2009. május 31., vasárnap

VKF! XXV. Egy étel-három megoldás - krumpli




Igen, egy étel, és rögtön három megoldás született belőle. A XXV. VKF!-nek megfelelően krumplinak kell benne szerepelnie. Szeretem a krumplit. Sima főtt krumpli egy kis vajjal, vagy krumplipüré sülthagymával, na meg a rakott krumplit és a jó szaftos paprikáskrumplit már nem is említem.

A mai étel lehet köret, egy kicsit gazdagítva lehet főétel, és egy-két összetevőt elhagyva a 90 napos keményítőnapjának tökéletesen megfelel, és tapasztalatból mondom, hogy finom is!

Tehát,

Hozzávalók:
  • 50 dkg krumpli
  • 50 dkg sárgarépa
  • bors
  • majoranna
  • szerecsendió (frissen reszelve)
  • újhagyma , vagy hagyma
Ez az alap és akkor írom, hogy melyikhez mi jön még:

A köretnek valóhoz:

  • 3 deci tej
  • 2 deci tejszín

a főételhez:
  • tojás, a sülés végén, de erre is jön a tejszín-tej keverékes öntet!
a 90 naposhoz:


  • fokhagyma
  • víz
A krumplit és a répát megpucoljuk és vékonyra szeleteljük.

A köretnél, és a főételnél: egy kivajazott edénybe felváltva egymás mellé adagoljuk, majd meglocsoljuk a következővel: A tejszínt és a tejet kikeverjük a sóval, borssal, szerecsendióval, és a majorannával jön bele a hagyma, és meglocsoljuk vele a sárgarépás-krumplis tálat.

A 90 napos keményítőnél: leheletnyi olajjal kikenjük az edényt, beledobáljuk a krumplit, répát, rá a tetejére egészben tehetünk répát is! Rászeleteljük a hagymát és dobunk rá fokhagymát. Felöntjük annyi vízzel, hogy ne lepje el az ételt, éppen csak látszódjon az alján. Alufóliával befedjük az edényt.


Ha ezzel megvagyunk, megy a sütőbe, kb közepes hőfokon minimum 60 percig sül.

A főételnél a sütési idő lejárta előtt kb 10 perccel ráütünk egy felvert tojást, illetve annyit, amekkora az edényünk, nekem elég volt egy tojás/sütőedény.

A 90 napos keményítősnél a sütési idő lejárta előtt 10 perccel levesszük az alufóliát és pirítjuk.

Az édes répa remek a krumplival. Sütés közben olyan illata van, hogy nehéz kivárni, hogy megsüljön. Én a souffle sütőkben csináltam, de direkt beletettem egy nagyobb edénybe, mert tudtam, hogy ki fog sülni belőle a szaft, erre szerintem számítani kell.


4 megjegyzés:

duende írta...

Nagyon klasszak! :)

szepyke írta...

És már nincs is belőle... :-)

trinity írta...

Nagyon ötletes a 3 mód! Ügyes vagy!!!

szepyke írta...

Nagyon köszönöm. Amennyire semminek látszik, annyira finom. És az illata is Isteni volt!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...