2009. május 16., szombat

Mandulapuding pisztáciával szórva





Wise Lady felhívására született ez a puding. Nem lesz olyan "kemény", mint egy bolti zacskós, de ez nem is gond az esetében. Nem bírtam kivárni, míg több órát áll a hűtőben, mert a készítése közben olyan mandulaillat lengte be a konyhát, hogy legszívesebben melegen elkanalaztam volna. (Persze, keményítős napon, nem pont ez az ebéd, de nem ettem meg, csak megkóstoltam, hogy milyen... Tényleg!). Lehet, hogy aki türelmesebb, annak teljesen megáll majd. Nekem is figyel még három adag a hidegben, hátha azok teljesen meghúznak.


A recept, és az elkészítés nem egy ördöngös dolog.


Hozzávalók:

  • 20 deka kristálycukor

  • l liter tej

  • 18-20 dkg darált mandula (a 18-20 dkg-t még egyben mértem le, utána daráltam!)

  • 1 evőkanálnyi mandulaaroma (ha lehet, színtelen...)

  • kb 4-5 evőkanál kukoricakeményítő

  • 2 kanál víz

  • 4 tojás sárgája
A tojássárgákat a cukorral kikeverem, közben felteszem a tejet melegedni. A melegedő tejbe mehet a cukros tojássárga, elkeverem, majd megy bele a mandula (a mandulát próbáljuk meg egészen liszt finomságúra darálni). Egy külön tálkában keverjük ki a keményítőt és vizet. Én egészen hígra kevertem, de ehhez adnom kellett némi tejet. E is mehet a tejbe, és utoljára kerüljön bele a mandulaaroma. Folyamatosan kevergetve összeforraljuk. Hidegvízzel kiöblített tálakba, poharakba öntjük és a hűtőben kihűtjük. Tálaláskor én darabolt pisztáciával szórtam meg.

Megjegyzés a hűtőben töltött 8 óra elteltével: Ízben teljesen összeáll, nem hiányzik belőle semmi. Így már nem érződik olyan édesnek, mint amikor nem volt teljesen lehűtve. Ez volt az első adag, amit én 2 evőkanálnyi keményítővel csináltam. Nem dermedt meg, ezért javítottam, 4-5 evőkanálnyira. Kihűtve pazar. Édes, mandulás, tömény.

11 megjegyzés:

trinity írta...

Finom lehet ez a puding.....Én most megenném...

A tányérod is nagyon tetszik!!!Ezzel szemeztem az Ikeában? Ismerős...csak nem fért bele a keretbe, annyi minden klassz dolgot láttam....

szepyke írta...

Ez nem IKEA-s. Nem tudom, hogy most hol lehet kapni, pedig lenne mit pótolni a készletből... Ez anno a Cora-ban lett véve. Darabonként kellett venni, és egy kisebb vagyon volt, de csodaszép. Egyszerű, és mégis elegáns. Jó karácsonyra, húsvétre, bármihez. Fel is fogok tenni egy posztot róla, hogy tudja e valaki, hogy hol lehet kapni, mert eltörtem egy párat... És a pudingról: tényleg finom, mert a mandula eleve finom, mégis hiányzik belőle valami, vagy lehet, hogy az volt vele a gondom, hogy nekem nagyon édes.

szepyke írta...

Jah, és ha most megennéd, már kihült, tehát én nyitom az ablakot, szólj, ha nálad is nyitva és küldöm! :-)) kapcs/ford

Wise Lady írta...

1 evőkanál keményítő kb. Az alap általában 1/2l tejhez 40g keményítő. A tojássárga maga is tartalmaz lecitint, ami miatt a számítottnál (1l tej kb. 5 ek keményítő) kevesebb kellhet, de talán a 4 ek elment volna. Az íze nagyon jól hangzik:-)

Wise Lady írta...

Lemaradt: 1 ek keményítő kb. 15g

Wise Lady írta...

Vaj? Kevés zsiradék minden ételben felerősíti és harmonizálja az ízeket.

szepyke írta...

Igen, lehet, csak itt a mandula is elvileg "köti". Még nem derült ki, hogy a többi mennyire húzott meg, mert azokat még nem vettem ki a hidegről. Holnap többet tudok. Lehet, hogy legközelebb tényleg teszek még egy kis plusz aromát is bele. Még eljátszom vele egy párszor szerintem. És a mandula durvaságától is sok függ.

szepyke írta...

Nah, megnéztem, nem köt meg teljesen, viszon hidegen Isteni finom! Nem kell bele semmi más, csak még egy kis keményítő!

Wise Lady írta...

Szuper:-)))

trinity írta...

Szepyke,
akkor tévedtem Ikea ügyben, bocs!
Hasonlót lehet kapni, lehet, hogy nem ennyire drága, de stílusban hasonló.....Nekem legalábbis nagyon tetszett. Remélem, sikerül majd pótolnod a hiányzókat, mert nagyon szép készlet!!!

A pudinghoz meg legközelebb teszel még egy pici keményítőt és kész!!Szerintem így sincs rá panasz és le fog csúszni...
Az ablakot nyitottam:)))))

szepyke írta...

Most indul akkor! :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...