2009. május 31., vasárnap

Az álcázott Nutellás kalács - utazáshoz


Van ez a bizonyos Nutellás kalács, ami biztos befutó, ráadásul annyira sokszor készítem, hogy már álmomban is megcsinálnám. Egy hátránya van csupán, hogy mivel kalács, ezért csak szeletelve lehet fogyasztani, útközben nem. Legalábbis eddig így volt, de ezzel most leszámoltam. Holnap utazunk, azaz kb másfél órát a kocsiban fogunk tölteni, és jó magyar szokás szerint, ilyenkor enni kell. És ha lehet, valami olyat, ami nem morzsálódik, mert utána nem akarok egy morzsadombon ücsörögni. És jött az ötlet... Van ez a recept, meg van muffinformám, meg papírkapszlim, nem egy nagy kalácsot csinálok, hanem sok kicsit! És mivel megcsináltam ma, és jól elzártam a levegőtől, holnap még friss lesz. Nah, akkor, hurrá, álljunk neki. Hogy is készült?



Nutellás muffinformában sült kalács, mondjuk utazáshoz.

Hozzávalók:

  • 230 ml víz
  • 1 tojás
  • 450 g liszt
  • 1/2 tk
  • 50 g porcukor (lehet kristálycukor is)
  • 75 g vaj
  • 7,5 ml (1 1/2 tk) szárított élesztő (1 csomag 50 dkg liszthez való élesztőt, én csak DrOetker-t használok)
A hozzávalókat összegyúrom, illetve a robot összegyúrja. Kimérésénél fontos, hogy először a száraz hozzávalók kerüljenek bele. A vajat én a vízzel a mikróban összeolvasztom, és csak az első két fordulat után adom a tésztához, hogy az élesztőt ne vonhassa be az olvasztott vaj, mert meggátolhatja, hogy dolgozni kezdjen. Eddig úgy járunk el vele, mint a kaláccsal. Viszont a folytatás: A megkelt tésztát 12 részre vágom. Nem gond, ha nem egyformák, így legalább lesz kisebb, nagyobb, ki, milyet kér. A 12 darabot egyenként kinyújtom, megkenem nutellával és feltekerem. A muffinsütőbe belepakolom a papírkapszlikat és bele a tésztákat. Megkenem egy felvert tojással. Középmeleg sütőben (kb 180 fok) 30-35-40 perc alatt készre sütöm. Tűpróbával is ellenőrizhetem, de amikor már aranybarna, általában meg is van sülve.


4 megjegyzés:

lúdanyó írta...

Nagyon guszták lettek! Inkább brióshoz hasonlítanak, de ez dícséret szeretne lenni :)

szepyke írta...

Annak vettem!:) Nagyon érdekes, hogy szobahőmérsékleten párolog... Már csak 10 db van belőle. ????
:))))))

Wise Lady írta...

Na de Szepyke másfél órát kaja nélkül az autóban nem? Ejnye-ejnye!
Szépek, biztos finomak is.
A párolgást azt tudom, én is ismerem :)))

szepyke írta...

Jó, hogy vittem. Reggel 10-kor indultunk, én hétkor keltem, és háromkor ebédeltünk. Addig azért jó volt, hogy ott volt. :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...