2009. november 26., csütörtök

Meglepetéssel töltött sajtkockák olajban - VKF XXX.


Ez egy olyanfajta gasztroajándék, amit az utolsó pillanatokban érdemes elkészíteni. Mivel nem sima sajtgolyók, hanem töltöttek, ne hagyjuk, hogy a töltelék miatt esetleg megromoljon, időzítsük úgy, hogy az átadás előtti napon készüljön el. Ha átadjuk, úgyis meg lesznek számolva az órái...

Nem olcsó, és nem gyors. Viszont, bár látszólag sok pepecs munka van vele, szerintem nem szorul be az ember vele a konyhába, napi egy-két perces törődést igényel, majd a folyamat vége felé kb fél órás munka van vele. Viszont az eredmény fergeteges! Mind külsőleg, mint belsőleg!

Hogy mi is ez?

Tej, joghurt, némi fűszer, idő, kis munka, olaj, látványos ajándék. Ennyi. De mivel gondolom, hogy ez így nem sok, részletezem is!

A folyamat képekben:

Veszek három liter zacskós tejet. Egy arra alkalmas lábasban felmelegítem, hozzá öntök egy doboz joghurtot elkeverem, majd magára hagyom őket. Azaz ott hagyom a konyhapulton, nem csinálok vele semmit, maximum lefedem, vagy letakarom. Pár óra elteltével már látszik, hogy "beindult a folyamat". Még hagyom, a pulton, majd egy-két nap elteltével, amikor már ilyen az állaga, mehetünk tovább.
Egy nagyobb szűrőbe gézlapot terítek. Erre tökéletesen alkalmas a tiszta konyharuha is. Gézlapot a patikában 180,- Ft-ért lehet kapni. Befőzéses időszakban hiánycikk, de ilyenkor biztos lesz megint. Ha van, én többet veszek egyszerre, bár használat után tökéletesen kimosható, pár óra alatt megszárad, és megy a fiókba.
Tehát, a szűrőbe egy sűrű szövésű anyagot terítek, a szűrő alá egy mély tálat teszek!A szűrőbe öntöm a "masszát". Már rögtön látni, ahogy a savó folyik belőle. Most várok egy pár órát, annyit, hogy olyan formát vegyen fel, hogy a géz négy sarkát össze tudjam kötni, és egy fakanálra fellógatni. Ha ezzel megvagyok, megy a hűtőbe! Naponta ellenőrzöm, a kifolyt savót kiöntöm egy másik edénybe, mert roppant egészséges dolog az is! Mehet levesekbe, süteményekbe is. Adagonként le lehet fagyasztani! Egy ilyen három literes adagból minimum két liternyi savó keletkezik! A napi ellenőrzésnél kibontom a gézlapot, a masszát átkeverem, hogy minél jobban kicsöpögjön. Sózhatom, fűszerezhetem. Jelen esetben ez nem történt, majd mutatom, hogy miért nem... Még valami! A napi átkeverésnél egy idő után már olyan sűrű a massza, hogy nem lehet keverni rajta. Én akkor a gézzel együtt megcsavargattam, mint a vizes ruhát. Még így is rengeteg savó távozik belőle! Tehetünk rá nehezéket, hogy az is nyomja, könnyítse a savó távozását!Kb egy-másfél hétnyi csöpögtetés után ilyen sűrű massza lesz belőle! Ez itt a képen a három liter tejből készült sajt. Az egyiken még rajta van a géz, a másikon már nincs.A masszát krumplinyomóval összenyomom, átdolgozom.Ennyire krémes lett:Fogok egy jégkockatartót, vékonyan bekenem olajjal, és a sajtból egy kanál segítségével félig megtöltöm a lyukakat.Ez az adag kb másfél ilyen jégkockatartónyi lesz!A sajtot most sózom, borsozom és minden lyukba teszek valamit. Jelen esetben került bele rozmaring, dió, fűszeres paradicsompüré, és szenya módon iszonyat csípős chili... :))Hagytam üresen is. Olyan ez, mint a Harry Potterben a cukrok, ki tudja, hogy milyen ízű lesz, amibe beleharapsz....A kis lyukakat a sajttal befedem.Így néz ki, ha teljesen lefedtük a lyukakat. A paradicsompüré keveredhet a sajttal, ez nem gond, még jól is mutat!


Az így megtöltött jégkockatartót a hűtőbe teszem, és kihűtöm. Mehet egy pár órára a mélyhűtőbe, könnyebb lesz kiszedni a tartóból. Ha könnyebben akarom kiszedni, beleszúrok egy-egy fogpiszkálót.
A jégkockatartóból való eltávolítás után kicsit formázom, ha szükséges, de nem fogja a kocka alakot elveszíteni, maximum a tetején kell a fogpiszkáló okozta rést betömni, vagy a formán túllógó sajtot eltávolítani.

Ha készen vagyunk, egy tiszta befőttes üvegbe tesszük, amibe zöldfűszereket, rózsaborsot és olíva olajat öntünk. Felhasználásig a hűtőben tároljuk!

