2010. december 27., hétfő

Sertéspörkölt - Székelykáposzta

Sokszor érezzük úgy, hogy semmire nincs időnk, főleg főzni nem. Az ilyen időszakok átvészelésére tökéletesen alkalmas ez a párosítás. Hogy megkönnyítsük a dolgunkat, készítsünk el előre egy nagy adag sertéspörköltet és kisebb adagokban nyugodtan fagyasszuk le. A tálalás előtti napon tegyük át fagyasztóból a hűtőbe, ahol egy nap alatt teljesen kiolvad, már csak melegíteni és tálalni kell. 
Ha a sertéspörköltet előre megfőzzük, nem csak székelykáposztát készíthetünk belőle. Készülhet belőle rizses hús, főtt tésztával és tejföllel keverve, jénaiban megsütve remek rakott tészta, bő lére engedve, zöldségekkel (burgonya, fehér- és sárgarépa, zeller, petrezselyemzöld) főzve gulyásleves, kis tejföllel és zöldbabbal palócleves. A pörkölt a magyar konyha remek találmánya, amely olyan sokoldalú, hogy nagyobb adagot készítve, akár naponta újabb ételt tálalhatunk anélkül, hogy bárkinek is feltűnne, hogy valójában a pörkölt az alapétel. 





Hozzávalók 4 főre
  • 60 dkg sertéscomb
  • 60 dkg vöröshagyma
  • 1 paradicsom (elhagyható)
  • 1 tv paprika (elhagyható)
  • 2-3 evőkanál őrölt pirospaprika
  • bors
  • őrölt kömény
  • 2-3 evőkanál zsír vagy 3-4 evőkanál olaj


A hagymát megtisztítjuk, megmossuk és felaprítjuk. A húst megmossuk és felkockázzuk. (Ha a húst vásárláskor eleve szeletben kérjük a hentestől, megkönnyítjük, lerövidítjük az előkészítését.)
Lábasban megmelegítjük a zsírt vagy az olajat, rádobjuk a hagymát és üvegesre pároljuk. Ha a hagyma átpárolódott, sózzuk, lehúzzuk a tűzről és megszórjuk az őrölt pirospaprikával. Elkeverjük, hogy a pirospaprika a forró zsiradékban kiengedje a színét. Ha teszünk bele paradicsomot és paprikát, az most jöhet bele, majd a húst is hozzáadjuk. Addig pirítjuk, pörköljük, míg a hús kifehéredik, majd felöntjük nagyjából 1-2 dl vízzel. Lefedjük és közepes lángon puhára főzzük, ez nagyjából 45-60 percet vesz igénybe. Ha túl sok víz maradna rajta, fedő nélkül főzzük az utolsó 10 percben. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt köménnyel, és már tálalhatjuk is.

Tálaláskor tejfölt kínálunk hozzá.


SZÉKELYKÁPOSZTA

Hozzávalók
  • sertéspörkölt
  • savanyú káposzta


A sertéspörkölt elkészülte előtti negyed órában a káposztát a húshoz keverjük, majd puhára főzzük az ételt. Ha a pörkölt már előzőleg elkészült, a káposztát melegítés előtt adjuk hozzá. Annyi idő alatt átpárolódik, míg az étel eléri a fogyasztási hőmérsékletet. A káposztát főzés előtt átmoshatjuk vízzel, ha nem akarjuk, hogy az étel nagyon savanyú legyen; mindenképpen kóstoljuk meg előtte, mert nem mindegyik káposzta annyira savanyú, hogy erre a műveletre szükség legyen. Tejföllel tálaljuk.




Mindkét recept a Kifőztük 10-es számában jelent meg. Az újság letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról. Mint eddig is, most is ingyenesen!

4 megjegyzés:

Ami írta...

Ó, imádom! Ide vele!

Bianka írta...

A székelykáposzta az egyik nagy kedvencem, nagyon guszta

Szemi írta...

A székelykáposzta nálunk is nagy kedvenc! Az sem hátrány, ha így gyorsan elkészíthetjük. :)

szepyke írta...

Ami, Bianka, Szemirámisz, egy tálkányit elfogadtok?:)))
És ha igen, melyikből?:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...