2009. november 22., vasárnap

Mézeskalács VKF XXX.és természetesen Karácsony...



Ezt a mézeskalácsot sütöm már évek óta. Nálam négyszeres, vagy ötszörös adagból készül, azaz minimum 4 kilónyi lisztből és a további hozzávalókat is fel kell szorozni néggyel, vagy öttel, attól függően, hogy milyen adagot "kell" sütnöm.

Nagy előnye, hogy a melegítés miatt pillanatok alatt "összeáll" a tészta, nem kell órákig gyúrni, mint néhány mézeskalács tésztáját, ahol a kéz melegétől "olvad fel a méz". Ennél ez nem így van. Már kisüléskor is puha, és az is marad! Ha kevesebb szódabikarbónát teszünk bele, jobban tartja a formáját. Eltarthatóságával kapcsolatban csak annyit, hogy a nagymamám a karácsonyra kapott adagját még augusztusban is rágcsálta... És semmi baja nem volt, nem keményedett meg, bár az is igaz, hogy egy fém kekszesdobozban tárolta.


Mézeskalács:
  • 30 dkg margarin
  • 30 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 25 dkg méz
  • 2 kiskanál őrölt gyömbér
  • 2 kiskanál őrölt szegfűszeg
  • 2 kiskanál őrölt narancshéj
  • 2 kiskanál fahéj
  • 1 kg liszt
  • 3 kiskanál szódabikarbóna

kenéshez:
  • tojássárgája (a tojásfehérjét tegyük el, jó lesz a gyümölcskenyérhez!)

Megolvasztjuk a mézet és a margarint, bele a fűszerek és kihűlésig keverjük.
Bele a liszt fele, a szódabikarbónával keverve. A három tojást a cukorral habosra keverjük. A liszt másik felét gyúródeszkára tesszük, közepébe az eddig elkészített elegyet és gyúrjuk.

Egy éjszakán át állni hagyni, lefedve. (ezt idő hiányában el is hagyhatjuk!)

A kellő vastagságúra nyújtjuk, tojássárgájával megkenjük és közepesen meleg sütőben kb 10-15 percig sütjük. (aranysárga legyen!)

Díszíteni csak a teljes kihűlése után lehet!

Figyeljünk rá, hogy ahogy telik az idő, a sütő hiába van ugyanazon a hőfokon, egyre melegebb. Nálam az történik, hogy kezdek 10-12 perccel, majd az utolsó tepsinyi mézeskalácsnak már csak 6-7 per kell a megsüléshez!

A négyszeres adag kisütése nálam négy-öt órát vesz igénybe, amíg az egyik tepsi sül, ki lehet nyújtani a következőhöz a formákat.

Nyújtani elvileg lisztezett felületen kell, de a tészta annyira jó állagú, textúrájú, hogy csak az első adagnál igényli a lisztezést, utána már nem. Legalábbis nálam.


26 megjegyzés:

mammka írta...

Nekem is van egy tuti receptem,tavaly felraktam,de kipróbálom a tiédet,mert az enyém azért nem állandóan puha.
Köszi a receptet!!!!

Alíz, Erdélyből írta...

Én is, én is! Mármint ki fogom próbálni, mert nekem nagyon rossz tapasztalatom van a mézes tésztával. Nyúlik, ragad, stb. De ez meghozta a kedvemet. :)

Palócprovence írta...

:)))
http://palocprovence.blogspot.com/2008/12/mzeskalcs-1-avagy-rgtn-puha-karcsonyi.html

szepyke írta...

Mammka, ez 8 hónap múlva is puha! Persze, megfelelő tárolás mellett!:)

Alíz, nem fogsz benne csalódni, ez egy remek recept!

Palócprovence!:)))
Gondolom, Te is túl vagy néhány izomlázon. Hogy én mennyit gyúrmáztam a mézeskalács tésztáját, mielőtt megkaptam ezt a receptet!:)))

Yasmine írta...

Mi is ezt csináljuk ma délután. Mármint a díszítését. Szepy, 4 kiló lisztből?? Le a kalappal! Én egy kilóból csináltam, de most egy kicsit elég volt. Sütni nem annyira szeretem, díszíteni viszont imádom!! :))

szepyke írta...