Remek ajándék, de drága!!!

Ebből az adagból, azaz a három liter tejből, az egy joghurtból az első képeken látható adag + 5-6 db jön ki! Ez még így nem lenne drága, de a ráöntött olaj miatt nem túl olcsó ajándék, viszont, hihetetlen látványos!

Még valami! A hűtőben csöpögtetés közben van egyfajta "szaga". Ez az érzékenyebb orrúakat zavarhatja. Ha van ilyen körülöttünk, zárjuk dobozba, vagy erre az időszakra tiltsuk el fent nevezetteket a hűtőtől, különben folyamatosan azt fogjuk hallgatni:

- Savanyú tejszaga van a hűtőnek!

Nah, persze, hogy az, milyen "szaga" lenne, füstölt csülök???Friss hír a sajt eltarhatóságával kapcsolatban olvasható ITT!


22 megjegyzés:

DebiGabi írta...

Nagyon guszta és jól néz ki, de egy kérdésem lenne: az 1 doboz joghurt kicsi vagy nagy dobozos????

szepyke írta...

Egy kicsi doboz.
De ha nekiállsz, és van hely, több tejből csináld, mert ugyanannyi idő alatt csöpög ki 6 liter, mint három... Viszont a háromból ilyen kevés lesz!
Jah és nem muszáj tölteni, simán golyókat is lehet belőle csinálni. Azt a házi sajt alatt találod!:)

starfokker írta...

ez valami fergeteges! remek ötlet, főleg a sajtok belsejébe rejtett meglepetésekkel! :)

szepyke írta...

Starfokker, emlékszel arra a részre a Harry Potterben, amikor azok az idétlen cukrok voltak?

Fülzsír, hányás, stb, stb...
Ez azért annál jobb!:)))

Sokkal jobb!:)))

Mondjuk a chilis, az azért vicces is lehet!:)

DebiGabi írta...

Köszike:D
Egy ideje már készülök rá, de mindig közbejött valami más. Most már tényleg elkészítem!!!
Nemrégiben joghurtot csepegtettem tejszínnel. Na az is valami fergetegesen finom ám:o)

Notburga írta...

Szepyke, ez valami szuper! A lányoknak megcsinálom Mikulásra.

Chef Viki írta...

Hát ez k..va jó! Bocsáss meg, kicsúszott a számon, de elsőre ez jutott eszembe!

Felhőlány írta...

Bennem is felébresztetted a kisördögöt a chilis verzióval... :))) Remek ötlet, köszönöm! :o)

Nóra írta...

De jó, Nálad már havazik!? :-)

trinity írta...

Szepyke,
zseniális!!
Oké, lehet, hogy drága, de nézd meg mennyiért árulják az Intersparban a hasonlót-akkor már nem is olyan vészes..

Á la carte írta...

Nagyon jó ötlet !!!!

Yasmine írta...

Eszméletlen ügyes vagy! Csak gratulálni tudok ehhez az ötlethez! :))

Palócprovence írta...

Klassz! :))

L.Krisztina írta...

Hát ez valami fantasztikus:))
Már csak helyet kell csinálni, na nálam ez a nehezebb:))
Szerinted a teraszon meleg van hozzá?
Azért szeretem a telet, mert ilyenkor megnő a hűtőm kapacitása!
De ez a se hideg se meleg :(

szepyke írta...

DebiGabi, johurt, tejszínnel???És mi lett belőle?

Notburga, majd mesélj!

Viki, köszönöm! :))))

Felhőlány, nah igen, pont a kisördög van a chilisben...:)

Nóra, igen, már havazik!:))))

Trinity, ez igaz!

Á la carte, köszönöm!

_Yasmine, csak szeretnék az lenni!:))

Palócprovence, köszönöm!

L.Krisztina, hány fok van a teraszon??? Szerintem jó neki a fűtetlen terasz

Csibe írta...

Az agyamat dobom el, miket nem csinálsz! Eszméletlen jó ötlet, és micsoda látvány!

Edó írta...

HUUUUUUUUUU Szepy,ez nekem nagyon tetsziiiiiik!Nagyon kreativ,nagyon mutatos,nagyon valtozatos,es biztos nagyon fincsi is. Szoval,ez a nekem valo:)Le a kalappal es koszi:)

nokedlis írta...

nagyon finom lehet, csak nekem kicsit macerásnak tüni:-( pedig a diós milyen finom lehet!!

Delish írta...

Nagyon tutti! nekem is icipicit maceras. De szuper az egesz!

Névtelen írta...

Szepykém, ez nagyon ott van!! :)
Integetek!!!!!

szepyke írta...

Köszönöm!!:)))


Nem olyan macerás egyébként, és az a kis chilis biztos meglep majd valakit...
:)))

starfokker írta...

persze hogy emlékszem:) a chilis keltette fel leginkább ám az érdeklődésem! (ismersz):D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...