2009. november 20., péntek

Angol narancslikőr - karácsonyi ajándéknak is! VKF XXX.


Ez volt az első likőr, amit a fontosan kaptak valamelyik karácsonyra... Az első adagnál annyira sajnáltam "kidobni" az alkoholban ázó gyümölcsöt, hogy mindenki befőttes üvegekbe töltve kapta, mert így az alkoholban edződött narancsdarabokat is benne tudtam hagyni. Sikeréről csak annyit, hogy apukám, aki szinte soha nem iszik, megkapta 24-én, majd amikor 25-én telefonon beszéltünk kérdeztem, hogy hogy ízlett neki a narancslikőr? Kérdezte, hogy az melyik volt a csomagban? Elmagyaráztam, hogy egy likőr volt a csomagban, ami befőttes üvegben volt.
Kisebb röhögcsélés hallatszott a telefon másik végén, majd közölte, hogy azt Ő megette. Az egészet. Mert az hitte, hogy befőtt, és mivel nagyon finom volt, kinyitotta és megette. Egy este alatt. Aztán mondta, hogy lehet, hogy attól olyan kába most, meg tényleg, mintha alkoholos is lett volna... Nah, ennyit arról, hogy egy gasztroajándéknak mennyi ideig kell elállnia... Az én ajándékozottaim általában aznap mindig mindent felfalnak... Tehát, azt tudnám mondani, a gasztroajándék szavatossága elég, ha egy nap, tovább úgysem marad meg...



Angol narancslikőr
  • 3 narancs
  • 2 citrom
  • 1 narancs sárga héja
  • 45 dkg kristálycukor
  • 1 dl víz
  • 1 liter vodka, vagy tiszta szesz
A vizet a cukorral folyamatosan kevergetve 12-15 percig kis lángon forraljuk. Levesszük a tűzről, és beleöntjük a vodkát A narancsokat meghámozzuk, fehér bundájukat is levágjuk, majd vékony karikákra szeleteljük. Hozzátesszük a meghámozott, kimagozott és ugyancsak vékonyra szeletelt citromot, valamint a megmosott, egészen finomra aprított narancshéjat.

A vodkás cukorszirupba belerakjuk a gyümölcsöket és a narancshéjat, majd lefedve (nem bedugaszolva) 10-12 napig érleljük. Naponta összerázzuk, illetve megkeverjük.

Tüllön vagy gézen többször átszűrjük, üvegekbe töltve lehetőleg légmentesen bedugaszoljuk, és legalább egy hónapig nem nyúlunk hozzá. Minél hosszabb ideig érik, annál aromásabb lesz.

Megjegyzés: Igazi angol specialitás. Magas alkoholtartalmú likőr, amely mindenféle édesség kitűnő ízesítője, de magában is fogyasztható! A képen látható már három éves, a színén és ízén is érezhető, a hosszú "érlelés" eredménye! Még mindig benne vannak a gyümölcsdarabok, tehát nyugodtan benne lehet hagyni díszítésként!
Ha leszűrtük, és a gyümölcsöt, illetve az addig az alkoholban áztatott héjakat leszárítjuk, gyümölcskenyérben is kitűnő, illetve cukorba forgatva, vagy csokoládéba mártva remek desszert, természetesen CSAK! felnőtteknek!


16 megjegyzés:

duende írta...

:)
A Tiéd is klassz lett! :)
(Mármint az adventi fejléc.)

És a likőr is nagyon szuper. :)

Wise Lady írta...

Nagyon jó ez a likőr.

Chef Viki írta...

Apukádon kifeküdtem :-)))

Bekanalazta, ez kész :-DDD És csodálkozott, hogy miért olyan húzós a feje :-))

szepyke írta...

Duende, köszönöm, de ezek sajnos nem sajátok... Lapítok is miattuk...


Wise Lady, igen, a család szerint is, és most állapítottuk meg Jókajával, hogy valahonnan egy helyről menthettük le anno, de egyikünk sem tudja, hogy honnan...

Viki, de hogy nem érezte, hogy tömény vodka???:)))

L.Krisztina írta...

Na ezt a likőrt szeretem:))))
A papád akkor biztosan jót aludt :))))))

mandy tarragon írta...

Lassan lesznek finom narancsok, akkor megcsinálom :)

szepyke írta...

Krisztina, egyébként is jól alszik, de gondolom ettől az adagtól kb úgy, mint akit leütöttek...

Az Ő üvege egy normál befőttes üvegnyi volt... :))))


Mandy, ha karácsonyra akarod, akkor már most el kell kezdeni, mert egy hónapot kell érlelődnie!

mandy tarragon írta...

Nem feltétlenül karácsonyra. De már várom a finom narancsokat :)

Csibe írta...

:)) aranyos! ...és a likőröd, csodásan néz ki!

Monika írta...

Nagyon kívánatos recept és képek!Apukádról a történet pedig kacagtató!:))))

szepyke írta...

Csibe, ez már egy több éves "darab", azért ilyen szép a színe! A "frissnek" még nincs ilyen sötét színe, az kicsivel halványabb!:)))

Mammka, köszönöm, mindkettő így van, ahogy írtad!:)))

trinity írta...

Ez a likőr fenomenális!! Apukád pedig teszatalanyként tökéletesnek minősítette, nem?? Ez a legnagyobb dícséret szerintem:)))

szepyke írta...

Igen, Trinity, ez!:)

loreley írta...

szia!

még sosem készítettem ilyesmit, úgy értem, házi szeszes italt, ezért azt hiszem, jobb, ha inkább kérdezek. :D szóóval, amikor 10-12 napig érlelni kell - nem bedugaszolva, akkor lehet mondjuk folpackkal letakarni a befőttes üveg tetejét? vagy mi mással lehetne még? ill., én panelban lakom, és irtó meleg van a lakásban a fűtésszezon miatt - gond lenne, ha a hűtőben érlelődne, ill. még utána karácsonyig is ott tartanám?
huh, de béna dolgokat tudok kérdezni. :D még valami hasonlóan világrengető és bonyolult gond: ha benne hagynám a gyümölcshúst, attól még le kellene szűrni?
bocsi, csak tényleg nem szeretném elrontani, mert nagyon klassz ajándék lenne karácsonyra! köszi előre is a segítséget! :)

üdv.: loreley

szepyke írta...

Szia Loreley!:)

A lefedésnél azt értsd, hogy letakarod valamivel. Ne legyen bedugva az üveg, vagy bezárva, boríts rá egy tányért, vagy fedd be folpackkal. Bármivel betakarhatod. Az a lényeg, hogy ne érintkezzen a levegővel, nehogy megtalálják a muslicák...:)
Ha meleg van a lakásban, tedd a hűtőbe nyugodtan, baja nem lesz, és tarthatod a hűtőben is természetesen. A gyümölcsöket is benne hagyhatod, csak egy idő után eléggé szétáznak benne, és nem túl fotogének már olyankor.., de ettől még benne maradhatnak. Tudtam segíteni? Ne félj tőle, mert nagyon egyszerű, és nagyon fogják szeretni a megajándékozottak!:)

loreley írta...

köszi szépen a gyors választ! azt hiszem, nemsokára megpróbálkozom vele én is :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...