Yasmine, igen... Az viszont már akkora adag, amihez vennem kellett egy lavor nagyságú fémtálat, hogy abban lehessen melegíteni...
Akkora, hogy nem fér be a hűtőbe, még az üres polcra sem. Jah, és puposan van benne a tészta olyankor!:))))

Edó írta...

Na,en is eleg nagy adagban szoktam sutni,de ennyit ayert meg en sem:))le a kalappal,van vele munka,de megeri.

Andi írta...

Én már sokszor próbáltam, de valahogy nem az igazi. Az idén Te jössz!!!:-) majd írok hogy hogy sikerült! Köszi

mandy tarragon írta...

tyűha, 4 kg lisztből, nem semmi. Én most az egy kilós adaggal birkózom, meg fogok izmosodni a végére :)

szepyke írta...

Edó, nekem kb négy-öt óra kisütni. Mondjuk, akkor szó szerint meg sem állok, mert nincs rá idő. Amíg sül az egyik, nyújtom a másikat...
Ahogy melegszik a sütő, egyre kevesebb ideig sül, én meg egyre gyorsabban kell, hogy nyújtsam. Elég jól szoktam aludni utána...

Andi, megtaláltad az igazit! Ez a legjobb recept, pedig túl vagyok néhányon...

Mandy, viszont egy hétig olyan illat lesz, minhta már karácsony lenne!!

Felhőlány írta...

Évekkel ezelőtt feladtam a mézeskalács sütését... Másnál működött ugyanaz a recept, nálam nem... Ha lenne egy szabad délutánom, tennék egy próbát a Te recepteddel az tuti! :))

Daisy írta...

Ezt egyszerre megcsinálni, emberpróbáló feladat! Két évvel ezelőttig nálam is 5-600 db süti készült vegyesen, de mézest csak 1kg lisztből csináltam. Ami nem fogyott el, azt fagyasztóba tettem és húsvétkor megettük.

trinity írta...

Akkor ehhez nem kell karizomra gyúrni??? :))
Nekem is van egy tuti receptem, amit este fakanállal keverek össze, másnap meg még egy kevés lisztet adok hozzá a deszkán, szóval nem kell hozzá nagy izommunka..Ezeket szeretem! És valóban, nem romlik meg!!!( csak elfogy:( )

mandy tarragon írta...

Kész vagyok :) Bár az utolsó mókusokkat elkapta az "erdőtűz" (kicsit odaégtek)

szepyke írta...

Felhőlány, ha lesz, próbáld ki ezt! Nem fogsz benne csalódni!

Daisy, nálam minden elfogyott, mert én ajándékba csináltam.

Trinity, ez is ilyen. Ha nem hagyjuk pihenni, vissza sem "szilárdul" és még kevesebb munka van vele.

Mandy, ó szegények! De azért jól vannak veled együtt?:)

Csibe írta...

Szepyke, ez már ipari mennyiség, nem vagy semmi ;)

Delish írta...

Ki fogom probalni! Koszike! persze nem ipari mennyiseget :) ugyes vagy!

szepyke írta...

Csibe, és mégsem marad belőle..

Delish, nem fogsz benne csalódni!

Névtelen írta...

hát nekem sajnos nem lett jó puha, de disznek nem rossz,de még kipróbálom a fémdobozos akciót!
Noémi

szepyke írta...

Noémi, én évek óta ezt sütöm és rögtön puha, ehető. Nem tudom, hogy mi lehetett a gond. Sajnálom, pedig, hidd el, ez egy igazán jó recept. Hosszú évekig bénáztam másik receptekkel, és ez lett a befutó, mert ez tényleg puha ahogy kisült.

Zsuzsanna Valentin-Bodor írta...

És tádáááám! 7 év múltán még mindig egy nyerő recept! Ma tartottam próba mézi projektet és tökéletes lett!

szepyke írta...

És én ennek igazán nagyon örülök. :) Nálam is ez készül még mindig, de már margarin helyett vajjal... :))

Zsuzsanna Valentin-Bodor írta...

És vajból is ennyit teszel bele vagy kevesebbet?

szepyke írta...

Ha jól emlékszem, 30 dkg margarin helyett 25 dkg vajjal csinálom.

Zsuzsanna Valentin-Bodor írta...

Köszönöm nagyon!

szepyke írta...

Igazán nincs mit. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...