2009. augusztus 18., kedd

Gyerekmunkáért... Nanuk szelet




Nanuk szelet. Hát... Sütöttem már egy pár süteményt életemben, de ez... Ritkán mondom, hogy soha többet, de szerintem, soha többet. Hogy miért? Mert ez a fényképen már a második próbálkozásból van, és így néz ki, ahogy...
És, hogy miért gyerekmunkáért? A szomszédban lakik két angyal, Niki és Viki. Niki tényleg angyal, Viki, hát Ő inkább az ördöghöz áll közelebb, bár a megjelenése miatt ezt elég kevesen hiszik el róla. Mindkettőjüket imádom, akár angyal, akar ördögök éppen! Tehát, egy alkalommal megjegyeztem, hogy ablakot kell pucolnom, pedig utálom. Niki felajánlotta, hogy megpucolja nekem, mert Ő szeret ablakot pucolni. Nem kellett nagyon könyörögnie, rögtön rábólintottam. Megkérdeztem, hogy mit szeretne cserébe, Ő csak annyit mondott, süssek neki valamit. Kértem, hogy mondja meg, hogy mit szeretne. Azt mondta, hogy a Nanuk szelet a kedvence, azt szeretne. Ok, gondoltam, akkor sütök neki Nanukot. Először azt hittem hogy rosszul mondja a nevét, mert nem hittem, hogy van sütemény, amit így hívnak. Keresgéltem a neten, találtam két-három receptet róla. Megsütöttem. Illetve, megcsináltam. Pocsékul nézett ki, bár Niki állította, hogy nagyon finom volt, kit érdekel, hogy hogy néz ki. Például engem... Mert ajándékba nem szeretek egy nagy tepsi valamit adni, ami nem hasonlít semmire, főleg nem arra, aminek lennie kellene. Aztán megfejtettem, hogy mi volt a gond az első sütésnél... Vaj helyett margarint használtam, így nem dermedt vissza a krém, és szinte lefolyt a sütemény tetejéről. Második próbálkozásnál már vajjal készült, de még mindig nem lett tökéletes. Ráadásul elég macerás is, szóval, soha többet...

És, hogy hogy készül?

Hozzávalók a tésztához:
  • 30 dkg porcukor
  • 4 tojás
  • 6 evőkanál hideg víz
  • 10 dkg liszt
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • 20 dkg darált dió

A krémhez:
  • 2,5 dl tej
  • 3 púpos evőkanál grízes liszt
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg vaj (mindenképpen vaj, Rámával nem helyettesíthető!)
  • 20 dkg cukrot
  • 1 tojás

A csokoládémázhoz:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg vaj


A 30 dkg porcukrot kikeverjük a 4 tojássárgával és a 6 evőkanál hideg vízzel. Hozzáadjuk a 10 dkg lisztet, a késhegynyi szódabikarbónát, majd a darált diót és a 4 tojás keményre vert habját. Előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt, közepes tepsibe tesszük a tésztát és kb. 200 fokon 20-25 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük! Érdemes már 15 perc után ellenőrizni, mert a dió miatt hamar oda tud égni! A tésztát teljesen hűtsük ki, csak utána kenjük meg a krémmel, amit így készítsünk el:

Krém: 2,5 dl tejet öntünk egy fazékba, hozzákeverünk 3 púpos evőkanál grízes lisztet és 2 csomag vaníliás cukrot, majd kásává főzzük, és kihűlésig keverjük. Eztán egy külön tálban kikeverünk 25 dkg vajat, 20 dkg cukrot és 1 egész tojást, és a grízes krémhez keverjük. A kész krémet teljesen hűtsük ki, és utána a szintén már kihűlt tésztára kenhetjük.
Ha készen van, tegyük a hűtőbe és jól hűtsük le, hogy a vajas krém teljesen visszadermedjen, különben lehetetlen a csokoládémázat elkenni a tetején. Megjegyzem, még teljesen kihűtve is szinte lehetetlen...

Csokoládémáz: Gőz felett felolvasztjuk a csokoládét és a vajat, majd szépen elkenjük a krémes sütemény tetején. Tálalásig hűvös helyen tartjuk!

Nálam még jött a tetejére némi díszítés, szórócukor formájában.

Nikinek nagyon ízlett a Zuram szerint is jó ízlése van a gyereknek. Tudom, hogy az az igazi, ha amit az ember lánya csinál, azt jóízűen fogyasztják el, de engem még mindig zavar, hogy közel nem egy szép darab... viszont én is megerősítem, hogy finom!


16 megjegyzés:

Renata írta...

