonnal már erre a fordulóra készültem. Mostantól lesz ilyen bőven feltöltve, mert elkezdődött a konyhámban a karácsonyi gasztroajándékok készítésének ideje...

Gyömbéres fehércsoki ropogós cukorköntösben (bonbon jellegű édesség)

Hozzávalók:
  • 30 dkg fehér csokoládé
  • 10 dkg vaj (NEM RÁMA!)
  • 5 dkg friss reszelt gyömbér
  • 75 ml tejszín
  • 10 dkg színes szórócukor
A fehércsokit és a vajat gőz felett felolvasztom. Belekeverem a frissen reszelt gyömbért, majd a tejszínt. Jól elkeverem, majd formába öntve kihűtöm. (Jelen esetben ez a forma egy IKEA-s szilikon jégkockatartó.) Forma hiányában simán kihűtöm, majd vizes kézzel golyókat formázok belőle.


A szilikon jégkockatartót nem kellett kikennem semmivel, mert a csoki tartalmaz annyi zsiradékot, hogy teljesen kihűlve, szépen kiszedhető a formából. A csokirudakat kb egyenlő darabokra vágtam.


A színes szórócukrot mozsárban finomra őröltem. A képeken a rózsaszín cukorral készült bonbon látható.


A porcukornál durvábbra darált cukorba forgatom a fehércsoki darabokat, majd tálalásig, csomagolásig a hűtőben tárolom.

Már most elkészíthető, de mindenképpen hűtést igényel. Hűtő nélkül nem megromlik, csak kicsit visszapuhul a benne lévő vaj miatt. A gyömbér és a fehércsoki remek párosítás.



Készíthetjük fekete csokoládéból is, akkor használjunk hozzá színben illő szórócukrot!
Csomagolható kis celofánzacskóba, vagy kisebb bonbon papírokba adagolva is!


Ebből a mennyiségből a képen látható szilikon formát kb kétszer lehet megtölteni.

További variációja, a szilikon réteges megtöltése, fehér és fekete csokival, majd úgy forgatva cukorba!


14 megjegyzés:

mandy tarragon írta...

Ember, a fejembe látsz :D Ma este akarok gyömbéres trüffelt csinálni :D

Chef Viki írta...

Szepy, ha jól értelmezem, az összefoglalóban lesz egy külön Szepy-post is, igaz?

Ha már most beindultál :-)) Felkötöm az alsóneműt :-)

szepyke írta...

Mandy, ez egy múlt hét hétfői cucc...

:)))

Viki, már holnapra is fel van téve valami... Aztán már megvan a holnaputáni, és az azutáni is...:)))

Nálam már teljes káosz van!:)
Vanília miatt is, meg egyébként is..

Csibe írta...

Tetszik! Főleg a "karácsonyimádatod", vagy az arra való készülősdid ;) ...már egy ideje én is totál be vagyok zsongva!

Juhász Andrea írta...

Ez nagyon szuper! :D Nem is jutott volna eszembe, hogy a jégkockatartóba tegyek bármit és formaként használjam :) Köszönöm az ötletet.

egycsipet írta...

Jópofa, finom lehet! :)

Hú, de szeretnék neked fontos lenni. :DDD

Yasmine írta...

Eszméletlen jó! Nagyon várom a többit is! Remélem, még sokáig pörögsz (nem csak Karácsonyig), én nagyon bírom!!! :))

Moha írta...

Nagyon szép lett, nekem mondjuk étcsokiból jöhetne, a fehér túl édes. Jó az ötlet, most már én is tudom,mire fogom használni az ugyanilyen jékockakészítőmet,mert eddig csak gondolkodtam, hogy ki az a bolond aki jégrúddal issza az italát??

szepyke írta...

Csibe, szerintem én már tavaly december 27-e óta...:)))

Juhász Andrea, ráadásul nagyon jópofákat lehet kapni! A fő szempont, hogy szilikon legyen, mert az "hajlítható":))

Egy csipet! Köszönöm!:)))

Yasmine, meg sem állok.MOndjuk kb csütörtök óta nem volt időm egyetlen egy blogba sem benézni, kevés a 24 óra...

szepyke írta...

Moha! Én!:)))
Én mindig rengeteg jéggel iszom mindent!:)))

mandy tarragon írta...

Moha: egyik volt szobatársam vett ilyet IKEA-ban, hazahozta, öntött bele kólát, lefagyasztotta, aztán azzal kavargatta a whiskey-t :)

szepyke írta...

Mandy, milyen kis okos szobatársaid voltak!:)))))

Szilvia írta...

Szia!
Azt a színes szórócukrot hol lehet kapni?

szepyke írta...

Szia Szilvia, ezt konkrétan a Nagyvásárcsarnokban vettem a kínai boltban.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...