A nevét gyerekkoromban hallottam, szlovákiai ismerősöktől. Sosem ettem, se nem láttam.

Benzsi írta...

Hát, tényleg ronda, de mit számít, ha közben meg finom!:)) Mint a Chokito....

Andi írta...

Szóval nem vesztél el::-)Hát ablakpucolásért cserébe én is sütnék bármit.Sőt akár két bármit is!

jókaja írta...

Soha többé?
Inkább az ablakpucolás? :-)

Wise Lady írta...

Szia! Balcsin vagy még?
Hát nekem egyrészt a grízes liszt nem tetszik, finomlisztet raknék, másrészt ennyi folyadékhoz, vajhoz keveslem is.
Mondjuk a Nanuk sütit még én se hallottam.
De ha a gyerek tudja mi az, akkor biztos szokott is enni ilyet, tehát süti valaki, azaz meg lehet tőle kérdezni, hm?

Kiskukta írta...

Tényleg ronda, de el tudom képzelni, hogy nagyon finom. Én halotam róla, de soha nem ettem, soha nem láttam, de a férjemnek biztosan ízlene, mivel nagy dió rajongó, majd egyszer kipróbálom.

Yasmine írta...

Nincs ezzel semmi baj, Szepyke. Azt mondjuk rá, hogy rusztikus. És már rendben is van. Nem? :-))

Judith írta...

Hat nem olyan ronda, hogy ne kostolnam meg szivesen! :)

szepyke írta...

Annyira kedvesek vagytok! Amikor készen lett, és felvágtam, és töredezett mindenhol a teteje, kenődött, nyúlt, és ronda lett felvágva. Azt hittem, hogy megint csak Niki mondja majd rá, hogy jó így.

És tényleg finom. Meglepően.

Renata, ezek szerint ez valami szlovák eredetű süti lehet?

Benzsi, pont olyan, csak még rondább!

Andi, nem vesztem el, csak "csúnyán belejöttünk" a nyaralásba. Tulajdonképpen kb 11-kor kelünk és kb kettő körül megyünk le a strandra, aztán 5 körül fel, kaja, aztán pihenünk... Ráadásul az elmúlt három napban kiolvastam két könyvet, amik miatt szinte nem is aludtam...:)

Jókaja, jah, tényleg, akkor lehet, hogy még sütök ilyet... Jó, hogy figyelmeztettél rá! Vagy rábeszélem másra... Jah, volt még egy lehetőségem. A mézeskalács. Nah, azt rögtön elvetettem, mert ez a 37 fokos kánikulában készült, nem akartam órákig járatni a sütőt...

Wise Lady, igen, még a Balatonon! Fergeteges időnk van! Ma is 32 fok volt, és olyan hullámok, mint a tengeren. Pazar volt!:))) Megkérdeztem, kb ez a recept, ami alapján sütni szokták. A vajra a másodiknál felhívták a figyelmemet,hogy nem lehet ráma... Ennyi. A grízes liszt nem zavaró benne szerintem, viszont ez az adag egy kb 40x25-ös tepsiben készült és szerintem lehetett volna több a krém, de még így is szeletelhetetlen lett...

Kiskukta, ha megcsinálod, szerintem nem bánod meg, csak készülj fel lelkileg, hogy kb így néz ki, de ízre tényleg finom!

Judith, köszönöm, hogy vigasztalsz! :))))

Csibe írta...

Szívesen segítenék, de soha nem hallottam erről a sütiről. Lehet, hogy én is sima lisztet használnék.

Wise Lady írta...

Ja még feltűnt valami. A krémkészítést fordítva csináljuk, azaz a vajashoz adjuk a lisztest apránként és nem fordítva.

Messzenéző Minyon írta...

Azt nem tudom, milyen eredetű süti, de Szlovákiában a jégkrém neve nanuk, a felvidéki magyarok is így hívják a jégkrémet. Ennek a sütinek viszont úgy látom, semmi köze sincs a jégkrémhez.

trinity írta...

Nézz be hozzám, légyszi:
http://zamatesillat.blogspot.com/2009/08/wonderful-day.html

szepyke írta...

Wise Lady, és ettől jobban "visszadermedt" volna?

Messzenéző Minyon, hűteni kell, mert különben használhatatlan. Ennyi köze van, de ez nem sok, szerintem...

Trinity, megyek már!:D

Renata írta...

Szepyke!
Bocs, nem volt időm hamarabb reagálni...
nem tudom, csak azt, hogy emlegettek egy ilyen nevű sütit.

szepyke írta...

Renata, ez is rejtély marad!:D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...